15-lecie Szkoły „CENTRUM”

Szkolne Centrum Profilaktyczno-Wychowawcze „Centrum” imienia Zyty Jarzębowskiej z siedzibą w Łodzi przy ulicy Gdańskiej 156, w dniu 20 grudnia br, obchodziło 15-lecie istnienia placówki.

Organem założycielskim placówki jest Zarząd Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność”. Obchody połączone zostały z 10 rocznicą śmierci patronki, pomysłodawczyni, założycielki i pierwszej dyrektor „Centrum” - Zyty Jarzębowskiej.

Obchody rozpoczęła Msza św. w intencji patronki w kościele Matki Boskiej Zwycięskiej w Łodzi, a następnie w placówce szkoły odbyła się część wspomnieniowa połączona z przedstawieniem przez młodzież bożonarodzeniowych „jasełek”. W uroczystości wzięli udział członkowie Prezydium Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ  „Solidarność” na czele z przewodniczącym Waldemarem Krencem, przedstawiciele kuratorium, przyjaciele Zyty Jarzębowskiej, pracownicy szkoły oraz uczniowie placówki.

Szkoły „Centrum” należą do placówek niepublicznych o uprawnieniach szkół publicznych.

W Szkolnym Centrum Profilaktyczno-Wychowawczym działają trzy typy szkół:

- Szkoła „Centrum” – podstawowa

- Gimnazjum „Centrum”

- Liceum Ogólnokształcące „Centrum”

oraz Młodzieżowy Ośrodek Socjoterapii.

Przy wigilijnym stole

17 grudnia przy wigilijnym stole w Polsko-Amerykańskim Ośrodku Kształcenia Zawodowego w Łodzi przełamali się opłatkiem związkowcy z NSZZ „Solidarność”, przedstawiciele władz wojewódzkich i miejskich, dyrektorzy łódzkich urzędów i zakładów pracy, pracownicy Regionu Ziemia Łódzka oraz młodzież ze Szkolnego Centrum Profilaktyczno-Wychowawczego „CENTRUM" imienia Zyty Jarzębowskiej.

Na tradycyjny „opłatek” przybyli księża wraz z ks. kanclerzem Zbigniewem Traczem, wojewoda łódzki Jolanta Chełmińska, marszałek województwa łódzkiego Witold Stępień, prezydent Miasta Hanna Zdanowska, wiceprezydenci Łodzi Marek Cieślak i Krzysztof Piątkowski, prezydent Radomska Anna Milczanowska, wiceprezydent Zgierza Bohdan Bączak, burmistrz Koluszek Waldemar Chałat oraz europoseł Jacek Saryusz Wolski.

Uczestnicy uroczystości po wysłuchaniu życzeń bożonarodzeniowych wysłuchali koncertu kolęd w wykonaniu uczniów ze Szkoły Muzycznej I stopnia im. A. Tansmana w Łodzi pod kierunkiem p. Anity Śmierzyńskiej.

13 grudnia 2012 roku - XXXI rocznica wprowadzenia stanu wojennego

Uroczystości rocznicowe zorganizowane przez Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” rozpoczęły się od mszy świętej w kościele oo Jezuitów pw Najświętszego Imienia Jezus w Łodzi przy ulicy Henryka Sienkiewicza 60.

Następnie związkowcy, niosąc zapalone znicze, przemaszerowali przed „Pomnik-Krzyż Pamięci Ofiar Stanu Wojennego i Walki o Godność Człowieka” przy Kościele Podwyższenia Św. Krzyża, gdzie okolicznościowe przemówienie wygłosił przewodniczący łódzkiej „Solidarności” Waldemar Krenc. Zebrani złożyli na płycie Pomnika wiązanki kwiatów. W uroczystości wzięli udział związkowcy z NSZZ „Solidarność”, przedstawiciele władz miasta i województwa, łódzkich uczelni i innych instytucji oraz mieszkańcy Łodzi. Uroczystość uświetniła obecność pocztów sztandarowych naszego Związku.

