W obronie pracowników LIDLA

Ponad 50 osób z Regionu Ziemia Łódzka wsparło protest w dniu 9 września br przed siedzibą Zarządu „LIDL” w obronie zwolnionych działaczy zakładowej Solidarności”.

Przypominamy, że organizacja Zakładowa w tej sieci sklepów powstała w Łodzi w styczniu 2013 r.  Od samego początku stosunki między związkowcami, a pracodawcą układały się źle. Brak dialogu doprowadził do wielu akcji: rozdawanie ulotek o zaprzestanie zakupów w tej sieci sklepów, akcja kupowania za „grosik”. W grudniu ub. r.  przewodnicząca i zastępca  zakładowej „Solidarności” otrzymali wypowiedzenia z pracy. Sprawa ta została skierowana do sądu pracy.

Do Tarnowa Podgórnego, gdzie mieści się siedziba Zarządu,  przyjechało ok. 700 związkowców z całej Polski domagając się poprawy warunków pracy w sklepach i centrach dystrybucyjnych należących do tej sieci handlowej oraz przywrócenia do pracy zwolnionych działaczy związkowych.

-          Przyjechaliśmy tutaj z całej Polski, żeby głośno zaprotestować przeciwko łamaniu podstawowych praw pracowniczych i związkowych w sieci Lidl.

-          Zarząd unika rozmów przy stole negocjacyjnym, dlatego jesteśmy dzisiaj tutaj przed siedzibą – mówili związkowcy.

Podczas pikiety głos zabrał Przewodniczący  łódzkiej „Solidarności” Waldemar Krenc. W swoim wystąpieniu zadawał pytanie dlaczego państwo polskie toleruje pracodawców, którzy łamią prawa pracownicze podkreślił też, że jest to początek protestów, następne odbędą się w Niemczech, przed centralą sieci Lidl.

Do końca września trwać będzie internetowa kampania Solidarności i Uni Global, światowej federacji związków zawodowych zrzeszających m.in. pracowników handlu. Polega ona na wysyłaniu drogą elektroniczną petycji w sprawie sytuacji w polskich sklepach Lidl do centrali sieci w Niemczech.

Stanowisko Prezydium ZR ws mieszkańców SM Śródmieście

Przewodniczący Zarządu Regionu Ziemi łódzkiej NSZZ "Solidarność" - Waldemar Krenc, w dniu 3 września wręczył Pani Wojewodzie Jolancie Chełmińskiej  Stanowisko Prezydium Zarządu Regionu dotyczące sytuacji mieszkańców Spółdzielni Mieszkaniowej Śródmieście w Łodzi.

W Stanowisku łódzka „Solidarność” wzywa Rząd RP, Premiera oraz parlamentarzystów regionu łódzkiego  do podjęcia natychmiastowej interwencji wynikającej z zagrożenia podstawowych funkcji bytowych mieszkańców centrum Łodzi, którzy mają ograniczony dostęp do swoich mieszkań co stanowi zagrożenie dla ich zdrowia a nawet życia.

Pełny tekst stanowiska tutaj

Nie kracz Słowik nie kracz - książka autorstwa J. Warzechy

W siedzibie Zarządu Regionu łódzkiej „Solidarności” w dniu 3 września odbyła się konferencja prasowa poświęcona promocji książki „Nie kracz Słowik nie kracz – rozmowy z Andrzejem Słowikiem”.

Książka, to pokłosie rozmów znanego łódzkiego publicysty Jarosława Warzechy z Andrzejem Słowikiem, działaczem w okresie „solidarnościowej rewolucji” 1980 – 81, przywódcą  „Solidarności” w Regionie Łódzkim. Tak w trakcie tworzenia się Związku, jak i po jego ukonstytuowaniu Andrzej Słowik był jednym z najważniejszych działaczy, także na forum krajowym „Solidarności”. Należał do tzw. „jedenastki” Krajowej Komisji Porozumiewawczej, a na I Zjeździe „Solidarności” wybrany został na członka Komisji Krajowej a następnie członka jej prezydium.

A. Słowik był nie tylko świadkiem najnowszej historii Polski, lecz także człowiekiem, który na tę historię miał wpływ.

Książka została wydana przez  Narodowe Centrum Kultury.

