Łódzka „Solidarność” uczciła NARODOWE ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI

Narodowe Święto Niepodległości obchodziliśmy w tym roku już po raz 95; w obchodach tych nie mogło zabraknąć członków i sympatyków NSZZ „Solidarność”.

Najpierw uczestniczyliśmy w uroczystościach zorganizowanych przez Wojewodę Łódzkiego Jolantę Chełmińską. ŚwiętoNiepodległości rozpoczęła Msza Święta w Archikatedrze Łódzkiej a następnie przed Płytą Grobu Nieznanego Żołnierza na Placu Jana Pawła II odbyła się dalsza część uroczystości: zmiana warty, przemówienie Wojewody, apel poległych i salwa honorowa, składanie wieńców i kwiatów oraz defilada kompanii honorowych.

Następnie Społeczny Komitet Obchodów Rocznic i Świąt Narodowych im. Grzegorza Palki i Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” zaprosili chętnych do przemarszu pod Pomnik marsz. Józefa Piłsudskiego, gdzie delegacje wysłuchali okolicznościowych przemówień Waldemara Krenca, przewodniczącego KORiŚN im. G. Palki i Jerzego Kropiwnickiego, honorowego przewodniczącego KORiŚN.

Na zakończenie uroczystości zebrani złożyli kwiaty u stóp pomnika.

Pikieta przed DIALOGIEM

Około stu związkowców z Regionu Ziemia Łódzka uczestniczyło w ogólnopolskiej pikiecie 24 października przed budynkiem Centrum Dialogu Społecznego Dialog w Warszawie, gdzie Komisja Trójstronna miała omawiać związkowe postulaty, przedstawione podczas wrześniowego protestu w stolicy.

Wszystkie centrale związkowe: „Solidarność", OPZZ i Forum ZZ., tak jak zapowiedziały, nie uczestniczyły w obradach. Zamiast tego zebrali się licznie przed „Dialogiem”.

Związkowcy przygotowali tablice z postulatami zgłaszanymi podczas wrześniowych protestów. Na każdej z nich znalazły się też odpowiedzi rządu – wszystkie negatywne.

11 listopada - NARODOWE ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI

Zarząd Regionu ZŁ NSZZ „Solidarność” serdecznie zaprasza wszystkich członków i sympatyków Związku do wzięcia udziału w obchodach z okazji 95 rocznicy Narodowego Święta Niepodległości, które rozpoczną się Mszą Świętą w Archikatedrze Łódzkiej o godzinie 10:00.

Po uroczystościach organizowanych przez Wojewodę Łódzkiego ok. godz. 12.15 Społeczny Komitet Obchodów Rocznic i Świąt Narodowych im. Grzegorza Palki organizuje przemarsz ul. Piotrkowską pod Pomnik Marsz. Józefa Piłsudskiego, gdzie delegacje złożą kwiaty i wysłuchają okolicznościowych przemówień.

Szczegóły w Komunikacie

Zbieramy podpisy

Podczas finału akcji „Dość lekceważenia społeczeństwa” 14 września br w Warszawie postanowiono, że będą zbierane podpisy pod petycją o skrócenie kadencji Sejmu - teraz nadszedł czas, aby uruchomić tę akcję.

Petycję z listą na podpisy można pobrać w formie elektronicznej (tutaj) oraz bezpośrednio w Biurze Zarządu Regionu: ul. Kamińskiego 18, pok. 311.

Prokuratura uznała skargę łódzkiej "Solidarności" za zasadną

Prokuratura Rejonowa w Kutnie oskarżyła Danutę R - dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Kutnie - o złośliwe naruszenie praw pracowniczych; prokuratura ustaliła, że dyrektorka od lipca 2011 do kwietnia 2013 roku zwolniła 11 pracowników, ponieważ należeli do zakładowej organizacji związkowej  NSZZ „Solidarność", uznała, że przyczyną zwolnienia była przynależność do związków zawodowych - tym samym uznano, że oskarżona nie stosowała zasady równego traktowania w zatrudnieniu.

Ciągłe szykany, mobbing, zwolnienia z pracy – to codzienność. Dyrektor wyrzucała z pracy pracowników – związkowców, świadomie łamiąc prawo pracy. Pracownicy odwołali się do sądu, a ten nakazał przywrócić ich na stanowiska. Wyrazem cynizmu ze strony dyrektorki PUP w Kutnie było ponowne zwalnianie pracowników przywróconych do pracy przez sąd. „Solidarność” nie mogła być obojętna na takie działania pracodawcy. Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej przeciwstawił się występującej w PUP w Kutnie dyskryminacji członków NSZZ „Solidarność” podejmując w dniu 18 lutego 2013 r. Stanowisko, w którym stanowczo protestowano przeciwko dyskryminacji członków Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” oraz przedmiotowemu traktowaniu pracowników przez Dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Kutnie. Zarząd Regionu wzywał także Starostę powiatu kutnowskiego do właściwego sprawowania swojej roli oraz do nadzoru podległego sobie urzędu (cytat) - a nie traktowanie PUP jako „folwarku”, na którym rozgrywają się pozamerytoryczne rozgrywki z pracownikami, trwonione są fundusze społeczne na zbędne procesy i nie szanowane są wyroki sądowe. Wszystko to razem nosi znamiona przyzwolenia i wspierania szykanowania pracowników.

