STOP sprzedaży Lasów Państwowych i Polskiej Ziemi!

Rząd PO-PSL postanowił ograbić Lasy Państwowe i dąży do uchwalenia ustawy o zmianie ustawy o lasach, pomimo licznych dowodów na niezgodność tych działań z Konstytucją RP oraz niedochowania procedur wymaganych przy stanowieniu  prawa.

W 2010 roku liczne działania w tym m.in.: manifestacje leśników w Warszawie oraz zebranie 1,3 miliona podpisów pod wnioskiem o referendum w sprawie Lasów Państwowych pozwoliły obronić PGL LP przed zakusami rządzących. Niestety, na krótko!

Zwracamy się z prośbą do wszystkich członków naszego Związku o zbieranie podpisów pod wnioskiem o poddanie pod ogólnopolskie referendum sprawy przyszłości Państwowego Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowe i wykupu Polskiej Ziemi przez obcokrajowców.

plik do pobrania: Lista referendum Lasy 2014

W tej sprawie zabrała również głos Komiska Krajowa NSZZ "Solidarność", podejmując na swoim styczniowym posiedzeniu stanowisko (tekst stanowiska tutaj).

Szczegóły w Komunikacie ZR nr 3/2014

Stanowisko KK NSZZ Solidarność ws Poczty Polskiej

Poczta Polska SA przegrała przetarg na rzecz szerzej nie znanej PGP na usługi pocztowe dla sądów i prokuratur; dostarczanie korespondencji sądów i prokuratur przez PGP powoduje, że wrażliwe dane polskich obywateli mogą być narażone na ujawnianie.

Na ostatnim swoim posiedzeniu KK NSZZ „Solidarność” wyraziła wobec takich działań polskiego rządu stanowczy sprzeciw i podjęła stanowisko w tej sprawie (pełny tekst stanowiska tutaj).

14 stycznia, Protest w Szczecinie

Łódzcy związkowcy wsparli kolegów z Regionu Pomorza Zachodniego  w proteście, który odbył się 14 stycznia 2014 r przed Urzędem Wojewódzkim w Szczecinie.

Główne postulaty to żądanie prawdziwego dialogu społecznego, wyższej płacy minimalnej i godnych emerytur, ograniczenia stosowania umów śmieciowych, rezygnacji z elastycznego czasu pracy, zaprzestania likwidacji szkół i przerzucania finansowania szkolnictwa publicznego na samorządy, rezygnacji z wydłużenia wieku emerytalnego do 67 roku życia, zmiany prawa o referendach.

KURSY OBSŁUGI KOMPUTERA

Masz w domu komputer, ale nie potrafisz go obsługiwać,

- masz czas

- jesteś kreatywny

- chcesz wiedzieć więcej?

Polsko-Amerykański Ośrodek Kształcenia Zawodowego przy Zarządzie Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” organizuje po promocyjnych cenach KURSY OBSŁUGI KOMPUTERA.

NIEWAŻNE ILE MASZ LAT? NAUCZYMY KAŻDEGO!

Dzieci i wnuki wyjechały za granicę? Nie masz z nimi kontaktu?

Przyjdź na kurs obsługi internetu. Nauczymy Cię korzystać z poczty elektronicznej i programu Skype, który umożliwi Ci zobaczyć, jak dorastają Twoje wnuki.

Dysponujemy salami z nowoczesnym sprzętem komputerowym.  Pracujemy wyłącznie na licencjonowanym oprogramowaniu.

Każda osoba posiada indywidualny dostęp do komputera.

Zajęcia możemy zorganizować, w zależności od zapotrzebowania  w godzinach przedpołudniowych, jak i popołudniowych.

Dla grupy co najmniej 10-osobowej możliwa jest modyfikacja zarówno programów kursów, częstotliwości szkoleń, jak i ilości dziennych wykładów.

Ośrodek, w którym prowadzone są szkolenia jest przystosowany dla osób niepełnosprawnych. Posiadamy parking  samochodowy, na którym będąc na zajęciach, możesz bezpiecznie zostawić swój samochód.

Zainteresowała Cię nasza oferta?

Zadzwoń 42 67 72 616

Nasz Ośrodek mieści się w Łodzi przy ul. Kamińskiego 17/19.

