XXXIII rocznica powstania NSZZ „Solidarność”

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” serdecznie zaprasza członków i sympatyków Związku do wzięcia udziału w uroczystościach z okazji XXXIII rocznicy powstania NSZZ „Solidarność", które rozpoczną się od uroczystej Mszy Świętej, celebrowanej przez JE Księdza Arcybiskupa Marka Jędraszewskiego Metropolitę Łódzkiego w sobotę 31 sierpnia br o godzinie 10:00 w Kościele pod wezwaniem Najświętszego Imienia Jezus (u Ojców Jezuitów) w Łodzi przy ulicy Sienkiewicza 60.

Po mszy nastąpi przemarsz uczestników ul. H. Sienkiewicza pod Pomnik–Krzyż Pamięci Ofiar Stanu Wojennego i Walki o Godność Człowieka przed Kościołem św. Krzyża przy ul. Sienkiewicza 38, gdzie zostaną złożone kwiaty. Okolicznościowe przemówienie wygłosi przewodniczący ZR ZŁ NSZZ „Solidarność” Waldemar Krenc.

Szczególnie serdecznie zapraszamy do licznego udziału w uroczystościach poczty sztandarowe.

Obchody 33 rocznicy podpisania Porozumień Sierpniowych w Podregionach:

Podregion Pabianice

31 sierpnia 2013 r. (sobota)

godz. 10.00– złożenie wiązanki kwiatów i zapalenie zniczy pod tablicą:  „Pamięci pomordowanych za wolność i prawa człowieka w PRL” na ścianie kościoła pw. Św. Mateusza w Pabianicach.

01 września 2013 r. (niedziela)

godz.   9.30- Msza św. w sanktuarium św. Maksymiliana Marii Kolbe w Pabianicach. Złożenie symbolicznej wiązanki kwiatów przed pomnikiem Jana Pawła II.

Podregion Zgierz

Uroczystości organizowane wspólnie z Prezydent Miasta

31 sierpnia 2013 r. (sobota)

godz. 12.00 – złożenie kwiatów przed kamieniem węgielnym Pomnika Wolności na Pasażu Przemyka w Zgierzu ul. Długa 29

01 września 2013 r. (niedziela)

godz. 9.00- Msza Święta  w kościele pod wezwaniem św. Katarzyny  Aleksandryjskiej w  Zgierzu, Pl. Jana Pawła II  nr 11/13.

Podregion Poddębice

01 września 2013 r. (niedziela)

Godz. 12.00   - Msza św. w kościele pod wezwaniem św. Katarzyny w Poddębicach, po mszy  delegacja NSZZ „Solidarność” złoży kwiaty przed pomnikiem NSZZ „Solidarność”

Podregion Radomsko

31 sierpnia 2013 r. (sobota)

godz. 18.00-  uroczysta msza święta w Kolegiacie św. Lamberta w Radomsku zostanie odprawiona. Po mszy świętej zaproszone do wzięcia udziału w uroczystości delegacje władz miasta i powiatu, przedstawiciele "Solidarności ", organizacji politycznych i społecznych złożą wiązanki kwiatów pod tablicą umieszczoną na murach Kolegiaty, poświęconą pamięci bł. Księdza Jerzego Popiełuszko.

Podregion Kutno

31 sierpnia 2013 r. (sobota)

godz. 12.00– uroczystości pod pomnikiem ULOTKA w Kutnie, ul. Sienkiewicza, przemówienia,  złożenie kwiatów.

Godz. 16.00– Msza św. w Sanktuarium Matki Boskiej Głogowieckiej w Głogowcu; po mszy uroczystości na pl. Pielgrzymkowym: przemówienia, złożenie kwiatów.

Rocznica protestu pracowników łódzkiej komunikacji miejskiej

Dzisiaj, 26 sierpnia w Łodzi przy tablicy pamiątkowej przy ulicy Kraszewskiego 7/9 odbyły się uroczystości z okazji XXXIII rocznicy strajku w Miejskim Przedsiębiorstwie Komunikacyjnym w Łodzi.

Przemawiający podkreślali, że  pracownikom MPK w Łodzi należy się szacunek, że 33 lata temu rozpoczęli walkę o godność pracownika, ale – jak mówili – pomimo upływu lat „Solidarność” musi nadal walczyć. Tym razem wrogiem związkowców są byli koledzy, obecnie zasiadający w ławach rządowych, którzy za wszelką cenę dążą do delegalizacji związków zawodowych.

Stąd powinien zagrzmieć krzyk – opamiętajcie się! – mówił Waldemar Krenc, przewodniczący łódzkich związkowców.

