PIELGRZYMKA na uroczystość Kanonizacji Ojca Świętego Jana Pawła II

W związku z kanonizacją Ojca Świętego Jana Pawła II w dniu 27 kwietnia br Zarząd Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” przedstawia propozycje Pielgrzymek do Włoch Biura Podróży SOLTUR  z Krakowa.

Chętni do udziału w jednej z wymienionych w Komunikacie nr 01 Pielgrzymek proszeni są o kontakt z działem kontaktów z komisjami zakładowymi w Zarządzie Regionu ZŁ tel. 42-67 72 627 lub 42-67 72 628.

PROGRAM I

7 dni 22.04-28.04.2014

Wenecja, Piza, Siena, Rzym, Watykan, Monte Cassino, Asyż.

PROGRAM III

8 dni 24.04-01.05.2014

Wenecja, Florencja, Siena,  Watykan, Rzym, Monte Cassino, Asyż,

Koordynator Pielgrzymki Marian Laskowski tel. 663 789 011.

Lidl łamie prawa pracownicze!

Kierownictwo Lidla zwolniło dyscyplinarnie przewodniczącą i zastępcę „Solidarności” działającej w tej sieci sklepów, stając w obronie zwolnionych związkowców i przeciwstawiając się bezprawnym działaniom pracodawcy, Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” zwróciła się z apelem do członków i sympatyków Związku, a także całego społeczeństwa, aby w miesiącu lutym nie robili zakupów w tych sklepach.

Szczegóły w ulotce (plik do pobrania).

Protest rolników w Szczecinie

Zachodniopomorscy rolnicy protestują przeciwko nieprawidłowościom przy sprzedaży ziemi oraz nierównego traktowania na rynku europejskim, od 14 stycznia 2014 roku okupują oni szczeciński Oddział Agencji Nieruchomości Rolnej.

Prezydium Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” na swoim posiedzeniu przyjęło Stanowisko w tej sprawie. Pełny tekst stanowiska poniżej.

STOP sprzedaży Lasów Państwowych i Polskiej Ziemi!

Rząd PO-PSL postanowił ograbić Lasy Państwowe i dąży do uchwalenia ustawy o zmianie ustawy o lasach, pomimo licznych dowodów na niezgodność tych działań z Konstytucją RP oraz niedochowania procedur wymaganych przy stanowieniu  prawa.

W 2010 roku liczne działania w tym m.in.: manifestacje leśników w Warszawie oraz zebranie 1,3 miliona podpisów pod wnioskiem o referendum w sprawie Lasów Państwowych pozwoliły obronić PGL LP przed zakusami rządzących. Niestety, na krótko!

Zwracamy się z prośbą do wszystkich członków naszego Związku o zbieranie podpisów pod wnioskiem o poddanie pod ogólnopolskie referendum sprawy przyszłości Państwowego Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowe i wykupu Polskiej Ziemi przez obcokrajowców.

plik do pobrania: Lista referendum Lasy 2014

W tej sprawie zabrała również głos Komiska Krajowa NSZZ "Solidarność", podejmując na swoim styczniowym posiedzeniu stanowisko (tekst stanowiska tutaj).

Szczegóły w Komunikacie ZR nr 3/2014

Stanowisko KK NSZZ Solidarność ws Poczty Polskiej

Poczta Polska SA przegrała przetarg na rzecz szerzej nie znanej PGP na usługi pocztowe dla sądów i prokuratur; dostarczanie korespondencji sądów i prokuratur przez PGP powoduje, że wrażliwe dane polskich obywateli mogą być narażone na ujawnianie.

Na ostatnim swoim posiedzeniu KK NSZZ „Solidarność” wyraziła wobec takich działań polskiego rządu stanowczy sprzeciw i podjęła stanowisko w tej sprawie (pełny tekst stanowiska tutaj).

14 stycznia, Protest w Szczecinie

Łódzcy związkowcy wsparli kolegów z Regionu Pomorza Zachodniego  w proteście, który odbył się 14 stycznia 2014 r przed Urzędem Wojewódzkim w Szczecinie.

Główne postulaty to żądanie prawdziwego dialogu społecznego, wyższej płacy minimalnej i godnych emerytur, ograniczenia stosowania umów śmieciowych, rezygnacji z elastycznego czasu pracy, zaprzestania likwidacji szkół i przerzucania finansowania szkolnictwa publicznego na samorządy, rezygnacji z wydłużenia wieku emerytalnego do 67 roku życia, zmiany prawa o referendach.

KURSY OBSŁUGI KOMPUTERA

Masz w domu komputer, ale nie potrafisz go obsługiwać,

- masz czas

- jesteś kreatywny

- chcesz wiedzieć więcej?

Polsko-Amerykański Ośrodek Kształcenia Zawodowego przy Zarządzie Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” organizuje po promocyjnych cenach KURSY OBSŁUGI KOMPUTERA.

NIEWAŻNE ILE MASZ LAT? NAUCZYMY KAŻDEGO!

Dzieci i wnuki wyjechały za granicę? Nie masz z nimi kontaktu?

Przyjdź na kurs obsługi internetu. Nauczymy Cię korzystać z poczty elektronicznej i programu Skype, który umożliwi Ci zobaczyć, jak dorastają Twoje wnuki.

Dysponujemy salami z nowoczesnym sprzętem komputerowym.  Pracujemy wyłącznie na licencjonowanym oprogramowaniu.

Każda osoba posiada indywidualny dostęp do komputera.

Zajęcia możemy zorganizować, w zależności od zapotrzebowania  w godzinach przedpołudniowych, jak i popołudniowych.

Dla grupy co najmniej 10-osobowej możliwa jest modyfikacja zarówno programów kursów, częstotliwości szkoleń, jak i ilości dziennych wykładów.

Ośrodek, w którym prowadzone są szkolenia jest przystosowany dla osób niepełnosprawnych. Posiadamy parking  samochodowy, na którym będąc na zajęciach, możesz bezpiecznie zostawić swój samochód.

Zainteresowała Cię nasza oferta?

Zadzwoń 42 67 72 616

Nasz Ośrodek mieści się w Łodzi przy ul. Kamińskiego 17/19.