Zmarł Paweł Wielechowski

W dniu 15 grudnia 2013 roku w szpitalu imienia Pirogowa w Łodzi zmarł

ŚP Paweł Wielechowski

Odszedł od nas wielce zasłużony działacz opozycji antykomunistycznej -  Paweł Wielechowski brał udział w tworzeniu struktur „Solidarności” w 1980 roku; w 1981 roku został członkiem Zarządu Regionu, a następnie wszedł w skład Prezydium ZR.

W dniu wprowadzenia stanu wojennego – 13 grudnia 1981 r. – dołączył do przebywających w siedzibie ZR Andrzeja Słowika i Jerzego Kropiwnickiego. Został zatrzymany, przewieziony na Komendę MO i internowany w Łęczycy, a następnie przeniesiono go do Ośrodka Odosobnienia w Łowiczu. Zwolniono go 23 marca 1982 r. Po opuszczeniu obozu internowania włączył się w wir działalności podziemnej. Współtworzył Tajny Tymczasowy Zarząd Regionalny, w którym działał do 1984 r. Jego pobyt na wolności nie trwał długo. Kilkakrotnie zatrzymano go i ponownie internowano. Po zwolnieniu z kolejnego internowania został wyrzucony z pracy. Od jesieni 1982 związał się z Konfederacją Polski Niepodległej. Jednak seria aresztowań i ciągłe polowanie nie pozostały bez wpływu na niego. Zdecydował się na wyjazd na emigrację. 5 czerwca 1985 roku wyjechał do Szwecji. Za swoja działalność został w 2009 r. odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski. Do śmierci mieszkał w Szwecji.

Wyrazy współczucia rodzinie

składa

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność"

Msza żałobna rozpocznie się o godz. 11.00 w najbliższy piątek, 20 grudnia w Kościele oo. Jezuitów pw. Najświętszego Imienia Jezus w Łodzi przy ul. Sienkiewicza 60. Tego samego dnia około godziny 13.00 planowane jest złożenie urny z prochami zmarłego w Alei Zasłużonych na cmentarzu na Dołach.

Obchody 32 rocznicy wprowadzenia stanu wojennego

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”, 13 grudnia 2013 roku, w 32 rocznicę wprowadzenia stanu wojennego - jak co roku - zorganizował obchody tej smutnej rocznicy.

O godzinie 16 została odprawiona Msza Święta w Kościele p.w. Najświętszego Imienia Jezus w Łodzi, w której uczestniczyli członkowie Prezydium Zarządu Regionu na czele z przewodniczącym Waldemarem Krencem, przedstawiciele Europarlamentu, władz rządowych i samorządowych, członkowie i sympatycy NSZZ „Solidarność”.

Po mszy odbył się przemarsz uczestników uroczystości pod „Pomnik-Krzyż Pamięci Ofiar Stanu Wojennego i Walki o Godność Człowieka” przed Kościołem Podwyższenia Św. Krzyża, gdzie uczestnicy uroczystości wysłuchali wystąpienia przewodniczącego Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” – Waldemara Krenca oraz złożyli wiązanki i znicze.

Odpowiedzialność karna sędziów i prokuratorów

13 grudnia 2013 roku, w 32 rocznicę wprowadzenia stanu wojennego, odbyło się uroczyste posiedzenie Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”.

Gościem Zarządu Regionu był profesor Witold Kulesza, który wygłosił wykład  „Sprawiedliwość jako solidarność – sprawa skazania Andrzeja Słowika i Jerzego Kropiwnickiego, epilog”.

Podczas wykładu profesor Kulesza ocenił sędziów i prokuratorów okresu stanu wojennego odpowiedzialnych za procesy polityczne, stwierdzając na koniec, iż żaden z nich do dzisiaj nie został skazany za swoje czyny. Inicjatorem zaproszenia prof. W. Kuleszy była Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” Uniwersytetu Łódzkiego. Profesor Kulesza kończąc wykład wręczył obecnym na Zarządzie Regionu Jerzemu Kropiwnickiemu oraz Andrzejowi Słowikowi egzemplarze swojej książki.

Po zakończeniu wykładu przewodniczący Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” Waldemar Krenc odczytał projekt stanowiska rocznicowego Zarządu Regionu. Członkowie Zarządu przyjęli stanowisko przez aklamację.