Ogólnopolski Zjazd Duszpasterzy Ludzi Pracy w Łodzi

W dniach 4 i 5 września w Łodzi odbył się Ogólnopolski Zjazd Duszpasterzy Ludzi Pracy.

Spotkaniu przewodniczył bp Kazimierz Ryczan, delegat Konferencji Episkopatu Polski ds. Duszpasterstwa Ludzi Pracy.

4 września uczestnicy Zjazdu odwiedzili Kopalnię Węgla Brunatnego w Bełchatowie, a o godzinie 19.00 w kościele św. Jana Ewangelisty w Łodzi-Olechowie, odprawiona została przez duszpasterzy ludzi pracy, uroczysta Msza święta w intencji świata pracy, ze szczególną troską o osoby bezrobotne. NSZZ „Solidarność” reprezentowali członkowie Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej na czele z przewodniczącym Waldemarem Krencem.

5 września duszpasterze ludzi pracy uczestniczący w Zjeździe zwiedzili Łódź.

Obchody 32 rocznicy powstania NSZZ "Solidarność"

31 sierpnia w Łodzi obchodziliśmy 32 rocznicę powstania NSZZ „Solidarność”.

Uroczystości rozpoczęły się o godzinie 16 mszą świętą w kościele ojców Jezuitów przy ulicy Sienkiewicza 60. Następnie uczestnicy uroczystości w asyście muzyki udali się pod Pomnik-Krzyż” Pamięci Ofiar Stanu Wojennego i Walki o Godność Człowieka przed Kościołem Św. Krzyża przy ul. H. Sienkiewicza 38, gdzie odbyła się dalsza część obchodów. Przewodniczący Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” Waldemar Krenc w swoim przemówieniu przypomniał te postulaty sierpniowe sprzed 32 lat, które do dzisiaj są aktualne i do dzisiaj nie zostały zrealizowane. Następnie uczestnicy uroczystości złożyli kwiaty pod Pomnikiem. W uroczystości oprócz władz łódzkiej „Solidarności” wzięli udział marszałek Sejmu RP Cezary Grabarczyk, wojewoda łódzki Paweł Bejda, marszałek województwa łódzkiego Marcin Bugajski, prezydent Łodzi Hanna Zdanowska oraz parlamentarzyści, przedstawiciele służb mundurowych, łódzkich uczelni, organizacji zakładowych NSZZ „Solidarność”, członkowie i sympatycy Związku. W uroczystości wziął również udział pierwszy przewodniczący Zarządu Regionalnego NSZZ „Solidarność” Andrzej Słowik.

32 rocznica powstania NSZZ "Solidarność"

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej zaprasza na uroczystości związane z 32 rocznicą powstania NSZZ "Solidarność", które rozpoczną się 31 sierpnia 2012 roku o godzinie 16 Mszą Świętą w Kościele pod wezwaniem Najświętszego Imienia Jezus w Łodzi przy ulicy Henryka Sienkiewicza 60.

Program obchodów:

• godz. 16.00 Msza święta w Kościele pod wezwaniem Najświętszego Imienia Jezus w Łodzi przy ul. H. Sienkiewicza 60
  • godz. 17.00 Przemarsz uczestników ul. Sienkiewicza pod „Pomnik-Krzyż” Pamięci Ofiar Stanu Wojennego i Walki o Godność Człowieka przed Kościołem Św. Krzyża przy ul. H. Sienkiewicza 38
  • godz. 17.15 okolicznościowe przemówienie oraz składanie kwiatów

Stanisław Krysztofik nie żyje

Z głębokim żalem żegnamy

śp  Stanisława Krysztofika

członka Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”,

przewodniczącego Rady Podregionu Kutno NSZZ „Solidarność”.

Pogrzeb odbędzie się 16 sierpnia o godz. 12.00 w Kutnie.

Wyrazy współczucia rodzinie

składa

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”

Zakończył się 23 Międzynarodowy Wyścig Kolarski Solidarności i Olimpijczyków

W niedzielę, 8 lipca w Jarosławiu zakończył się 23 Międzynarodowy Wyścig Kolarski Solidarności i Olimpijczyków.

W tegorocznym Wyścigu na trasie Łódź -Jarosław kolarze przejechali blisko 900 kilometrów. ZWYCIĘZCĄ okazał się Mariusz Witecki z grupy Bank BGŻ, który trasę Wyścigu pokonał w ciągu  21h 32' 15''.

W klasyfikacji PUNKTOWEJ zwyciężył Niemiec Andre Schulze z teamu NETAPP 26 p. (sponsorem pomarańczowej koszulki był Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność”), najlepszym GÓRALEM okazał się Marokańczyk Mouhcine Lahssaini z Teamu MAROCCO, a w klasyfikacji DRUŻYNOWEJ zwyciężyła drużyna włoska IDEA.

Tradycyjnie uczestnikom MWKSiO towarzyszyli olimpijczycy. W tym roku byli to m.in.: Marek Leśniewski, Mieczysław Nowicki i Wiesław Rutkowski. Na całej trasie Wyścigu zmaganiom kolarskim przypatrywali się kolarscy kibice, którzy pomimo upału tłumnie przybywali zarówno na trasę, jak i na poszczególne etapowe mety.

Wyścig Kolarski Solidarności i Olimpijczyków jest jedną z największych w kraju imprez sportowych organizowanych przez NSZZ „Solidarność”. Impreza jest wpisana w Międzynarodowy Kalendarz UCI (Międzynarodowej Unii Kolarskiej). Wyścig znajduje się w grupie Europe Tour.

Organizatorem wyścigu jest Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność”.

ETAP I:   ŁÓDŹ - BEŁCHATÓW

ETAP II:   TUSZYN - SIERADZ

ETAP III:   ŁĘCZYCA - KUTNO

ETAP IV:   TOMASZÓW MAZ. - KIELCE

ETAP V:   NOWY SĄCZ - KROSNO

ETAP VI:   JASŁO - JAROSŁAW

Ruszył 23 Międzynarodowy Wyścig Kolarski Solidarności i Olimpijczyków

W środę, 4 lipca o godz 10:00 z ul Piotrkowskiej w Łodzi wystartowali kolarze, uczestnicy 23 Międzynarodowego Wyścigu Kolarskiego Solidarności i Olimpijczyków.

Wcześniej odbyła się prezentacja ekip kolarskich. W tegorocznym Wyścigu, którego trasa (bez mała 900 km.) przebiega z Łodzi do Jarosławia, bierze udział 126 kolarzy z 21 międzynarodowych teamów. Kolarzom, na trasie całego Wyścigu, towarzyszą znamienici polscy Olimpijczycy. Sygnał do startu dała prezydent Łodzi Hanna Zdanowska wspólnie z wicemarszałkiem Sejmu Cezarym Grabarczykiem.

Relacje z przebiegu Wyścigu można śledzić codziennie w TVP 3 oraz na stronie internetowej www.wyscig.com.pl

Międzynarodowy Wyścig Kolarski Solidarności i Olimpijczyków organizowany jest przez Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność”.

Konferencja prasowa - 2 lipca 2012 r

W związku z rozpoczynającym się 23 Międzynarodowym Wyścigiem Kolarskim Solidarności i Olimpijczyków 2 lipca w Łodzi odbyła się konferencja prasowa z udziałem przewodniczącego Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność" Waldemara Krenca oraz prezydent Miasta Łodzi Hanny Zdanowskiej, Oto relacja z konferencji.