Łódzka „Solidarność” 26 marca tego roku zgłosiła sprawę do Prokuratury, a 17 kwietnia zorganizowała manifestację w Kutnie. Związkowcy najpierw pikietowali przed Powiatowym Urzędem Pracy, a następnie przeszli ulicami Kutna pod Starostwo Powiatowe. Manifestanci przekazali na ręce jednego z radnych Powiatu (starosta nie wyszła do manifestujących) postulaty, w których domagano się m.in.  zaprzestania marnotrawienia środków publicznych przez dyrektorkę PUP oraz wyciągnięcia w stosunku do niej konsekwencji finansowych, służbowych i dyscyplinarnych.

Dyrektorce PUP w Kutnie grozi do dwóch lat więzienia.

Protest w LIDLu

W jednym ze sklepów sieci „Lidl” w Łodzi 4 października br związkowcy z NSZZ „Solidarność” poszli robić zakupy z garściami jednogroszówek -  chcieli w ten sposób zwrócić uwagę na problemy pracowników tej sieci.

NSZZ „Solidarność” w Lidl-u powstała w Regionie Ziemia Łódzka w styczniu tego roku. Pomimo, że działamy już 9 miesięcy do dnia dzisiejszego powstanie organizacji jest przez pracodawcę podważane – mówi Justyna Chrapowicz, przewodnicząca Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” w Lidlu. Związkowcy  domagają się poprawy warunków pracy i rzetelnego dialogu z pracodawcą. Pracujemy po 10 – 12 godzin dziennie, nikt się nie pyta czy możemy zostać w pracy. Urlopy też nie są dawane w zaplanowanych terminach. Staramy się rozmawiać z pracodawcą o naszych problemach, ale  jak dotąd nie chce z nami rozmawiać.

„Solidarność” w Lidlu chce być partnerem a nie problemem. Chodzi o to, aby prawo w Polsce było przestrzegane, zgodnie z Kodeksem pracy oraz ustawą o związkach zawodowych. Tymczasem pracodawca w LIDL-u unika podpisania jakiegokolwiek porozumienia z organizacją związkową, co nas skłoniło do skierowania sprawy do Państwowej Inspekcji Pracy oraz Prokuratury – mówił podczas akcji Waldemar Krenc, przewodniczący łódzkiej „Solidarności”. – Jeżeli chodzi o artykuły zakupione podczas tej akcji,  przeznaczone one będą dla jednego z Domów Dziecka – dodał przewodniczący W. Krenc.

7 października delegacja łódzkiej "Solidarności" na czele z przewodniczącym ZR Waldemarem Krencem przekazała zakupione podczas akcji protestacyjnej w LIDLu artykuły do jednego z łódzkich Domów Małego Dziecka.

Łódzka „Solidarność” wita Premiera

„WITAMY OJCA NARODU”  to przewodnie hasło, które powitało Premiera Donalda Tuska w Łodzi; 30 września br Premier przyjechał na Politechnikę Łódzką na otwarcie roku akademickiego, a także aby wziąć udział w otwarciu Fabryki Inżynierów PŁ; wcześniej zwiedził rewitalizowany kompleks EC1.

Grupa łódzkich związkowców z NSZZ „Solidarność” przywitała premiera, najpierw przed kompleksem EC1, a następnie pod bramami Politechniki Łódzkiej transparentami, na których wypisane były postulaty. Wśród nich można było przeczytać:

- Nie chcemy pracować aż do śmierci

- Żądamy ograniczenia stosowania umów śmieciowych

- NIE dla elastycznego czasu pracy

- Żądamy prawdziwego dialogu społecznego

- Żądamy zmiany prawa o referendach ogólnokrajowych

- Chcieliśmy wręczyć Premierowi nasze postulaty wypisane na piłce, ale niestety nie dopuszczono nas do niego. Dlaczego na piłce? Bo Premier chętnie gra „w gałę”, sądziliśmy więc, że może tak spisane postulaty z chęcią przeczyta – powiedziałWaldemar Krenc, przewodniczący ZR ZŁ NSZZ „Solidarność”.