Bojkot sklepów sieci LIDL

W piątek, 21 lutego 2014 w ramach ogólnopolskiej akcji, łódzka „Solidarność” pikietowała przed sklepem sieci „LIDL” przy alei Piłsudskiego w Łodzi; podczas akcji rozdawano ulotki oraz zorganizowano konferencję prasową, na której przewodniczący Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” Waldemar Krenc  zaapelował o zaniechanie robienia zakupów w sieci sklepów „LIDL”w miesiącu lutym.

Przyczyną akcji „Solidarności” są antyzwiązkowe i antypracownicze działania zarządu tej sieci sklepów.

Od chwili powstania Organizacji Zakładowej NSZZ „Solidarność” zarząd  firmy prowadził zdecydowane działania antyzwiązkowe, polegające na utrudnianiu działalności, pozorowaniu dialogu, ograniczaniu liczby członków. Finałem tych działań było dyscyplinarne wyrzucenie z pracy przewodniczącej i jej zastępcy. Związkowcy, w ciągu swojej rocznej działalności („S” utworzono w styczniu ubiegłego roku) domagali się m.in.: poprawy warunków pracy i godnej płacy, zwiększenia zatrudnienia, stałych umów o pracę.

Apel o pomoc dla narodu ukraińskiego

Nie możemy być obojętni wobec tragedii w Kijowie, nie możemy być obojętni wobec ofiar na Ukrainie - Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” postanowił włączyć się w akcję pomocy humanitarnej dla narodu ukraińskiego i przekazał na ten cel środki finansowe.

„Solidarność” przygotowuje konwój z transportem humanitarnym na Ukrainę. Będą to przede wszystkim środki opatrunkowe i materiały pierwszej pomocy medycznej. Pierwszy transport powinien wyruszyć już w przyszłym tygodniu i zostanie sfinansowany ze zbiórki wśród członków Związku.

W imieniu całego Związku zbiórką pomocy zajmuje się Region Świętokrzyski. Działania te wspierają również regiony: Rzeszowski, Środkowo-Wschodni i Ziemia Przemyska.

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej apeluje nie tylko do członków Związku, ale również do wszystkich chcących wesprzeć nasze działania, o przekazywanie środków na konto:

Region Świętokrzyski NSZZ „Solidarność”

(z dopiskiem: „UKRAINA”)

lub na konto Regionu Ziemia Łódzka:

90-229 Łódź, ul. Kamińskiego 18

(również z dopiskiem „UKRAINA”)

lub bezpośrednio w kasie Biura Zarządu Regionu (adres jak wyżej).

Wyraźmy solidarność i poparcie. Nie bądźmy obojętni na to, co dzieje się tak blisko nas!

Pogrzeb Zbigniewa Romaszewskiego

Dzisiaj, w czwartek 20 lutego o godzinie 13, w warszawskiej Bazylice Archikatedralnej św Jana Chrzciciela odbyła się msza żałobna w intencji zmarłego senatora Zbigniewa Romaszewskiego.

We mszy świętej uczestniczył przewodniczący Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” Waldemar Krenc wraz z wiceprzewodniczącymi ZR Bogdanem Osińskim i Krzysztofem Kilańskim oraz sekretarzem ZR Ireneuszem Wachem. Po mszy św. trumna z ciałem Zbigniewa Romaszewskiego przewieziona została na Cmentarz Wojskowy na warszawskich Powązkach, gdzie spoczęła w Alei Zasłużonych.

Zbigniew Romaszewski, polski polityk, działacz opozycji w okresie PRL, zasłużony członek "Solidarności", wieloletni senator zmarł w czwartek 14 lutego. Miał 74 lata. Legenda opozycji w czasach PRL. Od 1980 w „Solidarności”, szef Komisji Interwencji i Praworządności MKZ, następnie Regionu Mazowsze; w VI 1981 delegat na I WZD Regionu Mazowsze, członek Prezydium ZR, delegat KK. Od 1988 członek KKW i KO przy przewodniczącym „Solidarności” Lechu Wałęsie. W 1989 podczas obrad Okrągłego Stołu ekspert w podzespole ds. reformy prawa i sądów. Od 4 lipca 1989 do 7 listopada 2011 nieprzerwanie zasiadał w Senacie RP, był wybierany kolejno z ramienia jako kandydat bezpartyjny z Komitetu Obywatelskiego (1989), jako kandydat niezależny (1991), z NSZZ „Solidarność” (1993), Ruchu Odbudowy Polski (1997), Bloku Senat 2001 (2001) oraz w 2005 i w 2007 z ramienia Prawa i Sprawiedliwości. Od 2011 roku członek Trybunału Stanu.

Zbigniew Bródka - członek "Solidarności" złotym medalistą

Zbigniew Bródka w wysćigu na 1500 m zdobył na Olimpiadzie w Sochi złoty medal; Holendra wyprzedził o 0,003 sekundy; brawo Zbyszek - strażak z Domaniewic (województwo łódzkie), członek NSZZ "Solidarność".

PIELGRZYMKA na uroczystość Kanonizacji Ojca Świętego Jana Pawła II

W związku z kanonizacją Ojca Świętego Jana Pawła II w dniu 27 kwietnia br Zarząd Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” przedstawia propozycje Pielgrzymek do Włoch Biura Podróży SOLTUR  z Krakowa.

Chętni do udziału w jednej z wymienionych w Komunikacie nr 01 Pielgrzymek proszeni są o kontakt z działem kontaktów z komisjami zakładowymi w Zarządzie Regionu ZŁ tel. 42-67 72 627 lub 42-67 72 628.

PROGRAM I

7 dni 22.04-28.04.2014

Wenecja, Piza, Siena, Rzym, Watykan, Monte Cassino, Asyż.

PROGRAM III

8 dni 24.04-01.05.2014

Wenecja, Florencja, Siena,  Watykan, Rzym, Monte Cassino, Asyż,

Koordynator Pielgrzymki Marian Laskowski tel. 663 789 011.

Lidl łamie prawa pracownicze!

Kierownictwo Lidla zwolniło dyscyplinarnie przewodniczącą i zastępcę „Solidarności” działającej w tej sieci sklepów, stając w obronie zwolnionych związkowców i przeciwstawiając się bezprawnym działaniom pracodawcy, Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” zwróciła się z apelem do członków i sympatyków Związku, a także całego społeczeństwa, aby w miesiącu lutym nie robili zakupów w tych sklepach.

Szczegóły w ulotce (plik do pobrania).

Protest rolników w Szczecinie

Zachodniopomorscy rolnicy protestują przeciwko nieprawidłowościom przy sprzedaży ziemi oraz nierównego traktowania na rynku europejskim, od 14 stycznia 2014 roku okupują oni szczeciński Oddział Agencji Nieruchomości Rolnej.

Prezydium Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” na swoim posiedzeniu przyjęło Stanowisko w tej sprawie. Pełny tekst stanowiska poniżej.