Ruch związkowy jest poważnie zagrożony – w podobnym tonie przemawiał Andrzej Słowik, były przewodniczący  Regionu Ziemia Łódzka. Podkreślił, że wrzesień pokaże na co związki zawodowe stać – czy staną się łupem rządzących?

Pod tablicą  przedstawiciele NSZZ „Solidarność” oraz m.in. władze miasta i województwa, Instytutu Pamięci Narodowej w Łodzi złożyli  wiązanki kwiatów. W uroczystości wzięły udział poczty sztandarowe „Solidarności” oraz orkiestra przy MPK Łódź.

Uroczystości zorganizowała Międzyzakładowa Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” w MPK Łódź.

Zmarła Ewa Sułkowskia-Bierezin

Z żalem zawiadamiamy, że w dniu 16 lipca

zmarła

Śp Ewa Sułkowska-Bierezin

Działaczka opozycyjna PRL, po sierpniu 1980 r zaangażowała się

w organizację struktur „Solidarności” w Regionie Ziemia Łódzka,

była członkiem Regionalnej Komisji Rewizyjnej I Kadencji.

Od 13 grudnia 1981 r. do 22 lipca 1982 r. internowana w Gołdapi, Sieradzu, a następnie w Olszynce Grochowskiej. Na początku 1983 r. wyemigrowała do Stanów Zjednoczonych. Tam współpracowała m.in. z Radiem Wolna Europa. Do Polski wróciła w 2003 roku.

W 2011 r. została odznaczona Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Pogrzeb Ewy Sułkowskiej-Birezin

odbędzie się w sobotę 20 lipca na cmentarzu katolickim

na Dołach ul. Smutna o godz. 10.30

W piątek o godz. 17.00 pożegnaniew kaplicy Skrzydlewskiej ul. Smutna 10

Wyrazy współczucia rodzinie składają

członkowie Zarządu Regionu

Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”

24 Międzynarodowy Wyścig Kolarski "Solidarności" i Olimpijczyków zakończony

W sobotę, 29 czerwca, w Łodzi zakończył się 24 Międzynarodowy Wyścig Kolarski „Solidarności” i Olimpijczyków.

Foto: Ryszard Ostanówko

Ostatni etap z Radomska do Łodzi wygrał Niemiec Sebastian Forke (NSP Ghost). Natomiast zwycięzcą całego wyścigu został Ukraiński kolarz Witalij Popkow z ekipy ISD.

Foto: Ryszard Ostanówko

Na mecie w Łodzi zwycięzców dekorowali przedstawiciele władz miasta i województwa oraz byli olimpijczycy. Ukraińskiemu kolarzowi Witalijowi Popkowi Puchar za zwycięstwo wręczył przewodniczący ZR ZŁ NSZZ „Solidarność” Waldemar Krenc.

Foto: Ryszard Ostanówko

Podczas całego wyścigu w 5 miastach: Lublinie, Krośnie, Żorach, Jastrzębiu-Zdroju i Łodzi odbywały się dla dzieci KOLARSKIE MINI WYŚCIGI „SOLIDARNOŚCI”. Dzieci startowały w 4 kategoriach wiekowych (do 12 lat). Najwięcej młodych kolarzy pojawiło się na starcie w Łodzi i Krośnie.

W Łodzi zwycięzców dekorowali: przedstawiciel BGŻ (jednego ze sponsorów), prezes Łódzkiego Stowarzyszenia „Peleton” Teresa Kempska oraz sekretarz ZR ZŁ NSZZ „Solidarność” Ireneusz Wach.

Zwycięzcy indywidualni otrzymali medale, koszulki. Każdy uczestnik otrzymał Dyplom Uczestnictwa oraz opaskę odblaskową. Wyścigi dla dzieci rozegrane zostały już po raz 5-ty.

Szczegóły: www.wyscig.com.pl

24 Międzynarodowy Wyścig Kolarski „Solidarności” i Olimpijczyków

Kibiców sportowych, a głównie kolarskich, zapraszamy na trasę XXIV Międzynarodowego Wyścigu Kolarskiego „Solidarności” i Olimpijczyków oraz do oglądania relacji telewizyjnych z trasy na antenach Oddziałów Regionalnych TVP codziennie od środy (26 czerwca) do soboty (29 czerwca) po wieczornych wydaniach wiadomości (około godziny 22:15) oraz w programach informacyjnych TVP INFO - organizatorem Wyścigu, już po raz 24-ty, jest Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność”.

Spodziewany jest udział 20 zawodowych ekip (w tym 7 polskich). Kolarze będą mieli do pokonania łącznie ok. 700 km na trasie Lublin – Łódź. Start 26 czerwca z Lublina, meta 29 czerwca w Łodzi.

