24 Międzynarodowy Wyścig Kolarski "Solidarności" i Olimpijczyków zakończony

W sobotę, 29 czerwca, w Łodzi zakończył się 24 Międzynarodowy Wyścig Kolarski „Solidarności” i Olimpijczyków.

Foto: Ryszard Ostanówko

Ostatni etap z Radomska do Łodzi wygrał Niemiec Sebastian Forke (NSP Ghost). Natomiast zwycięzcą całego wyścigu został Ukraiński kolarz Witalij Popkow z ekipy ISD.

Foto: Ryszard Ostanówko

Na mecie w Łodzi zwycięzców dekorowali przedstawiciele władz miasta i województwa oraz byli olimpijczycy. Ukraińskiemu kolarzowi Witalijowi Popkowi Puchar za zwycięstwo wręczył przewodniczący ZR ZŁ NSZZ „Solidarność” Waldemar Krenc.

Foto: Ryszard Ostanówko

Podczas całego wyścigu w 5 miastach: Lublinie, Krośnie, Żorach, Jastrzębiu-Zdroju i Łodzi odbywały się dla dzieci KOLARSKIE MINI WYŚCIGI „SOLIDARNOŚCI”. Dzieci startowały w 4 kategoriach wiekowych (do 12 lat). Najwięcej młodych kolarzy pojawiło się na starcie w Łodzi i Krośnie.

W Łodzi zwycięzców dekorowali: przedstawiciel BGŻ (jednego ze sponsorów), prezes Łódzkiego Stowarzyszenia „Peleton” Teresa Kempska oraz sekretarz ZR ZŁ NSZZ „Solidarność” Ireneusz Wach.

Zwycięzcy indywidualni otrzymali medale, koszulki. Każdy uczestnik otrzymał Dyplom Uczestnictwa oraz opaskę odblaskową. Wyścigi dla dzieci rozegrane zostały już po raz 5-ty.

Szczegóły: www.wyscig.com.pl

24 Międzynarodowy Wyścig Kolarski „Solidarności” i Olimpijczyków

Kibiców sportowych, a głównie kolarskich, zapraszamy na trasę XXIV Międzynarodowego Wyścigu Kolarskiego „Solidarności” i Olimpijczyków oraz do oglądania relacji telewizyjnych z trasy na antenach Oddziałów Regionalnych TVP codziennie od środy (26 czerwca) do soboty (29 czerwca) po wieczornych wydaniach wiadomości (około godziny 22:15) oraz w programach informacyjnych TVP INFO - organizatorem Wyścigu, już po raz 24-ty, jest Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność”.

Spodziewany jest udział 20 zawodowych ekip (w tym 7 polskich). Kolarze będą mieli do pokonania łącznie ok. 700 km na trasie Lublin – Łódź. Start 26 czerwca z Lublina, meta 29 czerwca w Łodzi.

26.06. – Lublin - Krosno

27.06. – Żory - Jastrzębie Zdrój

28.06. – Jaworzno - Kielce

29.06. – Radomsko - Łódź

Na trasie rozegrane zostaną lotne finisze, premie specjalne i premie górskie. Zawodnicy będą walczyć o zwycięstwo w 4 klasyfikacjach indywidualnych  i drużynowej.

Ostatni etap XXIV MWKSiO rozegrany zostanie w sobotę 29 czerwca br. na trasie Radomsko – Łódź. Zawodnicy wystartują w Radomsku o godz. 11.00 z ul. Tysiąclecia (przed Urzędem Miasta). Punkty na lotnych finiszach kolarze zdobywać będą w: Przedborzu,  Sulejowie i Brójcu; premia specjalna usytuowana będzie w Czarnocinie. Po pokonaniu 153,5 km trasy, kolarze rywalizację zakończą na ulicach Łodzi. Na kończące zmagania rundy prowadzące al. J. Piłsudskiego pomiędzy ul. Piotrkowską a ul. Przędzalnianą, zawodnicy wjadą ok. godz. 14.30. Meta Wyścigu usytuowana zostanie pomiędzy ul. Piotrkowską a ul. H. Sienkiewicza.

Tradycją stało się też, organizowanie w oczekiwaniu na przyjazd kolarzy, Mini Wyścigu „Solidarności” dla dzieci do lat 12 w miastach na trasie etapowych. Tak będzie i w tym roku. Początek zmagań kolarskich dzieci w Łodzi 29 czerwca o godz. 13.00. Przyjmowanie zgłoszeń rozpocznie się od godz. 11.30 w namiocie Mini Wyścigu „Solidarności” na al. Piłsudskiego (przed Urzędem Marszałkowskim).

Ponadto 29 czerwca (sobota) w Łodzi w oczekiwaniu na kolarzy XXIV Międzynarodowego Wyścigu Kolarskiego „Solidarności” i Olimpijczyków w Łodzi na Al. Piłsudskiego przed Urzędem Marszałkowskim odbędzie się koncert Grupy "LITTLE WHITE LIES" - zdobywcy „Łódzkiej Płyty Roku 2012” (początek koncertu o godz. 13.40) oraz będzie można obejrzeć film w technologii 5D.

Szczegóły na stronie internetowej www.wyscig.com.pl

"Solidarność" gotowa do strajku

17 czerwca br odbyła się w Zarządzie Regionu łódzkiej „Solidarności” konferencja prasowa, której głównym tematem była informacja o wynikach referendum przeprowadzonego wśród członków Związku w naszym Regionie przeciwko polityce rządu.

NSZZ „Solidarność” postanowił zwrócić się do swoich członków w całym kraju z zapytaniem:

-          Czy jesteś za przeprowadzeniem strajku?

-          Czy weźmiesz udział w ogólnopolskiej manifestacji w Warszawie?

