Pamięć o błogosławionym księdzu Jerzym Popiełuszko

19 października o godzinie 10, w 28 rocznicę śmierci błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki przedstawiciele Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” złożą kwiaty i zapalą znicze przed krzyżem – symbolicznym grobem księdza Jerzego usytuowanym przed kościołem pod wezwaniem Najświętszego Imienia Jezus w Łodzi przy ul Sienkiewicza 60.

Członkowie łódzkiej „Solidarności” wraz z pocztami sztandarowymi wezmą również udział w głównych uroczystościach liturgicznych ku czci błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki które odbędą się w kościele św. Stanisława Kostki na Żoliborzu w Warszawie. Po mszy nastąpi składanie kwiatów na grobie błogosławionego Jerzego Popiełuszki.

Spotkanie z Januszem Śniadkiem

Informujemy, że w najbliższą środę - 17 października 2012 - na zaproszenie Oddziału Łódzkiego Stowarzyszenia Solidarni2010 przybędzie do Łodzi były przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" poseł JANUSZ ŚNIADEK.

Spotkanie, które będzie miało formułę otwartą, odbędzie się o godzinie 18.00 w sali kinowej SRCh (ul. Tuwima 34 w głębi podwórza).

Zapytanie ofertowe do projektu: „Wspólnie aktywni – model pracowni aktywizacji osób 45+”

Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” w związku z realizacją działania – "Wyjazd studyjny do Danii", w ramach realizowanego projektu „Wspólnie aktywni – model pracowni aktywizacji osób 45+” zgodnie z wytycznymi - przedstawia zapytanie ofertowe w celu rozeznania rynku.

Obudź się Polsko

W dniu 29 września br z Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” na protest do Warszawy pod hasłem: „Obudź się Polsko!” wyjechało 2 tysiące osób, a ogółem ulicami Warszawy przemaszerowało około 200 tysięcy osób z całej Polski, protestujących przeciwko polityce rządu.

Pojechali, aby powiedzieć rządzącym NIE!

NIE dla ograniczeniu swobód obywatelskich,

NIE dla podnoszeniu wieku emerytalnego,

NIE dla umów śmieciowych,

NIE dla dyskryminacji  wolnych mediów.

/.../ Ekonomiści, którzy mają pełne portfele. mówią, że płaca musi być niska, że umowy śmieciowe muszą być. Tak, oni chcą, żebyśmy ich całowali po rękach. Donald Tusk powiedział, ze nasze miejsce jest na ulicy i my tę pałeczkę podejmujemy. Jesteśmy na ulicy /.../ Nadszedł czas na zmiany.  Mamy dość zaciskania pasa stwierdził Piotr Duda, przewodniczący NSZZ „Solidarności” podczas wystąpienia na Placu Zamkowym.

Konferencja prasowa

W dniu18 września br  w Zarządzie Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” odbyła się konferencja prasowa.

Przewodniczący ZR Waldemar Krenc przedstawił Stanowisko łódzkiej „Solidarności” negatywnie oceniającej antypracowniczą propozycję PKPP Lewiatan o likwidacji 4-letniego okresu ochronnego przed emeryturą. Zaapelował do członków „Solidarności” o udział w ogólnopolskim marszu „Obudź się Polsko” w dniu 29 września w Warszawie oraz przekazał informację o złożeniu skargi przez Komisję Krajową NSZZ „Solidarność” do Komisji Europejskiej w sprawie nieprawidłowego wdrożenia prawa unijnego dotyczącego zawierania umów na czas określony. Wiceprzewodniczący Bogdan Osiński przedstawił informację o przyczynach zaskarżenia do Trybunału Konstytucyjnego podwyższenia wieku emerytalnego do 67 roku życia, co w ocenie ekspertów NSZZ „S”, jest niezgodne z obowiązującą Konstytucją oraz przyjętymi w Polsce standardami Międzynarodowej Organizacji Pracy.

W konferencji wziął udział również członek prezydium Piotra Ścieśko.

Zachować pamięć ofiar komunizmu

17 września 1939 roku na walczącą z hitlerowskim najeźdźcą Polskę napadły, bez wypowiedzenia wojny, wojska sowieckie.

W 73 rocznicę bolesnych wydarzeń przed pomnikiem Ofiar Komunizmu przy al. Anstadta w Łodzi, już kolejny raz NSZZ „Solidarność" Ziemi Łódzkiej wraz ze Związkiem Sybiraków, uczcili pamięć ofiar tej agresji. W tym roku, po raz pierwszy w tym gronie, udział w uroczystości wzięli również przedstawiciele władz miasta, województwa, kombatanci, młodzież szkolna.

W asyście pocztów sztandarowych zebrani uczcili pamięć ofiar sowieckiej napaści na Polskę złożeniem kwiatów i zapaleniem zniczy, a także wysłuchali okolicznościowych przemówień.

73 rocznica agresji sowieckiej na Polskę

17 września, w poniedziałek o godzinie 14:30 pod Pomnikiem Ofiar Komunizmu przy alei Anstadta w Łodzi odbędą się uroczyste obchody poświęcone pamięci ofiar agresji sowieckiej na Polskę.

Jak co roku kwiaty złożą przedstawiciele Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność", Związku Sybiraków oraz młodzież szkolna. W tym roku do organizacji uroczystości włączył się Urząd Miasta Łodzi.