28 Międzynarodowy Wyścig Kolarski "Solidarności" i Olimpijczyków

W dniach 29 czerwca – 1 lipca br odbędzie się 28 Międzynarodowy Wyścig Kolarski „Solidarności” i Olimpijczyków, którego organizatorem jest Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność”.

Program Wyścigu:

I etap – 28 czerwca

Łódź – Zduńska Wola

II etap – 28 czerwca

Tomaszów Maz. – Kielce

III etap – 29 czerwca

Radom – Stalowa Wola

IV etap – 30 czerwca

Mielec – Krosno

V etap – 1 lipca

Świdnik - Lublin

9 Mini Wyścig "Solidarności"

Międzynarodowy Wyścig Kolarski „Solidarności” i Olimpijczyków, to nie tylko ściganie na najwyższym poziomie; Przy okazji każdego wyścigu dla zawodowców odbywają się w miastach startu i miastach mety wyścigi dla dzieci; Prawo startu mają dzieci do lat 12; Każdy uczestnik Mini Wyścigu „Solidarności” musi posiadać rower i kask; Mini Wyścig „Solidarności” rozgrywany jest już po raz 9.

Wyścigi dla dzieci będą rozgrywane w następujących miejscowościach:

25 czerwca – Łódź, Park im. J. Poniatowskiego

28 czerwca – Zduńska Wola, ul. Łaska 61

28 czerwca – Tomaszów Mazowiecki, Plac Kościuszki

29 czerwca – Radom, ul. 25 Czerwca 47

29 czerwca – Stalowa Wola, al. Jana Pawła II 1

30 czerwca – Mielec, al. Niepodległości 7

30 czerwca – Krosno, Park Jordanowski

01 lipca – Świdnik, ul. Niepodległości 14

01 lipca – Lublin, ul. Krakowskie Przedmieście 62

Konferencja "Godny wybór. Przywrócenie wieku emerytalnego" Łódź, 31 maja

W dniu 31 maja w Regionie Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” odbyła się konferencja„Godny wybór, Przywrócenie wieku emerytalnego”; Na konferencji temat ten przybliżyli: przedstawiciel Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej – wiceminister Krzysztof Michałkiewicz, Kancelarii Prezydenta RP – doradca Prezydenta RP Marta Gajęcka, Łódzkiego Urzędu Wojewódzkiego – wicewojewoda Karol Młynarczyk, Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” – sekretarz Prezydium Ewa Zydorek oraz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych – dyrektor I Oddziału w Łodzi – Romana Mierzejewska.

W konferencji udział wzięli członkowie Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej, związkowcy oraz zaproszeni goście, w tym dyrektorzy pozostałych oddziałów ZUS z województwa łódzkiego, a także przedstawiciel Wojewódzkiego Urzędu Pracy oraz dyrektorzy powiatowych urzędów pracy. Na Sali obecni byli również przewodniczący Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego Krzysztof Borkowski, przewodniczący Zarządu Regionu Piotrkowskiego NSZZ „Solidarność” Zbigniew Bogusławski oraz pierwszy przewodniczący łódzkiej „Solidarności”, były wiceminister pracy Andrzej Słowik. Moderatorem spotkania był przewodniczący łódzkiej „Solidarności” Waldemar Krenc.

Celem odbywających się spotkań, kolejno we wszystkich miastach wojewódzkich, w ramach kampanii informacyjnej prowadzonej przez resort rodziny pracy i polityki społecznej wspólnie z Kancelarią Prezydenta oraz „Solidarnością”, jest wyjaśnienie obywatelom, jakie będą zasady i warunki przechodzenia na emeryturę po przywróceniu wieku emerytalnego.  Podkreślano, że wprowadzone zmiany w systemie emerytalnym po 1 października br. to wynik zobowiązań przedwyborczych kandydata na Prezydenta RP Andrzeja Dudy z NSZZ „Solidarność”.

