Narodowe Święto Niepodległości

Zarząd Regionu ZŁ NSZZ „Solidarność” serdecznie zaprasza wszystkich członków i sympatyków Związku do wzięcia udziału w obchodach z okazji 94 rocznicy Narodowego Święta Niepodległości, które rozpoczną się Mszą Świętą w Archikatedrze Łódzkiej o godzinie 9:30.

Po uroczystościach organizowanych przez Wojewodę Łódzkiego ok. godz. 12.45 Społeczny Komitet Obchodów Rocznic i Świąt Narodowych im. Grzegorza Palki organizuje przemarsz ul. Piotrkowską pod Pomnik Marsz. Józefa Piłsudskiego, gdzie delegacje złożą kwiaty i wysłuchają okolicznościowych przemówień.

W programie:

godz.  9.30 - Uroczysta Msza Św. w intencji Ojczyzny celebrowana przez JE Ks. Arcybiskupa Marka Jędraszewskiego Metropolitę Łódzkiego.

godz. 10.45 - Uroczystość przed Płytą Grobu Nieznanego Żołnierza na Placu Jana Pawła II

godz. 12.45 – zbiórka uczestników przemarszu na ul. Piotrkowskiej przy Archikatedrze Łódzkiej przemarsz ulicami: Piotrkowską i Traugutta przed Pomnik Marsz. Józefa Piłsudskiego

godz. 13.15 – uroczystości przed Pomnikiem marsz. J. Piłsudskiego:

- okolicznościowe przemówienia

- złożenie kwiatów

Szczegóły w komunikacie nr 29

Mój dom, mój prąd

8 sierpnia 2012 roku został zarejestrowany Komitet Obywatelski Europejskiej Inicjatywy Obywatelskiej "Zawieszenie Pakietu Klimatyczno-Energetycznego Unii Europejskiej", w którego skład wchodzą między innymi przedstawiciele NSZZ "Solidarność".

Zwracamy się z prośbą o składanie podpisu pod deklaracją poparcia tej inicjatywy (szczegóły poniżej w ulotce). Wzór deklaracji poparcia inicjatywy obywatelskiej do pobrania na stronie www.solidarnosckatowice.pl

Stanowisko w sprawie sytuacji w TVP S.A.

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność", na swoim posiedzeniu w dniu 22 października, w związku z ciągle pogarszającymi się warunkami płacowymi pracowników TVP SA i trwającym od ubiegłego roku sporem zbiorowym Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność"  TVP SA z Zarządem TVP  podjął stanowisko w tej sprawie.

Stanowisko ws. sytuacji w TVP S.A.

29 października w godzinach 18.00-20.30 odbędzie się pikieta przed gmachem Zarządu Telewizji Polskiej w Warszawie przy zbiegu ulic Woronicza i Samochodowej.

Znicze pamięci

19 października, w 28 rocznicę tragicznej śmierci bł ks Jerzego Popiełuszki członkowie Prezydium Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” złożyli kwiaty i zapalili znicze przed krzyżem – symbolicznym grobem księdza Jerzego usytuowanym przed kościołem pod wezwaniem Najświętszego Imienia Jezus w Łodzi przy ul Sienkiewicza 60.

Tego samego dnia o godz. 18 łódzcy związkowcy wraz ze sztandarami, wzięli również udział w uroczystej Mszy Świętej odprawianej  w kościele p.w. św. Stanisława Kostki w Warszawie na Żoliborzu. W imieniu Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej kwiaty na grobie ks. Jerzego złożył sekretarz ZR Ireneusz Wach.

Janusz Śniadek w Łodzi

18 października 2012 roku gościliśmy w Zarządzie Regionu Ziemi Łódzkiej byłego przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” JANUSZA ŚNIADKA.

J. Śniadek, obecnie poseł na Sejm RP uczestniczył w posiedzeniu Prezydium ZR.

Pamięć o błogosławionym księdzu Jerzym Popiełuszko

19 października o godzinie 10, w 28 rocznicę śmierci błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki przedstawiciele Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” złożą kwiaty i zapalą znicze przed krzyżem – symbolicznym grobem księdza Jerzego usytuowanym przed kościołem pod wezwaniem Najświętszego Imienia Jezus w Łodzi przy ul Sienkiewicza 60.

Członkowie łódzkiej „Solidarności” wraz z pocztami sztandarowymi wezmą również udział w głównych uroczystościach liturgicznych ku czci błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki które odbędą się w kościele św. Stanisława Kostki na Żoliborzu w Warszawie. Po mszy nastąpi składanie kwiatów na grobie błogosławionego Jerzego Popiełuszki.

Spotkanie z Januszem Śniadkiem

Informujemy, że w najbliższą środę - 17 października 2012 - na zaproszenie Oddziału Łódzkiego Stowarzyszenia Solidarni2010 przybędzie do Łodzi były przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" poseł JANUSZ ŚNIADEK.

Spotkanie, które będzie miało formułę otwartą, odbędzie się o godzinie 18.00 w sali kinowej SRCh (ul. Tuwima 34 w głębi podwórza).