8 marca br. Protest przed ambasadą Rosji w Warszawie

Dając poparcie mieszkańcom Ukrainy w jej walce o suwerenność „Solidarność” zorganizowała 8 marca pikietę przed ambasadą Rosji w Warszawie; wzięło w niej udział ponad 2 tysiące osób z całej Polski, w tym około 100 z naszego Regionu, na czele z przewodniczącym ZR Waldemarem Krencem.

Razem ze związkowcami z Regionu Ziemia Łódzka w pikiecie udział wzięła grupa studentów Uniwersytetu Łódzkiego z Ukrainy.

Zabierając głos przewodniczący NSZZ „Solidarność” Piotr Duda zauważył., że „Solidarność”, choć głównie zajmuje się obroną godności ludzi pracy, musi reagować, kiedy gdzieś dzieje się krzywda. „W latach stanu wojennego Europa pomagała nam. Teraz my musimy pomóc naszym gnębionym przez Rosję sąsiadom.”

Gościem honorowym pikiety był Andriej Gabrow, wiceprzewodniczący Rady Majdanu. Podziękował Polakom i „Solidarności" za wsparcie. „Polacy od początku byli z nami. Czuliśmy wasze wsparcie, dostawaliśmy od was pomoc. Dziękujemy każdemu z was z osobna i wszystkim razem – mówił podczas wiecu.”

Związkowcy protestują, a Lidl dzieli klientów

W dniu 1 marca 2014 roku w godzinach 12-14 została przeprowadzona ogólnopolska akcja we wszystkich placówkach sieci handlowej LIDL w Polsce; w Regionie Łódzkim akcja była przeprowadzona w 18 placówkach tej sieci, a polegała ona na blokowaniu kas poprzez płacenie "groszami" oraz rozdawaniu ulotek klientom, w których byli informowani o powodach tej akcji.

Klienci w większości podchodzili do tej akcji z dużym zrozumieniem, przyjmowali od związkowców ulotki oraz wyrażali poparcie dla tej akcji. Zrozumienia tego nie wykazywali natomiast kierownicy sklepów.

Zdarzały się przypadki, że próbowano wyprosić związkowców ze sklepu, odmawiano przyjęcia bilonu za zakupione zakupy lub np. wyznaczano do tego celu tylko jedną kasę w sklepie. Takie działania kierownictwa LIDL-a świadczą o tym, iż nie tylko nie szanują swoich pracowników, ale również klientów nie posiadających kart płatniczych lub pliku banknotów w portfelach. Tak więc Lidl podzielił klientów na biednych i bogatych.

Przypominamy, iż NSZZ "Solidarność" domaga się:

- Przywrócenia do pracy bezprawnie zwolnionych działaczy związkowych

- Utworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych

- Zwiększenia zatrudnienia

- Godnych warunków pracy i godnej płacy

- Przestrzegania praw pracowniczych i związkowych

1 marca Narodowy Dzień Żołnierzy Wyklętych

W 2011 roku 1 marca ustanowiono Narodowym Dniem Pamięci „Żołnierzy Wyklętych” - tego dnia w 1951 r, w mokotowskim więzieniu stracono siedmiu członków IV komendy Zarządu Głównego Zrzeszenia „Wolności i Niezawisłość” sprzeciwiającego się komunistycznej władzy; w sobotę, 1 marca w Łodzi odbyły się obchody Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych.

Święto to jest wyrazem hołdu dla żołnierzy drugiej konspiracji za świadectwo męstwa, niezłomnej postawy patriotycznej i przywiązania do tradycji patriotycznych, za krew przelaną w obronie Ojczyzny. Po zakończeniu walki z niemieckim okupantem, „Żołnierze Wyklęci” rozpoczęli walkę w obronie niezależności, w obronie polskości. Było ich wielu, czuli się dumni, że są Polakami. Byli poniżani, torturowani i mordowani. Byli prawdziwymi bohaterami. Jak co roku, tego dnia przedstawiciele łódzkiej „Solidarności”, środowisk patriotycznych, instytucji państwowych, organizacji społecznych oddali hołd „Żołnierzom Wyklętym” składając wiązanki kwiatów pod Pomnikiem Ofiar Komunizmu przy al. Anstadta w Łodzi.

Bojkot sklepów sieci LIDL

W piątek, 21 lutego 2014 w ramach ogólnopolskiej akcji, łódzka „Solidarność” pikietowała przed sklepem sieci „LIDL” przy alei Piłsudskiego w Łodzi; podczas akcji rozdawano ulotki oraz zorganizowano konferencję prasową, na której przewodniczący Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” Waldemar Krenc  zaapelował o zaniechanie robienia zakupów w sieci sklepów „LIDL”w miesiącu lutym.

