Szkolenie "Stres w pracy" - zmiana terminu

UWAGA, nastąpiła zmiana terminu szkolenia „Stres w pracy”.

Planowane szkolenie w dniu 20 grudnia br. (czwartek), z przyczyn organizacyjnych zostało przełożone na dzień 27 grudnia br. Godziny i miejsce szkolenia pozostają bez zmian.

W związku z powyższym proszę o kontakt z działem szkoleń Zarządu Regionu (tel. 42 67 72 616).

XXXI rocznica wprowadzenia stanu wojennego

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” zaprasza do udziału w obchodach kolejnej rocznicy wprowadzenia stanu wojennego, które odbędą się 13 grudnia 2012 roku (czwartek).

Program uroczystości:

godz. 16.00 - Msza Święta w Kościele oo. Jezuitów pw. Najświętszego Imienia Jezus w Łodzi przy ulicy H. Sienkiewicza 60;

godz. 17.00 – przemarsz uczestników przed „Pomnik-Krzyż Pamięci Ofiar Stanu Wojennego i Walki o Godność Człowieka” przy Kościele Podwyższenia Św. Krzyża w Łodzi ul. H. Sienkiewicza 38;

godz. 17.20 – okolicznościowe przemówienie oraz złożenie kwiatów.

Zarząd Regionu  ZŁ NSZZ „Solidarność” serdecznie zaprasza poczty sztandarowe oraz członków i sympatyków Związku do wzięcia udziału w obchodach tragicznej dla narodu polskiego rocznicy wprowadzenia stanu wojennego.

Szkolenie - STRES W PRACY

Dział szkoleń w Regionie Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” zaprasza przedstawicieli Komisji Zakładowych NSZZ „Solidarność” do udziału w szkoleniu: STRES W PRACY.

Każdy z nas narażony jest na stres. Pracodawcy stawiają pracownikom coraz większe wymagania co sprawia, że coraz częściej przekraczają one możliwości przeciętnego człowieka, są: zbyt duże, trwają zbyt długo, pojawiają się zbyt często lub są niedopasowane do predyspozycji, umiejętności i wiedzy pracowników. Nieco inna, o wiele trudniejsza, jest sytuacja działacza związkowego.

Szkolenie (jednodniowe) odbędzie się 20 grudnia 2012 roku w sali Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ “Solidarność” ul. Kamińskiego 18 w godzinach 10.00 – 14.00.

Szczegóły tutaj

Protest energetyków

„Sprzeciwiamy się likwidacji miejsc pracy w Energetyce” pod takim hasłem przebiegała manifestacja związkowców z NSZZ „Solidarność”  przed siedzibą PGE Dystrybucja w Łodzi.

W poniedziałek 19 listopada około 300 osób wyszło na ulicę, by wyrazić protest wobec działań Pracodawcy w PGE Dystrybucja S.A. Oddział Łódź -Miasto, który likwiduje miejsca pracy oraz utrudnia wykonywanie działalności związkowej.

Związkowcy zarzucają pracodawcy, że zwalnia pracowników (przez ostatnie dwa lata ubyło około 400 miejsc pracy), a tym którzy jeszcze pracują obniża się pensje. Poza tym prowadzone są w zakładzie działania zastraszania pracowników, blokowania informacji związkowych, nie wyrażanie zgody na organizowanie spotkań związkowych poza godzinami pracy na terenie zakładu pracy.

Pikietujących pracowników Energetyki wsparli związkowcy z innych łódzkich zakładów pracy, członkowie Prezydium Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” oraz przewodniczący Sekcji Krajowej Energetyków NSZZ „Solidarność” Roman Rutkowski.

UWAGA! Zmiana formularzy w sprawie dotyczącej zbierania podpisów o zawieszeniu pakietu klimatyczno-energetycznego Unii Europejskiej

Informujemy, że w związku ze zmianą w składzie osobowym Komitetu Obywatelskiego Europejskiej Inicjatywy Obywatelskiej „Zawieszenie Pakietu Klimatyczno-Energetycznego UE”, wynikającą z wycofania się z Komitetu przedstawiciela Republiki Czeskiej i zastąpienia go przedstawicielem Rumunii, a także ze zmianą osób reprezentujących Wielką Brytanię, musieliśmy dokonać formalnej korekty treści deklaracji poparcia inicjatywy.

Ta korekta, czyli umieszczenie na formularzu deklaracji nowego składu Komitetu, jest niezbędna, aby zbierane podpisy nie zostały odrzucone przez Komisję Europejską.