Przewodniczący W. Krenc zaznaczył podczas konferencji, że 1 października to data historyczna „przywracająca godność polskiego pracownika”. Przypomniał też o batalii, jaką prowadziła „Solidarność”, przeciwko decyzji o wydłużeniu wieku emerytalnego przez rząd PO i PSL

Prelegenci podkreślali, że Polacy od października będą mieli WYBÓR kiedy chcą przejść na emeryturę, a pracodawca nie będzie mógł nakazać pracownikowi przejścia na emeryturę.

Dyrektorka łódzkiego ZUS-u Romana Mierzejewska zwróciła m.in. uwagę, iż stanowiska doradców w Zakładach Ubezpieczeń Społecznych zaczną funkcjonować już od lipca tego roku, a więc będzie możliwość wcześniejszego skonsultowania się z doradcą w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych w sprawie swojej przyszłej emerytury. Konsultant po zapoznaniu się z indywidualną sytuacją danego ubezpieczonego, będzie mógł wyliczyć wysokość przysługującej mu emerytury po osiągnięciu wieku emerytalnego, a także ewentualną wysokość emerytury po przepracowaniu dodatkowych lat. Ministerstwo i ZUS szacują, że każdy dodatkowy rok pracy (po osiągnięciu wieku emerytalnego), to dodatkowo ok. 8% wyższa emerytur.

Mistrzostwa Europy w siatkówce - oferta dla "Solidarności"

W dniach 24 sierpnia – 3 września odbędą się w Polsce Mistrzostwa Europy w siatkówce; Polacy w meczu otwarcia na Stadionie Narodowym w Warszawie spotkają się z Serbią, a kolejne mecze, z Finlandią i Estonią rozegrają w Trójmiejskiej ErgoArenie.

Firma eBilet wraz z Organizatorami przygotowała ofertę specjalną dla „Solidarności” na mecze fazy grupowej Mistrzostw Europy siatkarzy 2017, czyli Rabat specjalny dla „Solidarności” -10% na wszystkie mecze fazy grupowej w Katowicach i Krakowie. Rabat dotyczy 6 poniższych meczów:

Katowice 25.08 Holandia-Turcja, Belgia-Francja

Katowice 27.08 Belgia-Turcja, Francja-Holandia

Katowice 28.08 Holandia-Belgia, Turcja-Francja

Kraków 24.08 Bułgaria-Rosja, Słowenia-Hiszpania

Kraków 26.08 Rosja-Słowenia, Bułgaria-Hiszpania

Kraków 28.08 Słowenia-Bułgaria, Hiszpania-Rosja

Aby kupić bilet z rabatem należy po wybraniu miejsca wpisać w okienko kod rabatowy wielokrotnego użytku EUROVOLLEY dużymi literami. Kod jest wielokrotnego użytku i dotyczy wszystkich kategorii cenowych.

W przypadku pytań prosimy o wiadomość agata.wisniewska@ebilet.pllub tel. 662 163 332.

Bardzo serdecznie zapraszamy.

Prezydium ZR w Konstantynowie Łódzkim

25 maja br odbyło się wyjazdowe posiedzenie Prezydium Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” w Konstantynowie Łódzkim; Członkowie Prezydium na czele z przewodniczącym ZR Waldemarem Krencem zaproszeni zostali do siedziby Miejskiej Organizacji Emerytów i Rencistów NSZZ „Solidarność” w Konstantynowie Łódzkim, a okazją do tego była inauguracja obchodów dwudziestolecia istnienia tej organizacji.