Przed rozpoczęciem mszy świętej Wojewoda Łódzki Jolanta Chełmińska wraz z przewodniczącym W. Krencem udekorowali ojca Józefa Łągwę, długoletniego proboszcza parafii pw. Najświętszego Imienia Jezus w Łodzi, za zasługi na rzecz przemian demokratycznych w Polsce Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski, nadanego przez Prezydenta RP.

Szkolenie "Stres w pracy" - zmiana terminu

UWAGA, nastąpiła zmiana terminu szkolenia „Stres w pracy”.

Planowane szkolenie w dniu 20 grudnia br. (czwartek), z przyczyn organizacyjnych zostało przełożone na dzień 27 grudnia br. Godziny i miejsce szkolenia pozostają bez zmian.

W związku z powyższym proszę o kontakt z działem szkoleń Zarządu Regionu (tel. 42 67 72 616).

XXXI rocznica wprowadzenia stanu wojennego

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” zaprasza do udziału w obchodach kolejnej rocznicy wprowadzenia stanu wojennego, które odbędą się 13 grudnia 2012 roku (czwartek).

Program uroczystości:

godz. 16.00 - Msza Święta w Kościele oo. Jezuitów pw. Najświętszego Imienia Jezus w Łodzi przy ulicy H. Sienkiewicza 60;

godz. 17.00 – przemarsz uczestników przed „Pomnik-Krzyż Pamięci Ofiar Stanu Wojennego i Walki o Godność Człowieka” przy Kościele Podwyższenia Św. Krzyża w Łodzi ul. H. Sienkiewicza 38;

godz. 17.20 – okolicznościowe przemówienie oraz złożenie kwiatów.

Zarząd Regionu  ZŁ NSZZ „Solidarność” serdecznie zaprasza poczty sztandarowe oraz członków i sympatyków Związku do wzięcia udziału w obchodach tragicznej dla narodu polskiego rocznicy wprowadzenia stanu wojennego.

Szkolenie - STRES W PRACY

Dział szkoleń w Regionie Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” zaprasza przedstawicieli Komisji Zakładowych NSZZ „Solidarność” do udziału w szkoleniu: STRES W PRACY.

Każdy z nas narażony jest na stres. Pracodawcy stawiają pracownikom coraz większe wymagania co sprawia, że coraz częściej przekraczają one możliwości przeciętnego człowieka, są: zbyt duże, trwają zbyt długo, pojawiają się zbyt często lub są niedopasowane do predyspozycji, umiejętności i wiedzy pracowników. Nieco inna, o wiele trudniejsza, jest sytuacja działacza związkowego.

Szkolenie (jednodniowe) odbędzie się 20 grudnia 2012 roku w sali Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ “Solidarność” ul. Kamińskiego 18 w godzinach 10.00 – 14.00.

Szczegóły tutaj

Protest energetyków

„Sprzeciwiamy się likwidacji miejsc pracy w Energetyce” pod takim hasłem przebiegała manifestacja związkowców z NSZZ „Solidarność”  przed siedzibą PGE Dystrybucja w Łodzi.

W poniedziałek 19 listopada około 300 osób wyszło na ulicę, by wyrazić protest wobec działań Pracodawcy w PGE Dystrybucja S.A. Oddział Łódź -Miasto, który likwiduje miejsca pracy oraz utrudnia wykonywanie działalności związkowej.

Związkowcy zarzucają pracodawcy, że zwalnia pracowników (przez ostatnie dwa lata ubyło około 400 miejsc pracy), a tym którzy jeszcze pracują obniża się pensje. Poza tym prowadzone są w zakładzie działania zastraszania pracowników, blokowania informacji związkowych, nie wyrażanie zgody na organizowanie spotkań związkowych poza godzinami pracy na terenie zakładu pracy.

Pikietujących pracowników Energetyki wsparli związkowcy z innych łódzkich zakładów pracy, członkowie Prezydium Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” oraz przewodniczący Sekcji Krajowej Energetyków NSZZ „Solidarność” Roman Rutkowski.