Zapytanie ofertowe do projektu: „Wspólnie aktywni – model pracowni aktywizacji osób 45+”

Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” w związku z realizacją działania – "Wyjazd studyjny do Danii", w ramach realizowanego projektu „Wspólnie aktywni – model pracowni aktywizacji osób 45+” zgodnie z wytycznymi - przedstawia zapytanie ofertowe w celu rozeznania rynku.

Obudź się Polsko

W dniu 29 września br z Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” na protest do Warszawy pod hasłem: „Obudź się Polsko!” wyjechało 2 tysiące osób, a ogółem ulicami Warszawy przemaszerowało około 200 tysięcy osób z całej Polski, protestujących przeciwko polityce rządu.

Pojechali, aby powiedzieć rządzącym NIE!

NIE dla ograniczeniu swobód obywatelskich,

NIE dla podnoszeniu wieku emerytalnego,

NIE dla umów śmieciowych,

NIE dla dyskryminacji  wolnych mediów.

/.../ Ekonomiści, którzy mają pełne portfele. mówią, że płaca musi być niska, że umowy śmieciowe muszą być. Tak, oni chcą, żebyśmy ich całowali po rękach. Donald Tusk powiedział, ze nasze miejsce jest na ulicy i my tę pałeczkę podejmujemy. Jesteśmy na ulicy /.../ Nadszedł czas na zmiany.  Mamy dość zaciskania pasa stwierdził Piotr Duda, przewodniczący NSZZ „Solidarności” podczas wystąpienia na Placu Zamkowym.

Konferencja prasowa

W dniu18 września br  w Zarządzie Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” odbyła się konferencja prasowa.

Przewodniczący ZR Waldemar Krenc przedstawił Stanowisko łódzkiej „Solidarności” negatywnie oceniającej antypracowniczą propozycję PKPP Lewiatan o likwidacji 4-letniego okresu ochronnego przed emeryturą. Zaapelował do członków „Solidarności” o udział w ogólnopolskim marszu „Obudź się Polsko” w dniu 29 września w Warszawie oraz przekazał informację o złożeniu skargi przez Komisję Krajową NSZZ „Solidarność” do Komisji Europejskiej w sprawie nieprawidłowego wdrożenia prawa unijnego dotyczącego zawierania umów na czas określony. Wiceprzewodniczący Bogdan Osiński przedstawił informację o przyczynach zaskarżenia do Trybunału Konstytucyjnego podwyższenia wieku emerytalnego do 67 roku życia, co w ocenie ekspertów NSZZ „S”, jest niezgodne z obowiązującą Konstytucją oraz przyjętymi w Polsce standardami Międzynarodowej Organizacji Pracy.

W konferencji wziął udział również członek prezydium Piotra Ścieśko.

Zachować pamięć ofiar komunizmu

17 września 1939 roku na walczącą z hitlerowskim najeźdźcą Polskę napadły, bez wypowiedzenia wojny, wojska sowieckie.

W 73 rocznicę bolesnych wydarzeń przed pomnikiem Ofiar Komunizmu przy al. Anstadta w Łodzi, już kolejny raz NSZZ „Solidarność" Ziemi Łódzkiej wraz ze Związkiem Sybiraków, uczcili pamięć ofiar tej agresji. W tym roku, po raz pierwszy w tym gronie, udział w uroczystości wzięli również przedstawiciele władz miasta, województwa, kombatanci, młodzież szkolna.

W asyście pocztów sztandarowych zebrani uczcili pamięć ofiar sowieckiej napaści na Polskę złożeniem kwiatów i zapaleniem zniczy, a także wysłuchali okolicznościowych przemówień.

73 rocznica agresji sowieckiej na Polskę

17 września, w poniedziałek o godzinie 14:30 pod Pomnikiem Ofiar Komunizmu przy alei Anstadta w Łodzi odbędą się uroczyste obchody poświęcone pamięci ofiar agresji sowieckiej na Polskę.

Jak co roku kwiaty złożą przedstawiciele Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność", Związku Sybiraków oraz młodzież szkolna. W tym roku do organizacji uroczystości włączył się Urząd Miasta Łodzi.

Ogólnopolski Zjazd Duszpasterzy Ludzi Pracy w Łodzi

W dniach 4 i 5 września w Łodzi odbył się Ogólnopolski Zjazd Duszpasterzy Ludzi Pracy.

Spotkaniu przewodniczył bp Kazimierz Ryczan, delegat Konferencji Episkopatu Polski ds. Duszpasterstwa Ludzi Pracy.

4 września uczestnicy Zjazdu odwiedzili Kopalnię Węgla Brunatnego w Bełchatowie, a o godzinie 19.00 w kościele św. Jana Ewangelisty w Łodzi-Olechowie, odprawiona została przez duszpasterzy ludzi pracy, uroczysta Msza święta w intencji świata pracy, ze szczególną troską o osoby bezrobotne. NSZZ „Solidarność” reprezentowali członkowie Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej na czele z przewodniczącym Waldemarem Krencem.

5 września duszpasterze ludzi pracy uczestniczący w Zjeździe zwiedzili Łódź.

Obchody 32 rocznicy powstania NSZZ "Solidarność"

31 sierpnia w Łodzi obchodziliśmy 32 rocznicę powstania NSZZ „Solidarność”.

Uroczystości rozpoczęły się o godzinie 16 mszą świętą w kościele ojców Jezuitów przy ulicy Sienkiewicza 60. Następnie uczestnicy uroczystości w asyście muzyki udali się pod Pomnik-Krzyż” Pamięci Ofiar Stanu Wojennego i Walki o Godność Człowieka przed Kościołem Św. Krzyża przy ul. H. Sienkiewicza 38, gdzie odbyła się dalsza część obchodów. Przewodniczący Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” Waldemar Krenc w swoim przemówieniu przypomniał te postulaty sierpniowe sprzed 32 lat, które do dzisiaj są aktualne i do dzisiaj nie zostały zrealizowane. Następnie uczestnicy uroczystości złożyli kwiaty pod Pomnikiem. W uroczystości oprócz władz łódzkiej „Solidarności” wzięli udział marszałek Sejmu RP Cezary Grabarczyk, wojewoda łódzki Paweł Bejda, marszałek województwa łódzkiego Marcin Bugajski, prezydent Łodzi Hanna Zdanowska oraz parlamentarzyści, przedstawiciele służb mundurowych, łódzkich uczelni, organizacji zakładowych NSZZ „Solidarność”, członkowie i sympatycy Związku. W uroczystości wziął również udział pierwszy przewodniczący Zarządu Regionalnego NSZZ „Solidarność” Andrzej Słowik.