Poparcie NSZZ „Solidarność” dla Andrzej Dudy

We wtorek,  5 maja w centrum prasowym Foksal w Warszawie Piotr Duda w imieniu Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” podpisał z kandydatem na Prezydenta Andrzejem Dudą „Umowę programową” i oficjalnie udzielił mu poparcia w imieniu NSZZ „Solidarność” w wyborach na Prezydenta RP

Umowa zobowiązuje kandydata między innymi do:

- działań na rzecz obniżenia wieku emerytalnego i powiązania uprawnień emerytalnych ze stażem pracy;

- zapewnienia wzrostu minimalnego wynagrodzenia do poziomu 50% przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej;

- wycofania antypracowniczych zmian w kodeksie pracy;

- wyeliminowanie stosowania śmieciowych umów o pracę;
- wzmocnienie dialogu społecznego na szczeblu ogólnokrajowym, branżowym i zakładowym

- zwiększenia uprawnień obywateli w zakresie referendów lokalnych i ogólnokrajowych oraz obywatelskich wniosków ustawodawczych, tak aby nie mogły być odrzucone w pierwszym czytaniu

- Umowa jest zgodna z naszymi postulatami, jest polityczną gwarancją, że prezydent Andrzej Duda będzie dbał o nasze postulaty – mówił Przewodniczący Piotr Duda - Mogę powiedzieć już teraz do wszystkich członków związku oraz wszystkich pracowników: głosujcie na Dudę! Oczywiście Andrzeja Dudę.

Niezależnie od tego jak skończą się te wybory (a mam głęboką nadzieję, że je wygramy), zyskałeś coś, czego nie można kupić: zaufanie obywateli i członków „Solidarności". Mam nadzieję, że wygrasz te wybory! –  odniósł się do Andrzeja Dudy przewodniczący.

Kandydat na Prezydenta RP, Andrzej Duda, podziękował „Solidarności” za poparcie.
Pełny tekst porozumienia poniżej:

Narodowe Święto Konstytucji 3 Maja

3 maja w Łodzi odbyły się obchody 224 rocznicy podpisania Konstytucji 3 Maja; w uroczystości, jak co roku  wzięli udział przedstawiciele łódzkiej „Solidarności”.

Uroczystości rozpoczęły się w Bazylice Archikatedralnej mszą św. w intencji Ojczyzny celebrowana przez Jego Ekscelencję Ks. Arcybiskupa Marka Jędraszewskiego Metropolitę Łódzkiego. Po mszy uczestnicy obchodów przenieśli się na plac archikatedralny, gdzie odbyła się dalsza część uroczystości. Była zmiana warty, apel poległych oraz salwa honorowa. Następnie złożono wieńce i kwiaty oraz zapalono znicze na płycie Grobu Nieznanego Żołnierza. Wiązankę złożyła również delegacja łódzkiej „Solidarności” pod przewodnictwem Waldemara Krenca. Na koniec uroczystości odbyła się defilada kompanii honorowych.

Po głównych uroczystościach przedstawiciele łódzkiej „Solidarności” złożyli również wiązankę przed pomnikiem Naczelnika Tadeusza Kościuszki na placu Wolności W Łodzi.

Światowy Dzień Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych

Z danych Państwowej Inspekcji Pracy w Łodzi wynika, że w roku ubiegłym w Łodzi doszło do 222 wypadków przy pracy, w których życie straciło ponad 50 osób; takie dane przedstawił przedstawiciel Państwowej Inspekcji Pracy w Łodzi podczas konferencji zorganizowanej w przeddzień Światowego Dnia Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych, która odbyła się 27 kwietnia br w Regionie Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność”.

Współczesne zagrożenia na rynku zawodowym: depresja, stres, zniechęcenie - to skutki mobbingu jakich doświadczają pracownicy. Obok stresu zawodowego, wypadków przy pracy i chorób zawodowych jest on coraz częstszą przyczyną niezdolności do pracy. Temat ten omówiła dr Dorota Merecz z Zakładu Psychologii Zdrowia i Pracy Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi.

Podczas konferencji mgr Agata Wężyk również z Zakładu Psychologii Zdrowia i Pracy IMP przedstawiła zebranym jeszcze inne zagadnienie – prezentyzm.

Co to jest? Prezentyzm występuje wówczas, gdy osoba chora jest obecna w pracy. Wg danych IMP coraz więcej Polaków wykonuje dalej pracę zarobkową pomimo tego, że lekarz wypisał im zwolnienie. Najczęstszymi powodami, dla których tak się dzieje są: sytuacja finansowa i rodzinna, lęk przed zwolnieniem, odpowiedzialność, zaangażowanie, lojalność, terminowe zadania, relacje międzyludzkie.

Na konferencję przybyli liczni przedstawiciele komisji zakładowych NSZZ „Solidarność”, społeczni inspektorzy pracy a także prof. Konrad Rydzyński dyrektor Instytutu Medycyny Pracy im. prof. dr J. Nofera oraz Andrzej Świderski, Okręgowy Inspektor Pracy w Łodzi. Łódzka  „Solidarność” obchodziła Światowy Dzień Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych, już po raz 26.

