Światowy Dzień Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych

Z danych Państwowej Inspekcji Pracy w Łodzi wynika, że w roku ubiegłym w Łodzi doszło do 222 wypadków przy pracy, w których życie straciło ponad 50 osób; takie dane przedstawił przedstawiciel Państwowej Inspekcji Pracy w Łodzi podczas konferencji zorganizowanej w przeddzień Światowego Dnia Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych, która odbyła się 27 kwietnia br w Regionie Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność”.

Współczesne zagrożenia na rynku zawodowym: depresja, stres, zniechęcenie - to skutki mobbingu jakich doświadczają pracownicy. Obok stresu zawodowego, wypadków przy pracy i chorób zawodowych jest on coraz częstszą przyczyną niezdolności do pracy. Temat ten omówiła dr Dorota Merecz z Zakładu Psychologii Zdrowia i Pracy Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi.

Podczas konferencji mgr Agata Wężyk również z Zakładu Psychologii Zdrowia i Pracy IMP przedstawiła zebranym jeszcze inne zagadnienie – prezentyzm.

Co to jest? Prezentyzm występuje wówczas, gdy osoba chora jest obecna w pracy. Wg danych IMP coraz więcej Polaków wykonuje dalej pracę zarobkową pomimo tego, że lekarz wypisał im zwolnienie. Najczęstszymi powodami, dla których tak się dzieje są: sytuacja finansowa i rodzinna, lęk przed zwolnieniem, odpowiedzialność, zaangażowanie, lojalność, terminowe zadania, relacje międzyludzkie.

Na konferencję przybyli liczni przedstawiciele komisji zakładowych NSZZ „Solidarność”, społeczni inspektorzy pracy a także prof. Konrad Rydzyński dyrektor Instytutu Medycyny Pracy im. prof. dr J. Nofera oraz Andrzej Świderski, Okręgowy Inspektor Pracy w Łodzi. Łódzka  „Solidarność” obchodziła Światowy Dzień Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych, już po raz 26.

Protest muzealników: Muzealnik nie zabytek – musi jeść!

W czwartek, 23 kwietnia br w Centrum Konferencyjnym Hotelu DoubleTree by Hilton, przy ulicy Łąkowej w Łodzi odbył się I Kongres Muzealników Polskich w Łodzi; nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to, że przed jego rozpoczęciem na terenie przylegającym do miejsca obrad odbyła się manifestacja związkowa pracowników muzeów.

Nie przypadkowo pikietę zorganizowano 23 kwietnia: św. Jerzy jest patronem muzealników.

Muzealnicy chcieli zwrócić uwagę na dramatyczną sytuację płacową pracowników placówek muzealnych w Polsce. Chcą zniesienia zamrożenia płac i wprowadzenia realnych regulacji wynagrodzeń. Muzealnikom zależy też na utrzymaniu statusu muzealnika. Osoby, które pracują przy zabytkach muszą mieć odpowiednie wykształcenie, doświadczenie, odpowiednią ścieżkę kariery. Tak było do tej pory. Uwolnienie zawodu doprowadzi do tego, że każdy będzie mógł zostać muzealnikiem, byle by pracował w muzeum, bez konieczności pracy przy zbiorach.

W pikiecie wzięli udział m.in. związkowcy z łódzkich muzeum: Muzeum Miasta i  Centralnego Muzeum Włókiennictwa.

Pikietę zorganizowana została przez Sekcję Krajową Muzeów i Instytucji Ochrony Zabytków NSZZ „Solidarność", Region Wielkopolska NSZZ „Solidarność", Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność", z udziałem KZ MN Poznań  NSZZ „Solidarność".

W rocznicę tragedii

W tym roku obchodzimy 75 rocznicę zbrodni katyńskiej i 5 rocznicę katastrofy lotniczej pod Smoleńskiem; w obu tych tragicznych wydarzeniach zginęli najwybitniejsi przedstawiciele naszego Narodu.

10 kwietnia br. punktualnie o godz. 8.41 (godzina katastrofy) w 5. rocznicę katastrofy samolotu, w której z nie wyjaśnionych jak dotąd okolicznościach zginęło 96 osób, w tym Prezydent RP Lech Kaczyński wraz z małżonką, Prezydent RP na Uchodźstwie Ryszard Kaczorowski  oraz wiele ważnych osobistości, członkowie Prezydium Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność" złożyli kwiaty i zapalili znicz pod Tablicą Pamiątkową umieszczoną na kościele Podwyższenia św. Krzyża przy ul. Sienkiewicza w Łodzi.