Akcję na terenie Regionu Ziemia Łódzka podsumował przewodniczący ZR Waldemar Krenc.

Aż 82% członków biorących udział w sondażowym referendum wypowiedziało się  za przeprowadzeniem strajku, a 73% zadeklarowało wzięcie udziału w ogólnopolskiej manifestacji w Warszawie. Postulaty NSZZ „Solidarność” poparli także członkowie innych związków zawodowych, jak i osoby niezrzeszone.

W konferencji ponadto uczestniczyli: wiceprzewodniczący Bogdan Osiński i członek Zarządu Regionu Piotr Ścieśko.

Przedstawiciele łódzkiej „Solidarności” na proteście w Szczecinie

10 czerwca rozpoczął się Tydzień protestu w Szczecinie - w centrum miasta około tysiąca osób: członkowie Związku, mieszkańcy Szczecina oraz przedstawiciele organizacji i stowarzyszeń współpracujących z „Solidarnością” w ramach tzw Platformy Oburzonych zebrało się, aby uczestniczyć w przemarszu w stronę Wałów Chrobrego przed Urząd Wojewódzki, gdzie powstawało „miasteczko namiotowe”.

Przyszedł moment przesilenia, nie bójmy się podnieść głów! mówił m.in. podczas manifestacji przewodniczący „Solidarności” Piotr Duda. Przewodniczący wspomniał również o akcjach prowadzonych ostatnio przez „Solidarność” i najbardziej palących problemach, którymi aktualnie zajmuje się Związek: referendum emerytalnym, pakiet klimatyczny, umowy śmieciowe i kwestia, o którą obecnie toczy się batalia, czyli elastyczne rozliczanie czasu pracy.

W proteście wzięli udział przedstawiciele Regionu Ziemia Łódzka na czele z wiceprzewodniczącym ZR ZŁ NSZZ "Solidarność" Jerzym Goszczyńskim.

Konkurs Pracodawca Przyjazny Pracownikom

Prezydium Komisji Krajowej ogłosiło rozpoczęcie VI edycji konkursu "Pracodawca Przyjazny Pracownikom".

Akcja ma pokazać, iż interesy przedsiębiorstwa i interesy pracowników są zbieżne, wystarczy tylko odpowiednio prowadzić dialog pomiędzy pracodawcami a przedstawicielami pracowników.

Podczas konkursu oceniane są dobre ptaktyki w zakresie przestrzegania prawa pracowników do zrzeszania się, zawarty układ zbiorowy pracy, zatrudnienie pracowników na czas nieokreślony. Do konkursu mogą być zgłoszone zakłady pracy, które swoimi działaniami wpisują się w wartości propagowane przez NSZZ "Soloidarność".

Przypominamy, że pracodawcy - laureaci, posiadają prawo do korzystania z Certyfikatu przez okres trzech lat. A więc, laureaci poprzednich edycji mogą ponownie ubiegać się o ten tytuł po wygaśnięciu poprzedniego Certyfikatu.

Regulamin konkursu, zawierający harmonogram prac związanych z przyznawaniem Certyfikatu oraz ankiety zgłoszeniowe dostępne są na stronie internetowej KK NSZZ "Solidarność".

Ankiety zgłoszeniowe (załącznik nr 1 Regulaminu) należy przesyłać na adres: Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność", Wały Piastowskie 24, 80-855 Gdańsk, z dopiskiem: Certyfikat "Pracodawca Przujazny Pracownikom" lub pocztą elektroniczną na adres: certfikat@solidarnosc.org.pl w terminie do 30 czerwca 2013 roku.

Zmarł Grzegorz Stajuda

Ze smutkiem zawiadamiamy, że w nocy z 5 na 6 maja 2013 r zmarł nagle

ŚP Grzegorz Stajuda

Związany z NSZZ „Solidarność” od roku 1980, Przewodniczący Organizacji Zakładowej NSZZ „Solidarność" w Widzewskich Zakładach Odlewniczych do chwili likwidacji zakładu (do 2002 r).

Członek Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej III i IV kadencji. Wiceprzewodniczący Regionalnej Sekcji Metalowców NSZZ „Solidarność” i aktywny członek Rady Krajowej Sekcji Branży Metalowców.

Miał 54 lata.

Pogrzeb odbędzie się  w czwartek 9 maja o godz. 13.00 na cmentarzu „Nowy Zarzew”  rzymsko–katolickim w Łodzi ul. Zakładowa 4.

Łączymy się w żałobie z rodziną

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”

Obchody Święta Narodowego 3 Maja

3 Maja na Placu Wolności w Łodzi, w rocznicę uchwalenia Konstytucji, Społeczny Komitet Obchodów Rocznic i Świąt Narodowych im Grzegorza Palki zorganizował wiec.

Wcześniej w Bazylice Archikatedralnej odbyła się uroczysta Msza Św. w intencji Ojczyzny celebrowana przez Jego Ekscelencję Ks. Arcybiskupa Marka Jędraszewskiego Metropolitę Łódzkiego.

W uroczystości  wzięli również udział  przedstawiciele NSZZ „Solidarność” oraz mieszkańcy miasta.

Przed pomnikiem naczelnika Tadeusza Kościuszki okolicznościowe przemówienia wygłosili: wiceprzewodniczący Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” Bogdan Osiński  i b. prezydent Łodzi Jerzy Kropiwnicki. U stóp pomnika zebrani złożyli wiązanki kwiatów.

W imieniu Zarządu Regionu łódzkiej „Solidarności” kwiaty złożyli wiceprzewodniczący - Bogdan Osiński i Krzysztof Kilański oraz członek Zarządu - Piotr Ścieśko.