11 listopada - NARODOWE ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI

11 listopada odbyły się w Łodzi obchody 97 rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, które rozpoczęły się mszą świętą w Archikatedrze Łódzkiej celebrowanej przez metropolitę łódzkiego arcybiskupa Marka Jędraszewskiego.

Po mszy przed Archikatedrą Łódzką odbyły się uroczystości organizowane przez wojewodę łódzkiego, które zakończyły się składaniem wiązanek. W imieniu Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” kwiaty złożyli przewodniczący ZR Waldemar Krenc, zastępca przewodniczącego Bogdan Osiński i sekretarz ZR Ireneusz Wach. W uroczystościach wzięły udział poczty sztandarowe NSZZ „Solidarność”.

Po zakończeniu uroczystości organizowanych przez wojewodę łódzkiego, Społeczny Komitet Obchodów Rocznic i Świąt Narodowych im Grzegorza Palki wraz z Zarządem Regionu Ziemia Łódzka NSZZ "Solidarność" zorganizował przemarsz ulicą Piotrkowską sprzed łódzkiej Archikatedry pod Pomnik Marszałka Józefa Piłsudskiego. Tam okolicznościowe przemówienie wygłosili przewodniczący Waldemar Krenc oraz honorowy przewodniczący Społecznego Komitetu Obchodów Rocznic i Świąt Narodowych im. Grzegorza Palki Jerzy Kropiwnicki. Na koniec delegacje zapaliły znicze i złożyły wiązanki przed Pomnikiem marszałka Józefa Piłsudskiego.

Wystawa fotograficzna dla uczczenia rocznicy męczeńskiej smierci bł. ks. Jerzego Popiełuszko

26 października dla uczczenia rocznicy męczeńskiej śmierci błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszko w kościele pw św Teresy i św Jana Bosko w Łodzi przy ulicy Kopcińskiego 1/3 otwarta została wystawa fotograficzna pt „Błogosławiony ksiądz Jerzy Popiełuszko - kapłan i męczennik”.

Otwarcie wystawy poprzedzone zostało mszą św. w intencji dziękczynno-błagalnej za ustanowienie  Ks. Jerzego Popiełuszki Patronem  Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „ Solidarność” z prośbą o dalsze przywództwo duchowe i wypraszanie potrzebnych łask  dla wszystkich członków Związku,  ich rodzin oraz sympatyków.

Wystawa ta jest dokumentem ogromnego zaangażowania ks. Jerzego w działalności naszego związku. Zawarte są w niej lata pracy duszpasterskiej od 31.08.1980 r. do zamachu  i pogrzebu księdza. Zdjęcia pochodzą z zasobu Archiwum Historycznego NSZZ "Solidarność", z kolekcji ks. prałata Henryka Jankowskiego, z kolekcji fotografii Komisji Krajowej, z agencji Forum. Autorem zamieszczonych tekstów jest błogosławiony ks. Jerzy Popiełuszko.

Stacjonarna wystawa umieszczona jest na murach kościoła Św. Stanisława na Żoliborzu w Warszawie, a mobilna objeżdża wszystkie Regiony Solidarności. Wystawa odbyła się już  w Regionach Podkarpacie, Przemyśl, Gdańsk, Jaworzno, Częstochowa, a obecnie można ją oglądać w Regionie Łódzkim. Wystawa trafiła do Łodzi z inicjatywy Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" w Wojewódzkim ZOZ Centrum Leczenia Chorób Płuc i Rehabilitacji w Łodzi.

Do 6 listopada można ją oglądać w kościele św. Teresy i św. Jana Bosko, a w dniach 7-9 listopada w kościele św. Jana Ewangelisty  przy ul. Kazimierza Odnowiciela 5 na Olechowie.

Akcja "sprawdzam polityka" w centrum Łodzi

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” 22 października w godzinach południowych przeprowadził w ramach kampanii „Sprawdzam polityka” akcję ulotkową.

Związkowcy rozdawali ulotki przed największymi łódzkimi rynkami. Pomimo padającego deszczu przechodnie nie odmawiali przyjmowania ulotek, dyskutowali o sprawach społecznych, jednocześnie wyrażając zrozumienie i poparcie dla argumentów związkowców. W sumie podczas akcji rozdano kilka tysięcy ulotek.

31 rocznica zamordowania Patrona „Solidarności” bł. ks. Jerzego Popiełuszko

W 31 rocznicę tragicznej śmierci bł ks Jerzego Popiełuszk0 - 19 października br (poniedziałek), Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” zaprasza do wzięcia udziału w uroczystej Mszy Świętej, która zostanie odprawiona w kościele pw św Stanisława Kostki w Warszawie na Żoliborzu (ul Hozjusza 2).

Godz. 17.00 – Koncert w wykonaniu: Alicja Majewska – Włodzimierz Korcz, Chór Teatru Wielkiego Opery Narodowej w Warszawie

Godz. 17.30 – Powitanie pocztów sztandarowych

Godz. 18.00 – Msza święta w intencji kanonizacji bł. ks. Jerzego Popiełuszki koncelebrowana pod przewodnictwem Jego Eminencji Ks. Kard. Kazimierza Nycza, Metropolity Warszawskiego.

Po Mszy Świętej modlitwa przy grobie błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki i złożenie kwiatów.

