32 rocznica powstania NSZZ "Solidarność"

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej zaprasza na uroczystości związane z 32 rocznicą powstania NSZZ "Solidarność", które rozpoczną się 31 sierpnia 2012 roku o godzinie 16 Mszą Świętą w Kościele pod wezwaniem Najświętszego Imienia Jezus w Łodzi przy ulicy Henryka Sienkiewicza 60.

Program obchodów:

• godz. 16.00 Msza święta w Kościele pod wezwaniem Najświętszego Imienia Jezus w Łodzi przy ul. H. Sienkiewicza 60
  • godz. 17.00 Przemarsz uczestników ul. Sienkiewicza pod „Pomnik-Krzyż” Pamięci Ofiar Stanu Wojennego i Walki o Godność Człowieka przed Kościołem Św. Krzyża przy ul. H. Sienkiewicza 38
  • godz. 17.15 okolicznościowe przemówienie oraz składanie kwiatów

Stanisław Krysztofik nie żyje

Z głębokim żalem żegnamy

śp  Stanisława Krysztofika

członka Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”,

przewodniczącego Rady Podregionu Kutno NSZZ „Solidarność”.

Pogrzeb odbędzie się 16 sierpnia o godz. 12.00 w Kutnie.

Wyrazy współczucia rodzinie

składa

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”

Zakończył się 23 Międzynarodowy Wyścig Kolarski Solidarności i Olimpijczyków

W niedzielę, 8 lipca w Jarosławiu zakończył się 23 Międzynarodowy Wyścig Kolarski Solidarności i Olimpijczyków.

W tegorocznym Wyścigu na trasie Łódź -Jarosław kolarze przejechali blisko 900 kilometrów. ZWYCIĘZCĄ okazał się Mariusz Witecki z grupy Bank BGŻ, który trasę Wyścigu pokonał w ciągu  21h 32' 15''.

W klasyfikacji PUNKTOWEJ zwyciężył Niemiec Andre Schulze z teamu NETAPP 26 p. (sponsorem pomarańczowej koszulki był Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność”), najlepszym GÓRALEM okazał się Marokańczyk Mouhcine Lahssaini z Teamu MAROCCO, a w klasyfikacji DRUŻYNOWEJ zwyciężyła drużyna włoska IDEA.

Tradycyjnie uczestnikom MWKSiO towarzyszyli olimpijczycy. W tym roku byli to m.in.: Marek Leśniewski, Mieczysław Nowicki i Wiesław Rutkowski. Na całej trasie Wyścigu zmaganiom kolarskim przypatrywali się kolarscy kibice, którzy pomimo upału tłumnie przybywali zarówno na trasę, jak i na poszczególne etapowe mety.

Wyścig Kolarski Solidarności i Olimpijczyków jest jedną z największych w kraju imprez sportowych organizowanych przez NSZZ „Solidarność”. Impreza jest wpisana w Międzynarodowy Kalendarz UCI (Międzynarodowej Unii Kolarskiej). Wyścig znajduje się w grupie Europe Tour.

Organizatorem wyścigu jest Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność”.

ETAP I:   ŁÓDŹ - BEŁCHATÓW

ETAP II:   TUSZYN - SIERADZ

ETAP III:   ŁĘCZYCA - KUTNO

ETAP IV:   TOMASZÓW MAZ. - KIELCE

ETAP V:   NOWY SĄCZ - KROSNO

ETAP VI:   JASŁO - JAROSŁAW

Ruszył 23 Międzynarodowy Wyścig Kolarski Solidarności i Olimpijczyków

W środę, 4 lipca o godz 10:00 z ul Piotrkowskiej w Łodzi wystartowali kolarze, uczestnicy 23 Międzynarodowego Wyścigu Kolarskiego Solidarności i Olimpijczyków.

Wcześniej odbyła się prezentacja ekip kolarskich. W tegorocznym Wyścigu, którego trasa (bez mała 900 km.) przebiega z Łodzi do Jarosławia, bierze udział 126 kolarzy z 21 międzynarodowych teamów. Kolarzom, na trasie całego Wyścigu, towarzyszą znamienici polscy Olimpijczycy. Sygnał do startu dała prezydent Łodzi Hanna Zdanowska wspólnie z wicemarszałkiem Sejmu Cezarym Grabarczykiem.

Relacje z przebiegu Wyścigu można śledzić codziennie w TVP 3 oraz na stronie internetowej www.wyscig.com.pl

Międzynarodowy Wyścig Kolarski Solidarności i Olimpijczyków organizowany jest przez Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność”.

