UWAGA! Zmiana formularzy w sprawie dotyczącej zbierania podpisów o zawieszeniu pakietu klimatyczno-energetycznego Unii Europejskiej

Informujemy, że w związku ze zmianą w składzie osobowym Komitetu Obywatelskiego Europejskiej Inicjatywy Obywatelskiej „Zawieszenie Pakietu Klimatyczno-Energetycznego UE”, wynikającą z wycofania się z Komitetu przedstawiciela Republiki Czeskiej i zastąpienia go przedstawicielem Rumunii, a także ze zmianą osób reprezentujących Wielką Brytanię, musieliśmy dokonać formalnej korekty treści deklaracji poparcia inicjatywy.

Ta korekta, czyli umieszczenie na formularzu deklaracji nowego składu Komitetu, jest niezbędna, aby zbierane podpisy nie zostały odrzucone przez Komisję Europejską.

UWAGA! Ta zmiana nie oznacza, że akcja rozpoczyna się od początku. Podpisy zebrane do 30 października na poprzednim wzorze deklaracji są ważne i będą zaakceptowane przez Komisję Europejską. Jednak podpisy zbierane po tym terminie muszą być składane już na nowym wzorze.

Nowy, aktualny wzór deklaracji można pobrać tutaj. Od poprzedniego różni go wyłącznie skład Komitetu Obywatelskiego.

Listy poparcia dla Europejskiej Inicjatywy Obywatelskiej są również do pobrania w Regionie Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” w Łodzi ul. Kamińskiego 18 pok. 311 w godzinach pracy biura. Tam też należy przekazać wypełnione listy.

Dodatkowych informacji udziela koordynator akcji Piotr Ścieśko – tel. 509 865 271.

Obchody Narodowego Święta Niepodległości w Łodzi

W blasku jesiennego słońca, 11 listopada, w 94 rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości członkowie i sympatycy NSZZ „Solidarność” oraz mieszkańcy Łodzi wzięli udział w uroczystych obchodach tego święta.

Uroczystości rozpoczęły się mszą świętą za Ojczyznę odprawioną w bazylice archikatedralnej, której przewodniczył arcybiskup łódzki Marek Jędraszewski. Następnie przed Płytą Grobu Nieznanego Żołnierza odbyła się dalsza część uroczystości, podczas której złożone zostały znicze i kwiaty. W imieniu łódzkiej „Solidarności” na płycie Grobu Nieznanego Żołnierza kwiaty złożyli przewodniczący ZR Waldemar Krenc, wiceprzewodniczący ZR Krzysztof Kilański oraz sekretarz ZR Ireneusz Wach.

Po skończeniu uroczystości przed Grobem Nieznanego Żołnierza Społeczny Komitet Obchodów Świąt i Rocznic Narodowych im. Grzegorza Palki zorganizował przemarsz ulicami Piotrkowską i Traugutta przed pomnik marszałka Józefa Piłsudskiego. Przy akompaniamencie wiązanek pieśni legionowych ulicami Łodzi maszerowało kilkuset łodzian. U stóp Pomnika marszałka Józefa Piłsudskiego zebrani wysłuchali okolicznościowych przemówień.

- My się swojego patriotyzmu nie wstydzimy, przychodziliśmy tu i będziemy przychodzić, aby oddać hołd Marszałkowi, który przywrócił Polakom wolność, niepodległość i coś jeszcze bardzo ważnego – dumę, dumę z tego, że jesteśmy Polakami! – mówił Waldemar Krenc, przewodniczący Społecznego Komitetu Obchodów Świąt i Rocznic Narodowych oraz przewodniczący łódzkiej „Solidarności”.  Waldemar Krenc odniósł się też do braku flagi narodowej  na maszcie przy pomniku. - To skandal i wielkie niedopatrzenie! Patriotyzm jest dziś wyśmiewany, ale my będziemy tu przychodzić, bo to jedyny w Łodzi pomnik Marszałka, który poświęcił całe swoje życie Polsce.