Szczegóły w Komunikacie nr 21

Gala Boksu Zawodowego w Łodzi: oferta specjalna dla członków NSZZ „Solidarność”

Organizowana po raz czwarty gala Polsat Boxing Night to 7 zawodowych walk bokserskich i jeden pojedynek amatorski, który stoczą medalista Mistrzostw Europy Tomasz Jabłoński oraz Bartosz Gołębiewski; w emocjonującej walce wieczoru, zobaczymy żądnego zwycięstwa Tomasza Adamka, który skrzyżuje rękawice z Przemysławem Saletą w dziesięciorundowym pojedynku.

Bezpośrednio przed walką wieczoru w innej, równie interesującej walce w wadze ciężkiej w  ringu zmierzą się: dwumetrowiec z Krakowa - Mariusz Wach i nieobliczalny Marcin Rekowski. Obaj zawodnicy staną do dziesięciorundowego pojedynku. W pozostałych walkach zobaczymy Dariusza Sęka z Amerykaninem Corneliusem Whitem, Michała Cieślaka i Shawna Coxa z Barbadosu, Kamila Szeremeta i Brytyjczyka Patrica Mendy, Ewę Brodnicką i Ewę Piątkowską, Macieja Miszkina i Tomasza Gargulę.

Firma e-Bilet przygotowała dla członków NSZZ "Solidarność" ofertę specjalną. Przy zakupie biletu na Polsat Boxing Night poprzez portal www.ebilet.pl rabat wynosi 20 zł do każdego biletu - wystarczy wpisać kod rabatu SOLPBN1. Szczegóły oferty w załączniku.

76 rocznica agresji sowieckiej

17 września odbyły się w Łodzi obchody 76 rocznicy napaści Związku Sowieckiego na Polskę - tego dnia w 1939 roku pod pretekstem ochrony mniejszości białoruskiej i ukraińskiej na teren Polski wkroczyła armia sowiecka; aby upamiętnić tę datę, Zarząd Regionu łódzkiej „Solidarności” wraz z Łódzkim Oddziałem Związku Sybiraków, o godzinie 14:30 zorganizował przed Pomnikiem Ofiar Komunizmu uroczystości; zebrali się tam przedstawiciele „Solidarności”, Związku Sybiraków, władz wojewódzkich i miejskich, Instytutu Pamięci Narodowej oraz stowarzyszeń i organizacji społecznych; obecne były również poczty sztandarowe Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” i Łódzkiego Oddziału Związku Sybiraków.

Przewodniczący łódzkiej „Solidarności” Waldemar Krenc w swoim wystąpieniu nawiązał do solidarności europejskiej, przypominając rok 1939 roku, kiedy to dwa kraje zdradziecko dokonały rozbioru Polski, a sojusznicy europejscy jedynie biernie się temu przyglądali. Należy dodać, iż dzień 17 września jest również od 2013 roku ustanowionym przez Sejm RP Dniem Sybiraka. W. Krenc nawiązał także i do tego przypominając postać marszałka Józefa Piłsudskiego, który w młodości był zesłany na Sybir.

Wcześniej, o godz. 12 z okazji Dnia Sybiraka w Archikatedrze Łódzkiej odprawiona została msza święta celebrowana przez metropolitę łódzkiego, arcybiskupa Marka Jędraszewskiego. Zarząd Regionu reprezentowany był przez przewodniczącego Waldemara Krenca i sekretarza Ireneusza Wacha.

Władza ma obywateli w nosie

Około 2000 związkowców, z tego ponad 200 z Regionu Ziemia Łódzka zebrało się 4 września w Warszawie w związku z rozpatrywaniem przez Senat wniosku prezydenta Andrzeja Dudy o przeprowadzenie referendum w dniu 25 października; prezydent Duda złożył wniosek do Senatu, aby wraz z wyborami parlamentarnymi Polacy odpowiedzieli w referendum na 3 pytania:

- "Czy jest Pan/Pani za utrzymaniem dotychczasowego systemu funkcjonowania Państwowego Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowe?"

- "Czy jest Pan/Pani za zniesieniem obowiązku szkolnego sześciolatków i przywróceniem obowiązku szkolnego od 7 roku życia"

- "Czy jest Pan/Pani za obniżeniem wieku emerytalnego i powiązaniem uprawnień emerytalnych ze stażem pracy?"

Pytania te wyrażają pogląd 6 mln Polaków, którzy podpisali się pod wnioskami o referenda w tych trzech istotnych dla państwa i społeczeństwa sprawach.

Wcześniejsze wnioski o referenda w tych kwestiach zostały odrzucone przez koalicję rządzącą.

Po wielu godzinach oczekiwania związkowcy poznali wynik głosowania senatorów. Okazało się, iż Senat 53głosami senatorów rządzącej koalicji (na 90 głosujących) odrzucił projekt przeprowadzenia referendum w dniu 25 października. „Po raz kolejny okazało się, że rządząca koalicja w postaci  senatorów Platformy Obywatelskiej i Polskiego Stronnictwa Ludowego ma w nosie obywatelskość, ma w nosie obywateli” – powiedział P. Duda.  „To jest skandal, tak nie może być i mam nadzieję, iż to zmienimy. My już wiemy co zrobimy 25 października” – kontynuował przewodniczący.