Stanowisko Prezydium ZR ws. projektu likwidacji powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych

Prezydium ZR na posiedzeniu w dniu 5 kwietnia 2012 roku przyjęło stanowisko w sprawie projektu likwidacji powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych.

Tekst stanowiska poniżej.

Posiedzenie Zarządu Regionu

2 kwietnia, w siódmą rocznicę śmierci bł Jana Pawła II odbyło się posiedzenie Zarządu Regionu.

Przyjęty na nim został budżet za rok 2011 oraz przewodniczący W. Krenc podziękował członkom ZR za udział w akcji informacyjnej związanej z referendum emerytalnym, która odbyła się 23 marca na ulicach Łodzi i województwa łódzkiego oraz uczestnictwo w manifestacji 30 marca w Warszawie.

Po ZR odbyło się spotkanie Wielkanocne, na które przybyli przedstawiciele władz miasta, województwa, prezydenci miast ościennych, księża, przyjaźni związkowi przedsiębiorcy, młodzież Szkoły CENTRUM i pracownicy ZR. Gości powitał gospodarz Waldemar Krenc.

Przewodniczący ZR oraz zaproszeni goście złożyli zebranym życzenia świąteczne, a krótką modlitwę i Słowo Boże przekazał ks. Grzegorz Michalski, Duszpasterz Ludzi Pracy.

Goście poczęstowali się tradycyjnymi wielkanocnymi potrawami.

Rządzący przeciw referendum

W dniu 30 marca 2012 roku odbyło się w Sejmie głosowanie nad wnioskiem "Solidarności" o przeprowadzenie referendum emerytalnego.

Sejm odrzucił wniosek. Rządzący zlekceważyli 2 mln Polaków. Poniżej podajemy jak głosowali posłowie województwa łódzkiego.

Tysiące związkowców przed Sejmem

Ponad 1000 osób z Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” wzięło udział w pikiecie 30 marca podczas obrad Sejmu nad wnioskiem o referendum w sprawie przedłużenia wieku emerytalnego.

Autokarami przyjechali do Warszawy związkowcy z Łodzi, Radomska, Zgierza, Pabianic, Sieradza, Brzezin, Ozorkowa, Kutna, Zduńskiej Woli, Wielunia, Poddębic i Łasku; kolejarze przyjechali na protest pociągiem. Charakterystyczne żółte kurtki i niebieskie parasole były widoczne z daleka. Nieśliśmy flagi związkowe, pikietki, były „husarskie” skrzydła. Było głośno, ale spokojnie.

Ogółem z całej Polski do Warszawy przyjechało kilkadziesiąt tysięcy związkowców. „Solidarność” wsparły: OPZZ i Forum Związków Zawodowych.

Związkowców nie wpuszczono na salę obrad na miejsca dla obserwatorów, a budynek został otoczony ciasnym kordonem policji. Demonstranci na wielkim telebimie oglądali transmisję obrad Sejmu

Z wielką aprobatą przyjęto wystąpienie w Sejmie Piotra Dudy, przewodniczącego Komisji Krajowej. Po wystąpieniu w Sejmie Piotr Duda wyszedł do pikietujących i podziękował im za przybycie. - Niezależnie od wyniku głosowania posłów nad wnioskiem o referendum emerytalne, związkowcy już zwyciężyli. 30 marca, w dniu głosowania, nic się nie kończy, a wszystko się zaczyna – mówił do protestujących przed Sejmem przewodniczący „Solidarności”.

W godzinach popołudniowych posłowie głosowali w sprawie referendum. Dziś wiemy już, że Sejm odrzucił wniosek NSZZ „Solidarność" (180 posłów było za, 233 przeciw i 42 wstrzymało się od głosu). Przeciw opowiadali się posłowie PO i PSL. Za był PIS, Solidarna Polska i SLD. Ruch Palikota wstrzymał się od głosu.

Po głosowaniu Piotr Duda zapewnił, że nie kończy się temat wieku emerytalnego i już 12 kwietnia spotka się sztab protestacyjny NSZZ „Solidarności", który zadecyduje o dalszych krokach Związku.

Żeby nie pracować aż do śmierci

W piątek, 23 marca na ulicach Łodzi i województwa związkowcy z NSZZ „Solidarność” rozdawali ulotki oraz  specjalne wydanie Tygodnika „Solidarność” w całości poświęcone referendum emerytalnemu.

Ludzie z chęcią brali ulotki, chwaląc akcje „Solidarności”. Ale czy to pomoże – pytali z niedowierzaniem – Rząd robi co chce.

Niech każdy sam zadecyduje, czy chce pracować powyżej 60 lat (kobiety) czy 65 (mężczyźni); Jak się siedzi w wygodnych fotelach, z pensją kilka razy większą niż średnia, korzysta z rządowej lecznicy -  to można pracować do oporu – mówili przechodnie.

Na zdjęciu: akcja rozdawania ulotek w sprawie referendum dot. wieku emerytalnego na stacji Łódź Widzew (od lewej Andrzej Pardej, Antoni Kopeć, Grzegorz Tomczyk i Zdzisław Kobus).

Debata i głosowanie w Sejmie na temat przeprowadzenia referendum  o przedłużeniu wieku emerytalnego odbędzie się 30 marca br.  W tym czasie przed gmachem Sejmu odbędzie się ogólnopolska pikieta związkowców.

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej prowadzi zapisy chcących wziąć udział w proteście (tel. 42 67 72 627 lub 628).

Kolejny etap walki o „wiek emerytalny”

30 marca odbędzie się posiedzenie Sejmu RP, podczas którego zostanie poddany pod głosowanie nasz wniosek o referendum w sprawie wydłużenia wieku emerytalnego.

Początek obrad o godzinie 10.00.

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” zaprasza osoby chętne na wyjazd do Warszawy na Ogólnopolską Pikietę pod Sejmem RP pod hasłem:

„TAK dla referendum - NIE dla pracy aż do śmierci”.

Zbiórka osób wyjeżdżających  z Łodzi nastąpi 30 marca (piątek) o godz. 5.30 na ulicy Anstadta. Zapraszamy do wyjazdu wszystkich, którzy poparli wniosek o przeprowadzenie referendum ws. wydłużenia wieku emerytalnego. Chcących wziąć udział w proteście prosimy o zgłaszanie się do Działu Regionalnego Zarządu Regionu ul. Kamińskiego 18 pok. 311 tel. 42 6772 627 lub 628, e-mail: kontakty.lodz@solidarnosc.org.pl

Poprzez liczny udział w proteście pokażemy rządzącym naszą siłę i determinację.

Łódzkie kobiety w drodze do Premiera RP

Dzisiaj, tj 22 marca, 50 kobiet z Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” wyjechało do Warszawy, gdzie w Centrum Partnerstwa Społecznego odbędzie się posiedzenie Komisji Trójstronnej, na której ma być obecny premier Donald Tusk.

Panie domagać się będą od szefa rządu wycofania się z planów podwyższenia wieku emerytalnego i przeprowadzenia referendum w tej sprawie.

Udział w proteście zapowiada ponad 500 kobiet z „Solidarności" z całej Polski.