Na koniec uroczystości zebrani złożyli u stóp pomnika wiązanki kwiatów oraz zapalili znicze.

Narodowe Święto Niepodległości

Zarząd Regionu ZŁ NSZZ „Solidarność” serdecznie zaprasza wszystkich członków i sympatyków Związku do wzięcia udziału w obchodach z okazji 94 rocznicy Narodowego Święta Niepodległości, które rozpoczną się Mszą Świętą w Archikatedrze Łódzkiej o godzinie 9:30.

Po uroczystościach organizowanych przez Wojewodę Łódzkiego ok. godz. 12.45 Społeczny Komitet Obchodów Rocznic i Świąt Narodowych im. Grzegorza Palki organizuje przemarsz ul. Piotrkowską pod Pomnik Marsz. Józefa Piłsudskiego, gdzie delegacje złożą kwiaty i wysłuchają okolicznościowych przemówień.

W programie:

godz.  9.30 - Uroczysta Msza Św. w intencji Ojczyzny celebrowana przez JE Ks. Arcybiskupa Marka Jędraszewskiego Metropolitę Łódzkiego.

godz. 10.45 - Uroczystość przed Płytą Grobu Nieznanego Żołnierza na Placu Jana Pawła II

godz. 12.45 – zbiórka uczestników przemarszu na ul. Piotrkowskiej przy Archikatedrze Łódzkiej przemarsz ulicami: Piotrkowską i Traugutta przed Pomnik Marsz. Józefa Piłsudskiego

godz. 13.15 – uroczystości przed Pomnikiem marsz. J. Piłsudskiego:

- okolicznościowe przemówienia

- złożenie kwiatów

Szczegóły w komunikacie nr 29

Mój dom, mój prąd

8 sierpnia 2012 roku został zarejestrowany Komitet Obywatelski Europejskiej Inicjatywy Obywatelskiej "Zawieszenie Pakietu Klimatyczno-Energetycznego Unii Europejskiej", w którego skład wchodzą między innymi przedstawiciele NSZZ "Solidarność".

Zwracamy się z prośbą o składanie podpisu pod deklaracją poparcia tej inicjatywy (szczegóły poniżej w ulotce). Wzór deklaracji poparcia inicjatywy obywatelskiej do pobrania na stronie www.solidarnosckatowice.pl

Stanowisko w sprawie sytuacji w TVP S.A.

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność", na swoim posiedzeniu w dniu 22 października, w związku z ciągle pogarszającymi się warunkami płacowymi pracowników TVP SA i trwającym od ubiegłego roku sporem zbiorowym Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność"  TVP SA z Zarządem TVP  podjął stanowisko w tej sprawie.

Stanowisko ws. sytuacji w TVP S.A.

29 października w godzinach 18.00-20.30 odbędzie się pikieta przed gmachem Zarządu Telewizji Polskiej w Warszawie przy zbiegu ulic Woronicza i Samochodowej.

Znicze pamięci

19 października, w 28 rocznicę tragicznej śmierci bł ks Jerzego Popiełuszki członkowie Prezydium Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” złożyli kwiaty i zapalili znicze przed krzyżem – symbolicznym grobem księdza Jerzego usytuowanym przed kościołem pod wezwaniem Najświętszego Imienia Jezus w Łodzi przy ul Sienkiewicza 60.

Tego samego dnia o godz. 18 łódzcy związkowcy wraz ze sztandarami, wzięli również udział w uroczystej Mszy Świętej odprawianej  w kościele p.w. św. Stanisława Kostki w Warszawie na Żoliborzu. W imieniu Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej kwiaty na grobie ks. Jerzego złożył sekretarz ZR Ireneusz Wach.

Janusz Śniadek w Łodzi

18 października 2012 roku gościliśmy w Zarządzie Regionu Ziemi Łódzkiej byłego przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” JANUSZA ŚNIADKA.

J. Śniadek, obecnie poseł na Sejm RP uczestniczył w posiedzeniu Prezydium ZR.