31 rocznica zamordowania Patrona „Solidarności” bł. ks. Jerzego Popiełuszko

W 31 rocznicę tragicznej śmierci bł ks Jerzego Popiełuszk0 - 19 października br (poniedziałek), Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” zaprasza do wzięcia udziału w uroczystej Mszy Świętej, która zostanie odprawiona w kościele pw św Stanisława Kostki w Warszawie na Żoliborzu (ul Hozjusza 2).

Godz. 17.00 – Koncert w wykonaniu: Alicja Majewska – Włodzimierz Korcz, Chór Teatru Wielkiego Opery Narodowej w Warszawie

Godz. 17.30 – Powitanie pocztów sztandarowych

Godz. 18.00 – Msza święta w intencji kanonizacji bł. ks. Jerzego Popiełuszki koncelebrowana pod przewodnictwem Jego Eminencji Ks. Kard. Kazimierza Nycza, Metropolity Warszawskiego.

Po Mszy Świętej modlitwa przy grobie błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki i złożenie kwiatów.

Szczegóły w Komunikacie nr 21

Gala Boksu Zawodowego w Łodzi: oferta specjalna dla członków NSZZ „Solidarność”

Organizowana po raz czwarty gala Polsat Boxing Night to 7 zawodowych walk bokserskich i jeden pojedynek amatorski, który stoczą medalista Mistrzostw Europy Tomasz Jabłoński oraz Bartosz Gołębiewski; w emocjonującej walce wieczoru, zobaczymy żądnego zwycięstwa Tomasza Adamka, który skrzyżuje rękawice z Przemysławem Saletą w dziesięciorundowym pojedynku.

Bezpośrednio przed walką wieczoru w innej, równie interesującej walce w wadze ciężkiej w  ringu zmierzą się: dwumetrowiec z Krakowa - Mariusz Wach i nieobliczalny Marcin Rekowski. Obaj zawodnicy staną do dziesięciorundowego pojedynku. W pozostałych walkach zobaczymy Dariusza Sęka z Amerykaninem Corneliusem Whitem, Michała Cieślaka i Shawna Coxa z Barbadosu, Kamila Szeremeta i Brytyjczyka Patrica Mendy, Ewę Brodnicką i Ewę Piątkowską, Macieja Miszkina i Tomasza Gargulę.

Firma e-Bilet przygotowała dla członków NSZZ "Solidarność" ofertę specjalną. Przy zakupie biletu na Polsat Boxing Night poprzez portal www.ebilet.pl rabat wynosi 20 zł do każdego biletu - wystarczy wpisać kod rabatu SOLPBN1. Szczegóły oferty w załączniku.

76 rocznica agresji sowieckiej

17 września odbyły się w Łodzi obchody 76 rocznicy napaści Związku Sowieckiego na Polskę - tego dnia w 1939 roku pod pretekstem ochrony mniejszości białoruskiej i ukraińskiej na teren Polski wkroczyła armia sowiecka; aby upamiętnić tę datę, Zarząd Regionu łódzkiej „Solidarności” wraz z Łódzkim Oddziałem Związku Sybiraków, o godzinie 14:30 zorganizował przed Pomnikiem Ofiar Komunizmu uroczystości; zebrali się tam przedstawiciele „Solidarności”, Związku Sybiraków, władz wojewódzkich i miejskich, Instytutu Pamięci Narodowej oraz stowarzyszeń i organizacji społecznych; obecne były również poczty sztandarowe Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” i Łódzkiego Oddziału Związku Sybiraków.

Przewodniczący łódzkiej „Solidarności” Waldemar Krenc w swoim wystąpieniu nawiązał do solidarności europejskiej, przypominając rok 1939 roku, kiedy to dwa kraje zdradziecko dokonały rozbioru Polski, a sojusznicy europejscy jedynie biernie się temu przyglądali. Należy dodać, iż dzień 17 września jest również od 2013 roku ustanowionym przez Sejm RP Dniem Sybiraka. W. Krenc nawiązał także i do tego przypominając postać marszałka Józefa Piłsudskiego, który w młodości był zesłany na Sybir.

Wcześniej, o godz. 12 z okazji Dnia Sybiraka w Archikatedrze Łódzkiej odprawiona została msza święta celebrowana przez metropolitę łódzkiego, arcybiskupa Marka Jędraszewskiego. Zarząd Regionu reprezentowany był przez przewodniczącego Waldemara Krenca i sekretarza Ireneusza Wacha.

Władza ma obywateli w nosie

Około 2000 związkowców, z tego ponad 200 z Regionu Ziemia Łódzka zebrało się 4 września w Warszawie w związku z rozpatrywaniem przez Senat wniosku prezydenta Andrzeja Dudy o przeprowadzenie referendum w dniu 25 października; prezydent Duda złożył wniosek do Senatu, aby wraz z wyborami parlamentarnymi Polacy odpowiedzieli w referendum na 3 pytania:

- "Czy jest Pan/Pani za utrzymaniem dotychczasowego systemu funkcjonowania Państwowego Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowe?"

- "Czy jest Pan/Pani za zniesieniem obowiązku szkolnego sześciolatków i przywróceniem obowiązku szkolnego od 7 roku życia"

- "Czy jest Pan/Pani za obniżeniem wieku emerytalnego i powiązaniem uprawnień emerytalnych ze stażem pracy?"

Pytania te wyrażają pogląd 6 mln Polaków, którzy podpisali się pod wnioskami o referenda w tych trzech istotnych dla państwa i społeczeństwa sprawach.

Wcześniejsze wnioski o referenda w tych kwestiach zostały odrzucone przez koalicję rządzącą.