Bł. ks. Jerzy patronem NSZZ "Solidarność"

Na wniosek NSZZ "Solidarność” złożony do Watykanu za pośrednictwem Episkopatu Polski, Kongregacja Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów z upoważnienia Papieża Franciszka podjęła decyzję o ustanowieniu naszego kapelana, bł ks Jerzego Popiełuszki patronem Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”.

34 rocznica narodzin „Solidarności”

W niedzielę 31 sierpnia w Łodzi z okazji przypadającej trzydziestej czwartej rocznicy utworzenia NSZZ „Solidarność” członkowie i sympatycy Związku uczestniczyli w okolicznościowych obchodach; uroczystość rozpoczęła Msza św w kościele pw Najświętszego Imienia Jezus przy ul Sienkiewicza 60, podczas której homilię wygłosił ksiądz bp Adam Lepa.

Po mszy św goście wraz z pocztami sztandarowymi przemaszerowali przed Pomnik–Krzyż przy kościele pod wezwaniem Podwyższenia Św Krzyża.

W swoim wystąpieniu przed Pomnikiem Przewodniczący Regionu Ziemi Łódzkiej Waldemar Krenc podziękował tym, którzy zapoczątkowali polską drogę do wolności i trwają przy „Solidarności” do dziś oraz nawiązał do homilii Biskupa Lepy mówiąc o marginalizowaniu „Solidarności”.

Na zakończenie delegacje złożyły na Pomniku wiązanki biało czerwonych kwiatów, zapalono znicze.

W uroczystości uczestniczyli członkowie „Solidarności”, przedstawiciele Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej, Komisji Zakładowych, Rolników Indywidualnych NSZZ „Solidarność”, a także przedstawiciele władz państwowych, wojewódzkich i samorządowych, instytucji państwowych, służb mundurowych, uczelni oraz mieszkańcy Łodzi.

Podobne uroczystości odbyły się też w innych miastach naszego Regionu.

Pomóżmy pracownikom Lidla

Ruszył kolejny etap kampanii organizowania pracowników w niemieckiej sieci handlowej Lidl; kampania ma na celu ustanowienie dialogu z pracodawcą, uznanie organizacji zakładowej, poprawę warunków pracy oraz przywrócenie do pracy zwolnionych działaczy związkowych.

NSZZ „Solidarność” z pomocą UNI Global Union i stroną internetową LabourStart uruchomiła kampanię o charakterze międzynarodowym. Pomoc pracownikom Lidla zajmie tylko chwilę, a każdy może pomóc w ważnej sprawie. Klikając http://www.labourstartcampaigns.net/show_campaign2014.cgi?c=2374, a następnie wpisując imię oraz adres e-mail można wysłać wiadomość. Ty również udziel wsparcia pracownikom Lidla i rozpropaguj informację.

Uwaga: Na stronie znajduje się zabezpieczenie antyspamowe. Przed wysłaniem wiadomości należy w okienku na dole strony przepisać podany 4-cyfrowy numer .

25 Międzynarodowy Wyścig Kolarski "Solidarności" i Olimpijczyków

2 lipca 120 kolarzy z 19 międzynarodowych teamów wystartowało w 25 Jubileuszowym Międzynarodowym Wyścigu Kolarskim „Solidarności” i Olimpijczyków.

W Łodzi na ulicy Piotrkowskiej przed Urzędem Miastaodbyła się oficjalnaceremonia otwarcia z udziałem przedstawicieli władz miasta i województwa, a następnie odbył się Start honorowy Wyścigu.

Start ostry do pierwszego etapu na trasie Łódź – Sulejów nastąpiłna osiedlu Olechów na ulicy Zakładowej. Tego dnia kolarze mieli do pokonania jeszcze jeden etap Zduńska Wola-Sieradz. Ogółem pierwszego dnia kolarze pokonali  bez mała 200 km. Meta kolejnego etapu w Kielcach.

Bieżące relacje z przebiegu Wyścigu można śledzić dzięki Patronom Medialnym zarówno o zasięgu ogólnopolskim: TVP Info, TVP Sport, Tygodnik „Solidarność”, www.s24.pl oraz tych o zasięgu lokalnym.

Szczegóły na stronie  internetowej www.wyscig.com.pl