Tego dnia,  o godz. 12:00 w Archikatedrze łódzkiej Ksiądz Arcybiskup Marek Jędraszewski Metropolita Łódzki odprawił Mszę świętą w intencji ofiar Katynia i tragedii smoleńskiej. Po Mszy świętej odsłonięto i poświęcono miejsce pamięci ofiar, które zostało umiejscowione na zewnętrznej ścianie absydy Archikatedry łódzkiej. Na zakończenie uroczystości pod pamiątkową płaskorzeźbą zostały złożone wiązanki kwiatów. W imieniu Prezydium łódzkiej „Solidarności” kwiaty złożyli przewodniczący Zarządu Regionu Waldemar Krenc, zastępca przewodniczącego Bogdan Osiński oraz sekretarz ZR Ireneusz Wach.

Protest w obronie naszego zdrowia

7 kwietnia (wtorek) odbył się protest zorganizowany przez Sekretariat Ochrony Zdrowia NSZZ „Solidarność”; w dniu, w którym obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia, związkowcy pikietowali przed Urzędem Rady Ministrów w Warszawie.

Chciceli zwrócić uwagę na degradację polskiej służby zdrowia oraz podsumować kolejną już kadencję rządów PO-PSL i zderzyć przedwyborcze obietnice z bolesną rzeczywistością. Następnie protestujący przeszli pod Belweder, bo to właśnie prezydentowi Bronisławowi Komorowskiemu „zawdzięczmy” m.in. podpisanie ustawy 67 oraz szeregu ustaw zdrowotnych, które budziły wątpliwości w całym środowisku medycznym i odbiły się negatywnymi skutkami na  pacjentach. W manifestacji uczestniczyli również związkowcy z Regionu Ziemia Łódzka.

Bezpłatne kursy komputerowe

W czasach masowej informacji istotnym dla komunikacji społecznej jest umiejętność korzystania z komputera i oferowanych w systemie programów, dlatego też Dział Szkoleń ZR Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność" we współpracy z Polsko-Amerykańskim Ośrodkiem Kształcenia Zawodowego organizuje bezpłatne szkolenia dla członków NSZZ "Solidarność" z zakresu obsługi komputera i korzystania z internetu.

Szczegóły poniżej:

19 marca - dzień św. Józefa patrona ludzi pracy

Co roku, 19 marca w sposób szczególny czcimy świętego Józefa – jako głównego patrona naszej Archidiecezji oraz jako patrona Ludzi Pracy; nabożeństwo dla Świata Pracy pod przewodnictwem arcybiskupa Metropolity Łódzkiego Marka Jędraszewskiego odprawione zostało o godzinie 18:00 w Bazylice Archikatedralnej w Łodzi.

Łódzka „Solidarność” jak zwykle aktywnie uczestniczyła w tym wydarzeniu - były związkowe sztandary, było również uczestnictwo członków Prezydium ZR w procesji z darami.  Przewodniczący ZR Waldemar Krenc na koniec mszy świętej złożył na ręce księdza arcybiskupa podziękowanie za dar ustanowienia bł. ks. J. Popiełuszko patronem NSZZ „Solidarność” oraz za osobiste uczestnictwo w ubiegłorocznym spotkaniu świątecznym ludzi pracy zorganizowanym przez Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej.

O przetrwanie pracowników kolei

W dniu 18 marca br w Polsko-Amerykańskim Ośrodku Kształcenia Zawodowego w Łodzi odbyła się konferencja nt: „Przyszłości kolejowych przewozów pasażerskich w województwie Łódzkim" zorganizowana przez związkowców z Łódzkiego Oddziału Spółki Przewozy Regionalne NSZZ „Solidarność”.

W konferencji wzięli udział przedstawiciele Dyrekcji Przewozów Regionalnych, Zarządu  Łódzkiej Kolej Aglomeracyjnej, Departamentu Infrastruktury Urzędu Marszałkowskiego. Na spotkanie przybyli też działacze z innych związków zawodowych, a także zastępca Przewodniczącego Sekcji Krajowej Kolejarzy NSZZ „Solidarność" Stanisław Kokot oraz Przewodniczący Sekcji Zawodowej Przewozów Pasażerskich  NSZZ „Solidarność"  Waldemar Bogatkowski. Gości konferencji przywitał Waldemar Krenc, przewodniczący Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność”.

Włodzimierz Janiak z Oddziału Przewozów Regionalnych NSZZ „Solidarność” w Łodzi na wstępie powiedział, że postanowiono zorganizować konferencję, aby w formie dialogu porozmawiać o problemach łódzkich kolejarzy. Związkowcy chcą, aby decydenci przy reorganizacji brali pod uwagę nie tylko czynnik ekonomiczny, ale też czynnik ludzki. Kolejarze obawiają się reorganizacji. Powstała Łódzka Kolej Aglomeracyjna powołana przez Urząd Marszałkowski w Łodzi, przejmuje powoli linie kolejowe, które do tej pory obsługiwały pociągi Przewozów Regionalnych. „Wygaszanie” Oddziału, jak się ostatnio mówi, spowoduje utratę pracy przez kilkuset pracowników. Związkowcy chcą, żeby przejęcie kursów przez ŁKA wiązało się również z przejęciem pracowników i zrównaniem praw pracowniczych w obu spółkach.