Łódzcy związkowcy na sali Sądu Rejonowego w Warszawie

W dniu 17 kwietnia w Sądzie Rejonowym w Warszawie odbyła się kolejna sprawa przeciwko Ministerstwu Spraw Zagranicznych o przywrócenie do pracy Andrzeja Słowika, pierwszego przewodniczącego Zarządu Regionalnego Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”.

Pozew został złożony w związku z jego bezpodstawnym zwolnieniem z pracy. Pełnomocnikiem Andrzeja Słowika jest znany działacz - mecenas Marek Markiewicz.

Sprawa została odroczona z powodu nieobecności jednego ze świadków. Kolejna sprawa odbędzie się 21 sierpnia.

Na sali sądowej byli przedstawiciele Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” w charakterystycznych żółtych kurtkach z emblematami związku, na czele z przewodniczącym Zarządu Regionu Waldemarem Krencem, który zapowiedział, że tak jak teraz, tak i na kolejnych rozprawach stawi się wraz ze związkowcami, aby wspierać A. Słowika w walce o przywrócenie do pracy.

W drugą rocznicę katastrofy

10 kwietnia, punktualnie o 8,41 w drugą rocznicę tragedii smoleńskiej, członkowie  prezydium Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” złożyli kwiaty i zapalili znicze pod pomnikiem ofiar Katynia w Łodzi.

W ten sposób uczcili pamięć ofiar katastrofy prezydenckiego samolotu, który 10 kwietnia 2010 roku rozbił się pod Smoleńskiem. Zginęło wówczas 96 osób, a wśród nich Prezydent RP Lech Kaczyński z małżonką.

Od tego dnia pojęcie „ofiar katyńskich" nabrało nowego znaczenia.

Kwiaty oraz znicze składają: wiceprzewodniczący ZR - Jerzy Goszczyński, sekretarz ZR - Ireneusz Wach oraz członek prezydium ZR Piotr Ścieśko.

Stanowisko Prezydium ZR ws. projektu likwidacji powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych

Prezydium ZR na posiedzeniu w dniu 5 kwietnia 2012 roku przyjęło stanowisko w sprawie projektu likwidacji powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych.

Tekst stanowiska poniżej.

Posiedzenie Zarządu Regionu

2 kwietnia, w siódmą rocznicę śmierci bł Jana Pawła II odbyło się posiedzenie Zarządu Regionu.

Przyjęty na nim został budżet za rok 2011 oraz przewodniczący W. Krenc podziękował członkom ZR za udział w akcji informacyjnej związanej z referendum emerytalnym, która odbyła się 23 marca na ulicach Łodzi i województwa łódzkiego oraz uczestnictwo w manifestacji 30 marca w Warszawie.

Po ZR odbyło się spotkanie Wielkanocne, na które przybyli przedstawiciele władz miasta, województwa, prezydenci miast ościennych, księża, przyjaźni związkowi przedsiębiorcy, młodzież Szkoły CENTRUM i pracownicy ZR. Gości powitał gospodarz Waldemar Krenc.

Przewodniczący ZR oraz zaproszeni goście złożyli zebranym życzenia świąteczne, a krótką modlitwę i Słowo Boże przekazał ks. Grzegorz Michalski, Duszpasterz Ludzi Pracy.

Goście poczęstowali się tradycyjnymi wielkanocnymi potrawami.

Rządzący przeciw referendum

W dniu 30 marca 2012 roku odbyło się w Sejmie głosowanie nad wnioskiem "Solidarności" o przeprowadzenie referendum emerytalnego.

Sejm odrzucił wniosek. Rządzący zlekceważyli 2 mln Polaków. Poniżej podajemy jak głosowali posłowie województwa łódzkiego.

Tysiące związkowców przed Sejmem

Ponad 1000 osób z Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” wzięło udział w pikiecie 30 marca podczas obrad Sejmu nad wnioskiem o referendum w sprawie przedłużenia wieku emerytalnego.

Autokarami przyjechali do Warszawy związkowcy z Łodzi, Radomska, Zgierza, Pabianic, Sieradza, Brzezin, Ozorkowa, Kutna, Zduńskiej Woli, Wielunia, Poddębic i Łasku; kolejarze przyjechali na protest pociągiem. Charakterystyczne żółte kurtki i niebieskie parasole były widoczne z daleka. Nieśliśmy flagi związkowe, pikietki, były „husarskie” skrzydła. Było głośno, ale spokojnie.

Ogółem z całej Polski do Warszawy przyjechało kilkadziesiąt tysięcy związkowców. „Solidarność” wsparły: OPZZ i Forum Związków Zawodowych.

Związkowców nie wpuszczono na salę obrad na miejsca dla obserwatorów, a budynek został otoczony ciasnym kordonem policji. Demonstranci na wielkim telebimie oglądali transmisję obrad Sejmu

Z wielką aprobatą przyjęto wystąpienie w Sejmie Piotra Dudy, przewodniczącego Komisji Krajowej. Po wystąpieniu w Sejmie Piotr Duda wyszedł do pikietujących i podziękował im za przybycie. - Niezależnie od wyniku głosowania posłów nad wnioskiem o referendum emerytalne, związkowcy już zwyciężyli. 30 marca, w dniu głosowania, nic się nie kończy, a wszystko się zaczyna – mówił do protestujących przed Sejmem przewodniczący „Solidarności”.

W godzinach popołudniowych posłowie głosowali w sprawie referendum. Dziś wiemy już, że Sejm odrzucił wniosek NSZZ „Solidarność" (180 posłów było za, 233 przeciw i 42 wstrzymało się od głosu). Przeciw opowiadali się posłowie PO i PSL. Za był PIS, Solidarna Polska i SLD. Ruch Palikota wstrzymał się od głosu.

Po głosowaniu Piotr Duda zapewnił, że nie kończy się temat wieku emerytalnego i już 12 kwietnia spotka się sztab protestacyjny NSZZ „Solidarności", który zadecyduje o dalszych krokach Związku.

Żeby nie pracować aż do śmierci

W piątek, 23 marca na ulicach Łodzi i województwa związkowcy z NSZZ „Solidarność” rozdawali ulotki oraz  specjalne wydanie Tygodnika „Solidarność” w całości poświęcone referendum emerytalnemu.

Ludzie z chęcią brali ulotki, chwaląc akcje „Solidarności”. Ale czy to pomoże – pytali z niedowierzaniem – Rząd robi co chce.

Niech każdy sam zadecyduje, czy chce pracować powyżej 60 lat (kobiety) czy 65 (mężczyźni); Jak się siedzi w wygodnych fotelach, z pensją kilka razy większą niż średnia, korzysta z rządowej lecznicy -  to można pracować do oporu – mówili przechodnie.

Na zdjęciu: akcja rozdawania ulotek w sprawie referendum dot. wieku emerytalnego na stacji Łódź Widzew (od lewej Andrzej Pardej, Antoni Kopeć, Grzegorz Tomczyk i Zdzisław Kobus).

Debata i głosowanie w Sejmie na temat przeprowadzenia referendum  o przedłużeniu wieku emerytalnego odbędzie się 30 marca br.  W tym czasie przed gmachem Sejmu odbędzie się ogólnopolska pikieta związkowców.

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej prowadzi zapisy chcących wziąć udział w proteście (tel. 42 67 72 627 lub 628).