26 Międzynarodowy Wyścig Kolarski „Solidarności” i Olimpijczyków

Już po raz 26-sty zapraszamy na trasę Międzynarodowego Wyścigu Kolarskiego „Solidarności” i Olimpijczyków; w tym roku odbędzie się on w dniach 1-4 lipca; trasa tegorocznego Wyścigu prowadzić będzie drogami województw: Lubelskiego, Podkarpackiego, Małopolskiego, Śląskiego, Świętokrzyskiego i Łódzkiego.

Ogółem kolarze z 20 międzynarodowych teamów walczyć będą o zwycięstwo podczas 5 etapów; w ciągu 4 dni będą mieli do pokonania bez mała 750 km. Kolarze będą rywalizować w 4 klasyfikacjach indywidualnych i jednej drużynowej.

Wyścig organizowany jest przez Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność”.

Śladami Ojca Świętego

Przedstawiciele NSZZ „Solidarność” Ziemi Łódzkiej wraz z pocztem sztandarowym Regionu, wzięli udział w uroczystościach zorganizowanych w 28 rocznicę pobytu Ojca Świętego w Łodzi: uczestnicy przebyli „Szlak Świętego Jana Pawła II";  byli wszędzie tam, gdzie przed laty przebywał Ojciec Święty.

Jan Paweł II odwiedził nasze miasto 13 czerwca 1987 roku podczas swojej III pielgrzymki do Polski.

Protest strażaków

Rada Krajowej Sekcji Pożarnictwa NSZZ „Solidarność”  postanowiła  z dniem 1 czerwca 2015 roku rozszerzyć o kolejne województwa Akcję Protestacyjną Krajowej Sekcji Pożarnictwa NSZZ ”Solidarność”; 2 czerwca w Łodzi, w siedzibie Komendy Wojewódzkiej Państwowej Staży Pożarnej, odbyła się konferencja prasowa, podczas której zostały przedstawione postulaty i wnioski związane z przystąpieniem strażaków do akcji protestacyjnej.

W konferencji uczestniczyli przedstawiciele: Krajowej Sekcji Pożarnictwa NSZZ „Solidarność” z przewodniczącym Robertem Osmyckim, Międzyregionalnej Sekcji NSZZ „Solidarność” Strażaków PSP woj. łódzkiego z przewodniczącym Jarosławem Wlazłowskim oraz przewodniczący Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”  Waldemar Krenc.

Na to co się dzieje, nie ma odzewu ze strony Ministerstwa Spraw Wewnętrznych. Rozmowy przeprowadziliśmy w kwietniu – mówią protestujący - zaproponowaliśmy pewne rozwiązania, ale do dnia dzisiejszego nie ma żadnej konkretnej informacji. W związku z tym Krajowa Sekcja Pożarnictwa rozszerza ogólnopolską akcję protestacyjną o charakterze kroczącym o kolejne województwa. Do akcji po województwach: zachodniopomorskim, lubuskim, opolskim i podkarpackim obecnie przystąpili strażacy z województwa łódzkiego, dolnośląskiego i wielkopolskiego.

Od 1 czerwca oflagowaliśmy jednostki, oznakowaliśmy pojazdy. Jest jeszcze czas do rozmów. Nie chcemy, aby naszą akcję potraktować, jako polityczne naciski. Chcemy konstruktywnych rozmów, jeśli ich nie będzie wówczas rozszerzymy działania – mówi Jarosław Wlazłowski z KM PSP w Łodzi, członek Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”. - Wiadomo, straż musi bronić życia i mienia Obywateli, nie możemy więc strajkować, ale są jeszcze inne formy protestu, z których w razie potrzeby skorzystamy. Szczegóły dotyczące postulatów strażaków w komunikacie prasowy (tutaj), a poniżej relacja z konferencji.

Protest związkowców PGE w Łodzi

19 maja, we wtorek, odbyła się pikieta przed siedzibą łódzkiego oddziału zakładu PGE Dystrybucja zorganizowana przez Komisję Zakładową NSZZ „Solidarność” w tym zakładzie; akcję protestacyjną wsparli przedstawiciele pozostałych związków zawodowych działających w PGE oraz przedstawiciele Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”, związkowcy z innych branż łódzkiej „Solidarności”, a także przedstawiciele Sekcji Krajowej Energetyki NSZZ „Solidarność”.

