Budżet obywatelski dla Łodzi

Zachęcamy do głosowania w ramach budżetu obywatelskiego na projekt Pracownia aktywizacji osób 45+ (zadanie nr L0072).

Stworzenie Pracowni Aktywizacji Osób 45+ daje szansę osobom bezrobotnym na odnalezienie się w nowych realiach zmieniającego się rynku pracy. W ramach projektu realizowane będą zadania takie jak szkolenia, doradztwo zawodowe, prawne i socjalne.

Głosowanie rozpoczęło się 21.09.2013 r. i potrwa do 29.09.2013r. Aby oddać swój głos należy wejść na stronę: http://budzet.dlalodzi.info/zaglosuj/ i w ramach projektów ogólnomiejskich odnaleźć zadanie o numerze L0072 (pod numerem porządkowym 59).

Jeśli chcesz, by Pracownia Aktywizacji Osób 45+ miała szansę zaistnieć na łódzkim rynku pracy, przekaż tę informację dalej.

Podziękowanie za udział w Ogólnopolskich Dniach Protestu

Dziękuję wszystkim członkom i sympatykom NSZZ „Solidarność” z Regionu Ziemia Łódzka  za udział w Ogólnopolskich Dniach Protestu, które miały miejsce w dniach 11 – 14 września tego roku w Warszawie.

Nasz udział w tej czterodniowej akcji przyczynił się do wielkiego sukcesu całego ruchu związkowego. Okazało się, że potrafimy się zorganizować i przeciwstawić  łamaniu praw pracowniczych i obywatelskich. Potrafimy powiedzieć DOŚĆ!

Dziękuję, też związkowym służbom porządkowym oraz wszystkim tym, którzy przyczynili się do sprawnej organizacji protestów. To dzięki Wam cała czterodniowa akcja przebiegała tak sprawnie, bezpiecznie i imponująco.

Związkowcy z Regionu Łódzkiego przyjechali do Warszawy liczną i silną grupą. Zabierali głos z mównicy, spędzili kilka dni w miasteczku namiotowym przed Sejmem oraz uczestniczyli w wielogodzinnym marszu na Plac Zamkowy. Dziękuję Wam wszystkim za spokój i rozwagę. Swoją postawą pokazaliśmy, że przyjechaliśmy na protest nastawieni pokojowo i dobrze przygotowani merytorycznie; że potrafimy być solidarni i zorganizowani.

Mając takich związkowców w Regionie Ziemia Łódzka mogę śmiało powiedzieć - i tak wygramy!

Waldemar Krenc

przewodniczący Regionu Ziemia Łódzka

NSZZ „Solidarność”

W 74. rocznicę napaści wojsk radzieckich na Polskę

17 września 1939 roku, łamiąc polsko-sowiecki pakt o nieagresji, Armia Czerwona wkroczyła na teren Rzeczypospolitej Polskiej, realizując ustalenia zawarte w tajnym protokole paktu Ribbentrop-Mołotow.

W 74. rocznicę agresji sowieckiej na Polskę została odprawiona uroczysta Msza Św. w Archikatedrze Łódzkiej, w której uczestniczyli członkowie Prezydium Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” na czele z przewodniczącym ZR Waldemarem Krencem.

Następnie dla uczczenia Ofiar napaści na Polskę łódzka "Solidarność" wraz z przedstawicielami Związku Sybiraków w Łodzi oraz Łódzkiego Porozumienia Obywatelskiego złożyła kwiaty pod pomnikiem Ofiar Komunizmu przy al. Anstadta w Łodzi.

14-15 września 31. Ogólnopolska Pielgrzymka Ludzi Pracy

NSZZ „Solidarność” Region Ziemia Łódzka po raz pierwszy był organizatorem Pielgrzymki Ludzi Pracy na Jasną Górę - tegoroczna Pielgrzymka odbywała się pod hasłem: „Solidarność Wierna Bogu w Trójcy Jedynemu, Kościołowi i Ojczyźnie".

W sobotę, 14 września członkowie Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej złożyli kwiaty przed pomnikiem bł. ks. Jerzego Popiełuszki w Częstochowie.

