Kolejny etap walki o „wiek emerytalny”

30 marca odbędzie się posiedzenie Sejmu RP, podczas którego zostanie poddany pod głosowanie nasz wniosek o referendum w sprawie wydłużenia wieku emerytalnego.

Początek obrad o godzinie 10.00.

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” zaprasza osoby chętne na wyjazd do Warszawy na Ogólnopolską Pikietę pod Sejmem RP pod hasłem:

„TAK dla referendum - NIE dla pracy aż do śmierci”.

Zbiórka osób wyjeżdżających  z Łodzi nastąpi 30 marca (piątek) o godz. 5.30 na ulicy Anstadta. Zapraszamy do wyjazdu wszystkich, którzy poparli wniosek o przeprowadzenie referendum ws. wydłużenia wieku emerytalnego. Chcących wziąć udział w proteście prosimy o zgłaszanie się do Działu Regionalnego Zarządu Regionu ul. Kamińskiego 18 pok. 311 tel. 42 6772 627 lub 628, e-mail: kontakty.lodz@solidarnosc.org.pl

Poprzez liczny udział w proteście pokażemy rządzącym naszą siłę i determinację.

Łódzkie kobiety w drodze do Premiera RP

Dzisiaj, tj 22 marca, 50 kobiet z Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” wyjechało do Warszawy, gdzie w Centrum Partnerstwa Społecznego odbędzie się posiedzenie Komisji Trójstronnej, na której ma być obecny premier Donald Tusk.

Panie domagać się będą od szefa rządu wycofania się z planów podwyższenia wieku emerytalnego i przeprowadzenia referendum w tej sprawie.

Udział w proteście zapowiada ponad 500 kobiet z „Solidarności" z całej Polski.

Protest w Jysk w Radomsku

19 marca br około 200 osób protestowało przed centrum dystrybucyjnym sieci Jysk w Radomsku.

Związkowcy z NSZZ „Solidarność” domagają się 40 % podwyżki płac, dialogu i poszanowania praw pracowniczych. W akcji protestacyjnej pracowników sieci wsparli przedstawiciele handlowej „Solidarności”, delegacja Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej oraz związkowcy z innych Regionów, w tym górnicy z kopalni Bobrek-Centrum w Bytomiu.

Spór zbiorowy w firmie rozpoczął się w październiku zeszłego roku, jednak od tego czasu nie odbyło się ani jedno spotkanie w ramach mediacji. Związkowcy nie chcą już dłużej czekać - zablokowali centrum miasta na 3 godziny. Przedstawiciele protestujących chcieli spotkać się z dyrekcją i przedstawić jej swoje problemy, niestety tego dnia nie było w radomskim Jysk-u nikogo.

Centrum dystrybucyjne w Radomsku oprócz sklepów w Polsce obsługuje sklepy m.in. na Słowacji, Węgrzech Ukrainie w Czechach i krajach bałkańskich. Jysk zatrudnia w Polsce w swoich sklepach oraz w centrum dystrybucyjnym w Radomsku przeszło 1400 osób. Wynagrodzenia pełnoetatowych pracowników wahają się od 1500 do 1800 zł brutto.

Związkowcy zapowiadają dalsze akcje protestacyjne.

Konferencja prasowa 19.03.2012 r.

Przewodniczący Waldemar Krenc podczas konferencji prasowej w dniu 19 marca zapowiedział działania łódzkiej „Solidarności”  przeciwko zapowiadanym przez rząd planom wydłużenia wieku emerytalnego.

W czwartek, 22 marca przed Centrum Partnerstwa Społecznego w Warszawie, gdzie odbędzie się posiedzenie Komisji Trójstronnej ds. Społeczno-Gospodarczych z udziałem Premiera Donalda Tuska gromadzić się będą kobiety z NSZZ „Solidarność”. Z Łodzi wyjedzie ponad 50 kobiet. Panie poczekają na zakończenie spotkania z członkami Komisji Trójstronnej. Domagać się będą przeprowadzenia referendum w sprawie wydłużenia wieku emerytalnego.

Następnie 23 marca na ulicach Łodzi i regionu związkowcy pod hasłem „Nie dla wydłużonego wieku emerytalnego” rozdawać będą ulotki informacyjne oraz specjalne wydanie „Tygodnika Solidarność”.

Stanowisko Prezydium ZR w sprawie koncesji dla TV Trwam

Prezydium Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność" podjęło Stanowisko, w którym domaga się cofnięcia decyzji podjętej przez Krajową Radę Radiofonii i Telwewizji, o nie przyznaniu Telewizji Trwam  koncesji na naziemne nadawanie cyfrowe.

Bulwersujące orzeczenie sądu

W dniu 9 marca br Sąd Rejonowy Łódź-Śródmieście utrzymał w mocy Postanowienie Prokuratora IPN o umorzeniu śledztwa prowadzonego z Urzędu, w sprawie  represji doznanych w stanie wojennym przez Andrzeja Słowika i Jerzego Kropiwnickiego, liderów łódzkiej „Solidarności” w latach 80-ych ubiegłego wieku.

Jest to wyrok ostateczny i nie podlega odwołaniu.

A. Słowik i J. Kropiwnicki domagali się skazania winnych ich aresztowania i prześladowań, tym bardziej, że zgodnie z Orzeczeniem Trybunału Konstytucyjnego, dekret o wprowadzeniu stanu wojennego był bezprawny.  Sąd Rejonowy w Łodzi podtrzymał jednak Postanowienie Prokuratora IPN  argumentując, iż sądzący  i wydający wyrok działali zgodnie z ówczesnym prawem i nie zdawali sobie sprawy, że łamią prawo.

Stanowisko Preyzdium ZR ws. zamiaru sprzedaży ZWiK

Prezydium Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność" na swoim posiedzeniu w dniu 8 marca 2012 r przyjął stanowisko w sprawie zamiaru sprzedaży Zakładu Wodociągów i Kanalizacji Sp z oo w Łodzi.

Treść stanowiska poniżej.