Stanowisko w sprawie sytuacji w TVP S.A.

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność", na swoim posiedzeniu w dniu 22 października, w związku z ciągle pogarszającymi się warunkami płacowymi pracowników TVP SA i trwającym od ubiegłego roku sporem zbiorowym Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność"  TVP SA z Zarządem TVP  podjął stanowisko w tej sprawie.

Stanowisko ws. sytuacji w TVP S.A.

29 października w godzinach 18.00-20.30 odbędzie się pikieta przed gmachem Zarządu Telewizji Polskiej w Warszawie przy zbiegu ulic Woronicza i Samochodowej.

Znicze pamięci

19 października, w 28 rocznicę tragicznej śmierci bł ks Jerzego Popiełuszki członkowie Prezydium Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” złożyli kwiaty i zapalili znicze przed krzyżem – symbolicznym grobem księdza Jerzego usytuowanym przed kościołem pod wezwaniem Najświętszego Imienia Jezus w Łodzi przy ul Sienkiewicza 60.

Tego samego dnia o godz. 18 łódzcy związkowcy wraz ze sztandarami, wzięli również udział w uroczystej Mszy Świętej odprawianej  w kościele p.w. św. Stanisława Kostki w Warszawie na Żoliborzu. W imieniu Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej kwiaty na grobie ks. Jerzego złożył sekretarz ZR Ireneusz Wach.

Janusz Śniadek w Łodzi

18 października 2012 roku gościliśmy w Zarządzie Regionu Ziemi Łódzkiej byłego przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” JANUSZA ŚNIADKA.

J. Śniadek, obecnie poseł na Sejm RP uczestniczył w posiedzeniu Prezydium ZR.

Pamięć o błogosławionym księdzu Jerzym Popiełuszko

19 października o godzinie 10, w 28 rocznicę śmierci błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki przedstawiciele Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” złożą kwiaty i zapalą znicze przed krzyżem – symbolicznym grobem księdza Jerzego usytuowanym przed kościołem pod wezwaniem Najświętszego Imienia Jezus w Łodzi przy ul Sienkiewicza 60.

Członkowie łódzkiej „Solidarności” wraz z pocztami sztandarowymi wezmą również udział w głównych uroczystościach liturgicznych ku czci błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki które odbędą się w kościele św. Stanisława Kostki na Żoliborzu w Warszawie. Po mszy nastąpi składanie kwiatów na grobie błogosławionego Jerzego Popiełuszki.

Spotkanie z Januszem Śniadkiem

Informujemy, że w najbliższą środę - 17 października 2012 - na zaproszenie Oddziału Łódzkiego Stowarzyszenia Solidarni2010 przybędzie do Łodzi były przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" poseł JANUSZ ŚNIADEK.

Spotkanie, które będzie miało formułę otwartą, odbędzie się o godzinie 18.00 w sali kinowej SRCh (ul. Tuwima 34 w głębi podwórza).

Zapytanie ofertowe do projektu: „Wspólnie aktywni – model pracowni aktywizacji osób 45+”

Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” w związku z realizacją działania – "Wyjazd studyjny do Danii", w ramach realizowanego projektu „Wspólnie aktywni – model pracowni aktywizacji osób 45+” zgodnie z wytycznymi - przedstawia zapytanie ofertowe w celu rozeznania rynku.

Obudź się Polsko

W dniu 29 września br z Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” na protest do Warszawy pod hasłem: „Obudź się Polsko!” wyjechało 2 tysiące osób, a ogółem ulicami Warszawy przemaszerowało około 200 tysięcy osób z całej Polski, protestujących przeciwko polityce rządu.

Pojechali, aby powiedzieć rządzącym NIE!

NIE dla ograniczeniu swobód obywatelskich,

NIE dla podnoszeniu wieku emerytalnego,

NIE dla umów śmieciowych,

NIE dla dyskryminacji  wolnych mediów.

/.../ Ekonomiści, którzy mają pełne portfele. mówią, że płaca musi być niska, że umowy śmieciowe muszą być. Tak, oni chcą, żebyśmy ich całowali po rękach. Donald Tusk powiedział, ze nasze miejsce jest na ulicy i my tę pałeczkę podejmujemy. Jesteśmy na ulicy /.../ Nadszedł czas na zmiany.  Mamy dość zaciskania pasa stwierdził Piotr Duda, przewodniczący NSZZ „Solidarności” podczas wystąpienia na Placu Zamkowym.