UWAGA! Ta zmiana nie oznacza, że akcja rozpoczyna się od początku. Podpisy zebrane do 30 października na poprzednim wzorze deklaracji są ważne i będą zaakceptowane przez Komisję Europejską. Jednak podpisy zbierane po tym terminie muszą być składane już na nowym wzorze.

Nowy, aktualny wzór deklaracji można pobrać tutaj. Od poprzedniego różni go wyłącznie skład Komitetu Obywatelskiego.

Listy poparcia dla Europejskiej Inicjatywy Obywatelskiej są również do pobrania w Regionie Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” w Łodzi ul. Kamińskiego 18 pok. 311 w godzinach pracy biura. Tam też należy przekazać wypełnione listy.

Dodatkowych informacji udziela koordynator akcji Piotr Ścieśko – tel. 509 865 271.

Obchody Narodowego Święta Niepodległości w Łodzi

W blasku jesiennego słońca, 11 listopada, w 94 rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości członkowie i sympatycy NSZZ „Solidarność” oraz mieszkańcy Łodzi wzięli udział w uroczystych obchodach tego święta.

Uroczystości rozpoczęły się mszą świętą za Ojczyznę odprawioną w bazylice archikatedralnej, której przewodniczył arcybiskup łódzki Marek Jędraszewski. Następnie przed Płytą Grobu Nieznanego Żołnierza odbyła się dalsza część uroczystości, podczas której złożone zostały znicze i kwiaty. W imieniu łódzkiej „Solidarności” na płycie Grobu Nieznanego Żołnierza kwiaty złożyli przewodniczący ZR Waldemar Krenc, wiceprzewodniczący ZR Krzysztof Kilański oraz sekretarz ZR Ireneusz Wach.

Po skończeniu uroczystości przed Grobem Nieznanego Żołnierza Społeczny Komitet Obchodów Świąt i Rocznic Narodowych im. Grzegorza Palki zorganizował przemarsz ulicami Piotrkowską i Traugutta przed pomnik marszałka Józefa Piłsudskiego. Przy akompaniamencie wiązanek pieśni legionowych ulicami Łodzi maszerowało kilkuset łodzian. U stóp Pomnika marszałka Józefa Piłsudskiego zebrani wysłuchali okolicznościowych przemówień.

- My się swojego patriotyzmu nie wstydzimy, przychodziliśmy tu i będziemy przychodzić, aby oddać hołd Marszałkowi, który przywrócił Polakom wolność, niepodległość i coś jeszcze bardzo ważnego – dumę, dumę z tego, że jesteśmy Polakami! – mówił Waldemar Krenc, przewodniczący Społecznego Komitetu Obchodów Świąt i Rocznic Narodowych oraz przewodniczący łódzkiej „Solidarności”.  Waldemar Krenc odniósł się też do braku flagi narodowej  na maszcie przy pomniku. - To skandal i wielkie niedopatrzenie! Patriotyzm jest dziś wyśmiewany, ale my będziemy tu przychodzić, bo to jedyny w Łodzi pomnik Marszałka, który poświęcił całe swoje życie Polsce.

Na koniec uroczystości zebrani złożyli u stóp pomnika wiązanki kwiatów oraz zapalili znicze.

Narodowe Święto Niepodległości

Zarząd Regionu ZŁ NSZZ „Solidarność” serdecznie zaprasza wszystkich członków i sympatyków Związku do wzięcia udziału w obchodach z okazji 94 rocznicy Narodowego Święta Niepodległości, które rozpoczną się Mszą Świętą w Archikatedrze Łódzkiej o godzinie 9:30.

Po uroczystościach organizowanych przez Wojewodę Łódzkiego ok. godz. 12.45 Społeczny Komitet Obchodów Rocznic i Świąt Narodowych im. Grzegorza Palki organizuje przemarsz ul. Piotrkowską pod Pomnik Marsz. Józefa Piłsudskiego, gdzie delegacje złożą kwiaty i wysłuchają okolicznościowych przemówień.

W programie:

godz.  9.30 - Uroczysta Msza Św. w intencji Ojczyzny celebrowana przez JE Ks. Arcybiskupa Marka Jędraszewskiego Metropolitę Łódzkiego.

godz. 10.45 - Uroczystość przed Płytą Grobu Nieznanego Żołnierza na Placu Jana Pawła II

godz. 12.45 – zbiórka uczestników przemarszu na ul. Piotrkowskiej przy Archikatedrze Łódzkiej przemarsz ulicami: Piotrkowską i Traugutta przed Pomnik Marsz. Józefa Piłsudskiego

godz. 13.15 – uroczystości przed Pomnikiem marsz. J. Piłsudskiego:

- okolicznościowe przemówienia

- złożenie kwiatów