Po wielu godzinach oczekiwania związkowcy poznali wynik głosowania senatorów. Okazało się, iż Senat 53głosami senatorów rządzącej koalicji (na 90 głosujących) odrzucił projekt przeprowadzenia referendum w dniu 25 października. „Po raz kolejny okazało się, że rządząca koalicja w postaci  senatorów Platformy Obywatelskiej i Polskiego Stronnictwa Ludowego ma w nosie obywatelskość, ma w nosie obywateli” – powiedział P. Duda.  „To jest skandal, tak nie może być i mam nadzieję, iż to zmienimy. My już wiemy co zrobimy 25 października” – kontynuował przewodniczący.

76 rocznica wybuchu II wojny światowej

W 76 rocznicę wybuchu II wojny światowej przedstawiciele łódzkiej „Solidarności” wzięli udział w obchodach tej rocznicy zorganizowanej przez prezydenta Miasta Łodzi – Hannę Zdanowską.

Uroczystości przed Pomnikiem Chwały Żołnierzy Armii Łódź w Parku Helenów przy ulicy Północnej w Łodzi rozpoczęły się odegraniem hymnu państwowego. Wzięli w niej udział kombatanci, przedstawiciele parlamentu RP, władz miejskich i wojewódzkich, służb mundurowych oraz organizacji społecznych. Na uroczystość złożyły się zmiana warty przed pomnikiem, apel poległych, salwa honorowa, a także przemówienia przedstawicieli władz miasta i samorządu oraz modlitwa ekumeniczna. Na koniec delegacje złożyły przed Pomnikiem wiązanki kwiatów. Ze strony Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” kwiaty złożyli przewodniczący Waldemar Krenc i sekretarz Ireneusz Wach.

35-lecie powstania NSZZ "Solidarność" w Łodzi

31 sierpnia w Łodzi odbyły się obchody 35 rocznicy powstania NSZZ "Solidarność"; rozpoczęły się one mszą św u ojców jezuitów, której przewodniczył biskup Adam Lepa - po mszy uczestnicy uroczystości przeszli pod Pomnik-Krzyż znajdujący przy kościele Podwyższenia Krzyża, gdzie odbyła się dalsza część uroczystości.

Pod Pomnikiem przemówienie wygłosił przewodniczący Zarządu Regionu NSZZ Solidarność Ziemia Łódzka Waldemar Krenc. Następnie zebrani złożyli pod Pomnikiem wiązanki i kwiaty. W uroczystości wzięli udział oprócz przedstawicieli łódzkiej "Solidarności", senatorowie RP, władze wojewódzkie i miejskie, przedstawiciele instytucji państwowych, partii politycznych, stowarzyszeń, organizacji społecznych oraz członkowie i sympatycy NSZZ "Solidarność".

35 rocznica strajków w łódzkim MPK

ŻEBY POLSKA BYŁA POLSKĄ

26 sierpnia, jak co roku o godzinie 13 zebrano się pod Pamiątkową Tablicą umieszczoną na ścianie zajezdni MPK przy ulicy Kraszewskiego w Łodzi, upamiętniającą wybuch strajku w łódzkim Miejskim Przedsiębiorstwie Komunikacyjnym; obchody tego wydarzenia organizuje Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” w MPK Łódź.

Pod Tablicą zebrała się wielu mieszkańców Łodzi, w tym byli i obecni działacze „Solidarności” oraz przedstawiciele władz miejskich i samorządowych i wojewódzkich. Pod Tablicą stanęły również poczty sztandarowe NSZZ „Solidarność”. Uroczystości rozpoczęły się odegraniem hymnu państwowego przez Orkiestrę Dętą MPK Łódź. Na wstępie głos zabrał przewodniczący „Solidarności” w łódzkim MPK – Adam Popiołek. „Jest to miejsce, w którym tworzyła się łódzka „Solidarność”. 26 sierpnia 1980 roku do zajezdni z trasy zjechały autobusy i tramwaje, i rozpoczęto strajk okupacyjny. Wkrótce stanęła cała Łódź” – powiedział A. Popiołek. Po utworze „Żeby Polska była Polską” Jana Pietrzaka głos zabrał przewodniczący Zarządu Regionu łódzkiej „Solidarności” – Waldemar Krenc. Przewodniczący W. Krenc podziękował KM łódzkiego MPK za kontynuowanie tradycji organizacji obchodów 26 sierpnia, dzięki czemu pamięć o tamtych wydarzeniach jest przekazywana kolejnym pokoleniom. Przewodniczący W. Krenc w swoim wystąpieniu nawiązał do utworu Jana Pietrzaka mówiąc: „Solidarności” zawsze, czy to w latach 80., czy też teraz, chodziło o to , „Żeby Polska była Polską”. W dalszej części wystąpienia W. Krenc przypomniał, że 26 sierpnia 1980 roku dwa strajki wstrząsnęły Polską: strajk wrocławski i właśnie ten, w łódzkim MPK. Sprawiły one, że władza komunistyczna uległa i zezwoliła na utworzenie Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”. „Trzeba było niezwykłej odwagi, żeby organizować strajki w 80 roku” – podkreślił W. Krenc i następnie podziękował organizatorom strajku łódzkiego MPK – Andrzejowi Słowikowi i Longinowi Chlebowskiemu. Po odegraniu przez Orkiestrę Dętą MPK „Murów” Jacka Kaczmarskiego nastąpiło składanie wiązanek pod pamiątkową Tablicą. Kwiaty złożyły delegacje Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”, komisji zakładowych NSZZ „Solidarność”, łódzkiego Oddziału Instytutu Pamięci Narodowej, a także przedstawiciele władz wojewódzkich, miejskich, samorządowych, organizacji społecznych, stowarzyszeń i partii politycznych. Uroczystość zakończona została odegraniem przez orkiestrę MPK utwory „My, Pierwsza Brygada”.