Przewodniczącym MOEiR od kilkunastu lat jest Tadeusz Piątkowski, który przed rozpoczęciem obrad Prezydium otrzymał z rąk Bernarda Cichosza „Wielki Bilet 2017”. Jest to honorowa nagroda konstantynowskich „Wiadomości – 43bis” przyznawana za przedsięwzięcia szczególnie cenne dla Konstantynowa Łódzkiego. Przewodniczący W. Krenc pogratulował T. Piątkowskiemu otrzymanego wyróżnienia, a następnie wręczył mu pamiątkowy album oraz dyplom z gratulacyjny dla Miejskiej Organizacji Emerytów i Rencistów dziękując w ten sposób członkom organizacjipełnej zaangażowania, 20-letniej pracy dla dobra NSZZ „Solidarność”. Po części oficjalnej odbyły się obrady Prezydium, na zostało przyjęte stanowisko ws. odbudowy w Konstantynowie Łódzkim szkolnictwa na poziomie średnim. Członkowie Prezydium podkreślili w nim, iż Konstantynów Łódzki, jako drugie co do wielkości miasto w Powiecie Pabianickim zasługuje na to, aby istniało w nim szkolnictwo na poziomie średnim i zwróciło się z apelem do władz powiatowych i miejskich o rozpoczęcie procesu odbudowy szkolnictwa na poziomie średnim w tym mieście.

Odsłonięcie Pomnika Ofiar Katastrofy Smoleńskiej

19 maja br został odsłonięty i poświęcony Pomnik Ofiar Katastrofy Smoleńskiej; Pomnik stanął na placu Jana Pawła II przed Archikatedrą w Łodzi, a uroczystość poprzedzona została mszą świętą, którą celebrował były metropolita łódzki, obecnie krakowski, arcybiskup Marek Jędraszewski; Arcybiskup Marek Jędraszewski, jeszcze jako metropolita łódzki wystąpił z inicjatywą budowy tego pomnika.

W uroczystości wzięli udział prezes PiS Jarosław Kaczyński, wicepremier, minister kultury i dziedzictwa narodowego Piotr Gliński, minister obrony narodowej Antoni Macierewicz, posłowie Parlamentu Europejskiego i RP, senatorowie RP, władze województwa łódzkiego i Miasta Łodzi, przedstawiciele służb mundurowych, instytucji państwowych, stowarzyszeń i organizacji społecznych oraz kombatanckich, a także NSZZ "Solidarność". Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność" reprezentowali przewodniczący ZR Waldemar Krenc oraz sekretarz ZR Ireneusz Wach.

28 kwietnia - Światowy Dzień Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych

Jak co roku, 28 kwietnia obchodzony jest jako światowy Dzień Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych;

W Polsce pierwsze obchody „Dnia Pamięci  Ofiar Wypadków Przy Pracy i Chorób Zawodowych” zostały zorganizowane przez Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” i odbyły się w dniu 28 kwietnia 1991 roku w Łodzi;

Z tej okazji Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” z udziałem przedstawicieli Okręgowego Inspektoratu Pracy w Łodzi i Zakładu Psychologii Zdrowia i Pracy Instytutu Medycyny Pracy imienia Jerzego Nofera organizuje w Polsko-Amerykańskim Ośrodku Kształcenia Zawodowego w Łodzi przy ulicy Kamińskiego 17/19 konferencję, której tematem przewodnim jest hasło: Bezpieczna praca.

Tematem wiodącym w 2017 roku, określonym przez Międzynarodową Organizację Pracy (ILO) jest: LEPSZE GROMADZENIE I WYKORZYSTANIE DANYCH BHP. Temat ten dotyczy potrzeby optymalizacji systemu rejestracji, analizy i wykorzystania informacji o wypadkach przy pracy i chorobach zawodowych.  Z kolei Międzynarodowa Konfederacja Związków Zawodowych (ITUC) uznała, że w 2017 roku uwagę pracowników powinien przyciągnąć temat: NIEBEZPIECZNE I NIEUCZCIWE – DYSKRYMINACJA W PRACY DOTYKA NAS WSZYSTKICH, a Europejska Konfederacja Związków Zawodowych (ETUC) dołączyła hasło: LICZY SIĘ ZDROWIE I BEZPIECZENSTWO KAŻDEGO!

W ten sposób związki zawodowe, w tym NSZZ „Solidarność” kierują uwagę na zapewnienie ochrony zdrowia i bezpieczeństwa pracowników narażonych na zagrożenia w miejscu pracy m. in. z powodu płci, pochodzenia, klasy i orientacji seksualnej.