Konferencja prasowa - 2 lipca 2012 r

W związku z rozpoczynającym się 23 Międzynarodowym Wyścigiem Kolarskim Solidarności i Olimpijczyków 2 lipca w Łodzi odbyła się konferencja prasowa z udziałem przewodniczącego Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność" Waldemara Krenca oraz prezydent Miasta Łodzi Hanny Zdanowskiej, Oto relacja z konferencji.

Mini Wyścig Solidarności w Łodzi

1 lipca, w niedzielę w Parku Poniatowskiego w Łodzi odbył się Mini Wyścig Kolarski Solidarności.

Poniżej prezentujemy relację z zawodów.

23 Międzynarodowy Wyścig Kolarski Solidarności i Olimpijczyków rozpoczyna się w środę, 4 lipca. I etap wyścigu z Łodzi do Bełchatowa rozpocznie się startem honorowym 4 lipca  o godz. 10 w Łodzi przy ul. Piotrkowskiej 104. Start ostry nastąpi o godz. 10.30 z ul. Zakładowej 36 w Łodzi. Meta na ul. 1 Maja w Bełchatowie. Tego samego dnia wystartuje II etap wyścigu z Tuszyna do Sieradza. Start honorowy o godz. 16.55 w Tuszynie przy ul. Prusa, natomiast start ostry nastąpi o godz. 17.20 z ul. 3 Maja również w Tuszynie. Do Sieradza kolarze przyjadą około godziny 20. Meta na ul. Kolegiackiej.

23 Międzynarodowy Wyścig Kolarski „Solidarności” i Olimpijczyków

25 sześcioosobowych ekip wystartuje 4 lipca w Międzynarodowym Wyścigu Kolarskim „Solidarności” i Olimpijczyków zorganizowanym przez Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność”.

Łódź - Jarosław

04.07 - 08.07.2012

5 dni - 6 etapów - ~ 900 km - 5 województw - ~ 25 powiatów - 12 miast startów / met - ~ 20 miast Lotnych Finiszy i Premii Specjalnych

Impreza wpisana w Międzynarodowy Kalendarz UCI (Międzynarodowej Unii Kolarskiej). Wyścig znajduje się w grupie Europe Tour .Klasa ta została imprezie przyznana po światowej reformie kolarstwa i jest zarezerwowana dla imprez reprezentujących odpowiednio wysoki poziom zarówno organizacyjny jak i sportowy.

Wyścig jest jedyną imprezą kolarską w Polsce w tej kategorii z tak szerokim zasięgiem terytorialnym i zróżnicowaną trasą.

Do startu organizatorzy zaprosili zarówno ekipy polskie, jak i ekipy zagraniczne.

Kolarze walczyć będą o żółtą (klasyfikacja indywidualna - lidera wyścigu), granatową (klasyfikacja punktowa), zieloną (klasyfikacja górska), białą (klasyfikacja U21) i szarą koszulkę (klasyfikacja drużynowa).

Do towarzyszenia kolumnie wyścigu zapraszani zostają polscy Mistrzowie Olimpijscy:

Ryszard Szurkowski, Mieczysław Nowicki, Marek Leśniewski, Andrzej Sypytkowski, Zbigniew Pietrzykowski, Wiesław Rudkowski, Edward Skorek, Marian Kasprzyk, Irena Szewińska, Kazimierz Szczerba, Zygmunt Smalcerz, Jan Tomaszewski, Artur Partyka, Andrzej Szymczak.

Mini Wyścig „Solidarności”.

Jednocześnie rozgrywany zostanie także wyścig dla dzieci. „Mini wyścig” rozegrany zostanie: w Łodzi, Bełchatowie, Sieradzu, Łęczycy, Kutnie, Tomaszowie Mazowieckim, Nowym Sączu, Krośnie, Jaśle, Jarosławiu. Wyścigi rozgrywane będą na trasach 23. Międzynarodowego Wyścigu Kolarskiego „Solidarności” i Olimpijczyków.

Osobno będą startowali (w różnych kategoriach wiekowych) chłopcy i osobno dziewczynki.

Zwycięzcy dekorowani będą przez Mistrzów Olimpijskich oraz innych gości towarzyszących wyścigowi.

Każdy uczestnik otrzyma Dyplom Uczestnictwa oraz opaskę odblaskową. Podczas wyścigów prowadzone będą akcje: „Jeżdżę w kasku i odblasku” oraz „Włącz myślenie”.