W sumie w pikiecie wzięło udział ponad 300 osób. Związkowcy z PGE protestowali przeciwko notorycznemu łamaniu praw pracowniczych, zwolnieniom dyscyplinarnym pracowników, w tym jednego z przewodniczących związku zawodowego oraz braku dialogu. „Dzisiaj po raz drugi jesteśmy pod budynkiem PGE nie dlatego, że nam się tu podoba, tylko dlatego że dalej łamane są prawa pracownicze i prawa związkowe. To wstyd, że spółka która wypracowała ogromny zysk, liczony w miliardach, nie chce się podzielić nim z pracownikami. My na ulice wychodzimy dopiero wtedy, kiedy pracodawcy nie słuchają głosu pracowników – mówił przewodniczący Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” Waldemar Krenc. „Dzisiejszy spór  nie dotyczy jedynie samych wynagrodzeń” – kontynuował W. Krenc – „Spór ten dotyczy braku szacunku dla pracowników. Pracownicy są zwalniani z pracy sądy ich przywracają do pracy a spółka płaci wysokie odszkodowania. Ktoś kto dopuszcza do takiej sytuacji działa na szkodę spółki”.

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność" popiera protesty rolników

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność" podczas posiedzenia w dniu 18 maja br podjął Stanowisko, w którym w pełni popiera i solidaryzuje się z protestującymi rolnikami.

Treść Stanowiska tutaj.

Łódzka „Solidarność” oddała hołd pomordowanym w okresie II wojny światowej dzieciom

12 maja br odbyły się uroczystości przed Pomnikiem Pękniętego Serca w Parku im Szarych Szeregów w Łodzi; przewodniczący ZR Waldemar Krenc złożył pod Pomnikiem wiązankę kwiatów, oddając w ten sposób hołd zamordowanym i cierpiącym dzieciom w okresie II wojny światowej.

Uroczystości odbyły się w związku z Ogólnopolskim Zjazdem z okazji 70 rocznicy zakończenia II Wojny Światowej oraz święta Dzieci Wojny w Polsce. W Zjedzie biorą  udział delegaci i goście zaproszeni z całej Polski.

Podczas uroczystości przewodniczący Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” Waldemar Krenc został uhonorowany przez Zarząd Główny w Łodzi Stowarzyszenia Dzieci Wojny odznaczenie za pomoc i wsparcie udzielone Stowarzyszeniu.

W obronie zwolnionej koleżanki

Związkowcy z Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” wsparli akcję protestacyjną Organizacji Zakładowej w Tesco Polska Sp z oo w Krakowie przeciwko wyrzuceniu z pracy przewodniczącej Komisji Oddziałowej NSZZ „Solidarność” w Łodzi; Jej aktywna działalność w obronie interesów pracowników stała się przyczyną jej szykanowania; Akcja protestacyjna odbyła się 7 maja 2015 roku w godzinach 13:00 do 15:00 przed hipermarketem TESCO w Łodzi przy ulicy Widzewskiej 22, wzięli w niej udział oprócz koleżanek i kolegów z Regionu Łódzkiego także przedstawiciele NSZZ „Solidarność” Regionu Małopolskiego oraz Komisji Zakładowej Tesco w Krakowie, którzy przywieźli hasła i transparenty.

Przewodniczący Regionu Ziemia Łódzka NSZZ "Solidarność" Waldemar Krenc powiedział, że takie postępowanie koncernów z obcym kapitałem jest spowodowane tym, że polski rząd i prezydent swoją bierną postawą nie tylko tolerują, ale i dają przyzwolenie na złe traktowanie polskiego pracownika.

Zachowanie dyrekcji Tesco musi ocenić prokuratura, dlatego Waldemar Krenc zadeklarował pomoc Komisji Zakładowej w przygotowaniu zawiadomienia o popełnieniu przez pracodawcę przestępstwa związanego z naruszeniem przepisów ustawy o związkach zawodowych.