26.06. – Lublin - Krosno

27.06. – Żory - Jastrzębie Zdrój

28.06. – Jaworzno - Kielce

29.06. – Radomsko - Łódź

Na trasie rozegrane zostaną lotne finisze, premie specjalne i premie górskie. Zawodnicy będą walczyć o zwycięstwo w 4 klasyfikacjach indywidualnych  i drużynowej.

Ostatni etap XXIV MWKSiO rozegrany zostanie w sobotę 29 czerwca br. na trasie Radomsko – Łódź. Zawodnicy wystartują w Radomsku o godz. 11.00 z ul. Tysiąclecia (przed Urzędem Miasta). Punkty na lotnych finiszach kolarze zdobywać będą w: Przedborzu,  Sulejowie i Brójcu; premia specjalna usytuowana będzie w Czarnocinie. Po pokonaniu 153,5 km trasy, kolarze rywalizację zakończą na ulicach Łodzi. Na kończące zmagania rundy prowadzące al. J. Piłsudskiego pomiędzy ul. Piotrkowską a ul. Przędzalnianą, zawodnicy wjadą ok. godz. 14.30. Meta Wyścigu usytuowana zostanie pomiędzy ul. Piotrkowską a ul. H. Sienkiewicza.

Tradycją stało się też, organizowanie w oczekiwaniu na przyjazd kolarzy, Mini Wyścigu „Solidarności” dla dzieci do lat 12 w miastach na trasie etapowych. Tak będzie i w tym roku. Początek zmagań kolarskich dzieci w Łodzi 29 czerwca o godz. 13.00. Przyjmowanie zgłoszeń rozpocznie się od godz. 11.30 w namiocie Mini Wyścigu „Solidarności” na al. Piłsudskiego (przed Urzędem Marszałkowskim).

Ponadto 29 czerwca (sobota) w Łodzi w oczekiwaniu na kolarzy XXIV Międzynarodowego Wyścigu Kolarskiego „Solidarności” i Olimpijczyków w Łodzi na Al. Piłsudskiego przed Urzędem Marszałkowskim odbędzie się koncert Grupy "LITTLE WHITE LIES" - zdobywcy „Łódzkiej Płyty Roku 2012” (początek koncertu o godz. 13.40) oraz będzie można obejrzeć film w technologii 5D.

Szczegóły na stronie internetowej www.wyscig.com.pl

"Solidarność" gotowa do strajku

17 czerwca br odbyła się w Zarządzie Regionu łódzkiej „Solidarności” konferencja prasowa, której głównym tematem była informacja o wynikach referendum przeprowadzonego wśród członków Związku w naszym Regionie przeciwko polityce rządu.

NSZZ „Solidarność” postanowił zwrócić się do swoich członków w całym kraju z zapytaniem:

-          Czy jesteś za przeprowadzeniem strajku?

-          Czy weźmiesz udział w ogólnopolskiej manifestacji w Warszawie?

Akcję na terenie Regionu Ziemia Łódzka podsumował przewodniczący ZR Waldemar Krenc.

Aż 82% członków biorących udział w sondażowym referendum wypowiedziało się  za przeprowadzeniem strajku, a 73% zadeklarowało wzięcie udziału w ogólnopolskiej manifestacji w Warszawie. Postulaty NSZZ „Solidarność” poparli także członkowie innych związków zawodowych, jak i osoby niezrzeszone.

W konferencji ponadto uczestniczyli: wiceprzewodniczący Bogdan Osiński i członek Zarządu Regionu Piotr Ścieśko.

Przedstawiciele łódzkiej „Solidarności” na proteście w Szczecinie

10 czerwca rozpoczął się Tydzień protestu w Szczecinie - w centrum miasta około tysiąca osób: członkowie Związku, mieszkańcy Szczecina oraz przedstawiciele organizacji i stowarzyszeń współpracujących z „Solidarnością” w ramach tzw Platformy Oburzonych zebrało się, aby uczestniczyć w przemarszu w stronę Wałów Chrobrego przed Urząd Wojewódzki, gdzie powstawało „miasteczko namiotowe”.

Przyszedł moment przesilenia, nie bójmy się podnieść głów! mówił m.in. podczas manifestacji przewodniczący „Solidarności” Piotr Duda. Przewodniczący wspomniał również o akcjach prowadzonych ostatnio przez „Solidarność” i najbardziej palących problemach, którymi aktualnie zajmuje się Związek: referendum emerytalnym, pakiet klimatyczny, umowy śmieciowe i kwestia, o którą obecnie toczy się batalia, czyli elastyczne rozliczanie czasu pracy.

W proteście wzięli udział przedstawiciele Regionu Ziemia Łódzka na czele z wiceprzewodniczącym ZR ZŁ NSZZ "Solidarność" Jerzym Goszczyńskim.