Przyczyną akcji „Solidarności” są antyzwiązkowe i antypracownicze działania zarządu tej sieci sklepów.

Od chwili powstania Organizacji Zakładowej NSZZ „Solidarność” zarząd  firmy prowadził zdecydowane działania antyzwiązkowe, polegające na utrudnianiu działalności, pozorowaniu dialogu, ograniczaniu liczby członków. Finałem tych działań było dyscyplinarne wyrzucenie z pracy przewodniczącej i jej zastępcy. Związkowcy, w ciągu swojej rocznej działalności („S” utworzono w styczniu ubiegłego roku) domagali się m.in.: poprawy warunków pracy i godnej płacy, zwiększenia zatrudnienia, stałych umów o pracę.

Apel o pomoc dla narodu ukraińskiego

Nie możemy być obojętni wobec tragedii w Kijowie, nie możemy być obojętni wobec ofiar na Ukrainie - Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” postanowił włączyć się w akcję pomocy humanitarnej dla narodu ukraińskiego i przekazał na ten cel środki finansowe.

„Solidarność” przygotowuje konwój z transportem humanitarnym na Ukrainę. Będą to przede wszystkim środki opatrunkowe i materiały pierwszej pomocy medycznej. Pierwszy transport powinien wyruszyć już w przyszłym tygodniu i zostanie sfinansowany ze zbiórki wśród członków Związku.

W imieniu całego Związku zbiórką pomocy zajmuje się Region Świętokrzyski. Działania te wspierają również regiony: Rzeszowski, Środkowo-Wschodni i Ziemia Przemyska.

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej apeluje nie tylko do członków Związku, ale również do wszystkich chcących wesprzeć nasze działania, o przekazywanie środków na konto:

Region Świętokrzyski NSZZ „Solidarność”

(z dopiskiem: „UKRAINA”)

lub na konto Regionu Ziemia Łódzka:

90-229 Łódź, ul. Kamińskiego 18

(również z dopiskiem „UKRAINA”)

lub bezpośrednio w kasie Biura Zarządu Regionu (adres jak wyżej).

Wyraźmy solidarność i poparcie. Nie bądźmy obojętni na to, co dzieje się tak blisko nas!

Pogrzeb Zbigniewa Romaszewskiego

Dzisiaj, w czwartek 20 lutego o godzinie 13, w warszawskiej Bazylice Archikatedralnej św Jana Chrzciciela odbyła się msza żałobna w intencji zmarłego senatora Zbigniewa Romaszewskiego.

We mszy świętej uczestniczył przewodniczący Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” Waldemar Krenc wraz z wiceprzewodniczącymi ZR Bogdanem Osińskim i Krzysztofem Kilańskim oraz sekretarzem ZR Ireneuszem Wachem. Po mszy św. trumna z ciałem Zbigniewa Romaszewskiego przewieziona została na Cmentarz Wojskowy na warszawskich Powązkach, gdzie spoczęła w Alei Zasłużonych.

Zbigniew Romaszewski, polski polityk, działacz opozycji w okresie PRL, zasłużony członek "Solidarności", wieloletni senator zmarł w czwartek 14 lutego. Miał 74 lata. Legenda opozycji w czasach PRL. Od 1980 w „Solidarności”, szef Komisji Interwencji i Praworządności MKZ, następnie Regionu Mazowsze; w VI 1981 delegat na I WZD Regionu Mazowsze, członek Prezydium ZR, delegat KK. Od 1988 członek KKW i KO przy przewodniczącym „Solidarności” Lechu Wałęsie. W 1989 podczas obrad Okrągłego Stołu ekspert w podzespole ds. reformy prawa i sądów. Od 4 lipca 1989 do 7 listopada 2011 nieprzerwanie zasiadał w Senacie RP, był wybierany kolejno z ramienia jako kandydat bezpartyjny z Komitetu Obywatelskiego (1989), jako kandydat niezależny (1991), z NSZZ „Solidarność” (1993), Ruchu Odbudowy Polski (1997), Bloku Senat 2001 (2001) oraz w 2005 i w 2007 z ramienia Prawa i Sprawiedliwości. Od 2011 roku członek Trybunału Stanu.

Zbigniew Bródka - członek "Solidarności" złotym medalistą

Zbigniew Bródka w wysćigu na 1500 m zdobył na Olimpiadzie w Sochi złoty medal; Holendra wyprzedził o 0,003 sekundy; brawo Zbyszek - strażak z Domaniewic (województwo łódzkie), członek NSZZ "Solidarność".