Po raz pierwszy związkowcy przyjechali do Jasnogórskiej Pani prosto z manifestacji w Warszawie.

Przed niedzielną Mszą Świętą przewodniczący Komisji Krajowej Piotr Duda w swoim wystąpieniu podkreślił, że ludzie pracy są solą tej ziemi. Ludzie pracy muszą się organizować, aby nie deptano praw pracowniczych. W homilii abp Sławoj Leszek Głódź wezwał do odnowy moralnej w Polsce.

Przewodniczący Regionu Ziemia Łódzka Waldemar Krenc przekazał symboliczny Krzyż Nowohucki przewodniczącemu Regionu Podlaskiego Józefowi Mozolewskiemu, jako organizatorowi przyszłorocznej pielgrzymki

Dość lekceważenia społeczeństwa - Warszawa, sobota 14 września

Ponad 3 tysiące związkowców z Regionu Ziemia Łódzka wzięło udział w manifestacji kończącej Ogólnopolskie Dni Protestu w Warszawie.

Związkowcy z Ziemi Łódzkiej zebrali się w Warszawie pod Sejmem, skąd wyruszyli na plac Zamkowy. Według organizatorów, w manifestacji uczestniczyło około 200 tys. związkowców.

Trzeci dzień protestu - piątek 13 września w Warszawie

Trzeci dzień protestu – akcent Regionu Ziemia Łódzka

13 września  w ramach Ogólnopolskich dni protestu w Warszawie z Regionu Ziemia Łódzka głos zabrała przewodnicząca powstałej w styczniu tego roku Organizacji Zakładowej NSZZ „Solidarność” w sieci sklepów „Lidl” w Łodzi Justyna Chrapowicz, która wskazywała na szereg uciążliwości pracy w tej sieci sklepów, a także na brak dialogu z pracodawcą.

Głos zabrała także przewodnicząca zakładowej „Solidarności” w Powiatowym Urzędzie Pracy w Kutnie Jadwiga Piaszczyńska, która z kolei zwróciła uwagę na łamanie praw związkowych i pracowniczych w jej zakładzie pracy.

Do Warszawy przybyli także: przewodniczący  Waldemar Krenc i wiceprzewodniczący Bogdan Osiński, którzy uczestniczyli w odsłonięciu pomnika premiera Donalda Tuska.

11 września - pierwszy dzień protestów w Warszawie

Tysiące  związkowców  z całej Polski protestowało w środę, 11 września w Warszawie pod 6 ministerstwami: zdrowia, transportu, budownictwa i gospodarki morskiej,  gospodarki, spraw wewnętrznych, skarbu, pracy i polityki społecznej.

W Warszawie protestowało ponad 600 związkowców z Regionu Ziemia Łódzka.

W ramach dnia branżowego punktualnie o godz. 12.00 związkowcy z trzech reprezentatywnych związków zawodowych: NSZZ „Solidarność”, OPZZ i Forum Związków Zawodowych, rozpoczęli protest pod wspólnym hasłem:„Dość lekceważenia społeczeństwa”. Następnie manifestujący przeszli ulicami Warszawy, aby spotkać się pod Sejm RP. Środa,

11 września jest pierwszym z czterech dni protestu związkowców. Tego dnia powstało w Warszawie „miasteczko namiotowe”, które będzie działało do 14 września.

I tak: 12 września (czwartek) to Dzień ekspercki, w ramach którego odbędą się debaty eksperckie i panele dyskusyjne.

13 września (piątek) Dzień otwarty (Hyde Park) z wolną trybuną dla organizacji biorących udział w manifestacji oraz organizacjom społecznym, inicjatywom obywatelskim i wszystkim organizacjom wspierającym protest.

Kulminacja akcji odbędzie się w sobotę 14 września. Z trzech punktów Warszawy (błonia przy Stadionie Narodowym, Plac Defilad przy Pałacu Kultury i Nauki, Sejm RP) wyruszą pochody, aby spotkać się przy Rondzie de Gaulle'a, skąd, już wszyscy razem, przejdą ulicami Nowy Świat i Krakowskie Przedmieście na Placa Zamkowy.