Protest muzealników: Muzealnik nie zabytek – musi jeść!

W czwartek, 23 kwietnia br w Centrum Konferencyjnym Hotelu DoubleTree by Hilton, przy ulicy Łąkowej w Łodzi odbył się I Kongres Muzealników Polskich w Łodzi; nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to, że przed jego rozpoczęciem na terenie przylegającym do miejsca obrad odbyła się manifestacja związkowa pracowników muzeów.

Nie przypadkowo pikietę zorganizowano 23 kwietnia: św. Jerzy jest patronem muzealników.

Muzealnicy chcieli zwrócić uwagę na dramatyczną sytuację płacową pracowników placówek muzealnych w Polsce. Chcą zniesienia zamrożenia płac i wprowadzenia realnych regulacji wynagrodzeń. Muzealnikom zależy też na utrzymaniu statusu muzealnika. Osoby, które pracują przy zabytkach muszą mieć odpowiednie wykształcenie, doświadczenie, odpowiednią ścieżkę kariery. Tak było do tej pory. Uwolnienie zawodu doprowadzi do tego, że każdy będzie mógł zostać muzealnikiem, byle by pracował w muzeum, bez konieczności pracy przy zbiorach.

W pikiecie wzięli udział m.in. związkowcy z łódzkich muzeum: Muzeum Miasta i  Centralnego Muzeum Włókiennictwa.

Pikietę zorganizowana została przez Sekcję Krajową Muzeów i Instytucji Ochrony Zabytków NSZZ „Solidarność", Region Wielkopolska NSZZ „Solidarność", Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność", z udziałem KZ MN Poznań  NSZZ „Solidarność".

W rocznicę tragedii

W tym roku obchodzimy 75 rocznicę zbrodni katyńskiej i 5 rocznicę katastrofy lotniczej pod Smoleńskiem; w obu tych tragicznych wydarzeniach zginęli najwybitniejsi przedstawiciele naszego Narodu.

10 kwietnia br. punktualnie o godz. 8.41 (godzina katastrofy) w 5. rocznicę katastrofy samolotu, w której z nie wyjaśnionych jak dotąd okolicznościach zginęło 96 osób, w tym Prezydent RP Lech Kaczyński wraz z małżonką, Prezydent RP na Uchodźstwie Ryszard Kaczorowski  oraz wiele ważnych osobistości, członkowie Prezydium Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność" złożyli kwiaty i zapalili znicz pod Tablicą Pamiątkową umieszczoną na kościele Podwyższenia św. Krzyża przy ul. Sienkiewicza w Łodzi.

Tego dnia,  o godz. 12:00 w Archikatedrze łódzkiej Ksiądz Arcybiskup Marek Jędraszewski Metropolita Łódzki odprawił Mszę świętą w intencji ofiar Katynia i tragedii smoleńskiej. Po Mszy świętej odsłonięto i poświęcono miejsce pamięci ofiar, które zostało umiejscowione na zewnętrznej ścianie absydy Archikatedry łódzkiej. Na zakończenie uroczystości pod pamiątkową płaskorzeźbą zostały złożone wiązanki kwiatów. W imieniu Prezydium łódzkiej „Solidarności” kwiaty złożyli przewodniczący Zarządu Regionu Waldemar Krenc, zastępca przewodniczącego Bogdan Osiński oraz sekretarz ZR Ireneusz Wach.

Protest w obronie naszego zdrowia

7 kwietnia (wtorek) odbył się protest zorganizowany przez Sekretariat Ochrony Zdrowia NSZZ „Solidarność”; w dniu, w którym obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia, związkowcy pikietowali przed Urzędem Rady Ministrów w Warszawie.

Chciceli zwrócić uwagę na degradację polskiej służby zdrowia oraz podsumować kolejną już kadencję rządów PO-PSL i zderzyć przedwyborcze obietnice z bolesną rzeczywistością. Następnie protestujący przeszli pod Belweder, bo to właśnie prezydentowi Bronisławowi Komorowskiemu „zawdzięczmy” m.in. podpisanie ustawy 67 oraz szeregu ustaw zdrowotnych, które budziły wątpliwości w całym środowisku medycznym i odbiły się negatywnymi skutkami na  pacjentach. W manifestacji uczestniczyli również związkowcy z Regionu Ziemia Łódzka.

Bezpłatne kursy komputerowe

W czasach masowej informacji istotnym dla komunikacji społecznej jest umiejętność korzystania z komputera i oferowanych w systemie programów, dlatego też Dział Szkoleń ZR Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność" we współpracy z Polsko-Amerykańskim Ośrodkiem Kształcenia Zawodowego organizuje bezpłatne szkolenia dla członków NSZZ "Solidarność" z zakresu obsługi komputera i korzystania z internetu.

Szczegóły poniżej: