Będzie ulica marszałka Andrzeja Kerna

Rada Miejska podjęła uchwałę o nadaniu nazw sześciu nowym ulicom w Łodzi.

Nową nazwę im. Marszałka Andrzeja KERNA otrzymała też ulica łącząca ul. Brzezińską ze Stokowską.

Wniosek o uczczenie w ten sposób pamięci Marszałka zgłosił Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność".

Mecenas Andrzej Kern, wicemarszałek Sejmu I kadencji, radny Sejmiku Województwa Łódzkiego prowadził kancelarię adwokacką, był obrońcą w procesach działaczy NSZZ „Solidarność”. W 1982 r. był internowany w Łowiczu.

Zmarł w 2007 roku, w wieku 70 lat. Został pochowany w Alei Zasłużonych na cmentarzu na Dołach.

NOWE KWALIFIKACJE W NOWEJ PRACY

Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” wraz z Fundacją „Uwolnienie” realizują projekt współfinansowany przez Unię Europejską pt:

NOWE KWALIFIKACJE W NOWEJ PRACY

Projekt skierowany jest do mieszkańców województwa łódzkiego, którzy zostali zwolnieni z pracy w okresie ostatnich 6 miesięcy z przyczyn dotyczących pracodawcy przechodzącego procesy restrukturyzacyjne oraz dla tych, którym z tych samych powodów, w ciągu ostatnich 6 miesięcy wygasła umowa o pracę.

Uczestnicy projektu będą mieli możliwość uczestniczenia w kursach zawodowych, szkoleniach, skorzystania z pomocy doradcy zawodowego, psychologa . Połowa uczestników projektu otrzyma dotację w wysokości do 40 tys. na rozpoczęcie własnej działalności gospodarczej oraz wsparcie pomostowe.

Każdy z uczestników projektu otrzyma: ciepły posiłek, serwis kawowy, stypendium szkoleniowe, materiały szkoleniowe.

Zapisy przyjmowane są w biurze projektów: Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” Łódź ul. Kamińskiego 18 tel. 426772611.

Straż przy Grobie bł. Jerzego Popiełuszki

W dniu 22 lipca, przy grobie Błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki w Warszawie Honorową Wartę pełnili koledzy z Wojewódzkiej Stacji Ratownictwa Medycznego w Łodzi.

Od lewej: Marian Laskowski – koordynator regionalny,  Jan Baradyn, Krystian Kuśmierski i Sławomir Piechuta.

Smutna rocznica

12 lipca obchodziliśmy 15 rocznicę śmierci tragicznie zmarłego Grzegorza Palki, działacza NSZZ "Solidarność", Prezydenta Łodzi I kadencji, Przewodniczącego Łódzkiej Rady Miejskiej II kadencji.

Na Cmentarzu Komunalnym na Dołach zebrali się rodzina, przyjaciele zmarłego, mieszkańcy Łodzi. Modlitwę wygłosił ks. biskup Ireneusz Pękalski, zapalono znicze, złożono wiązanki kwiatów. Przy grobie padły ciepłe słowa o zmarłym wygłoszone przez dawnych przyjaciół, współpracowników.

W imieniu łódzkiej "Solidarność" kwiaty na grobie zmarłego Kolegi złożyli wiceprzewodniczący ZR Bogdan Osiński i Jerzy Goszczyński oraz członek Prezydium ZR Piotr Ścieśko.

Ogólnopolska manifestacja w Warszawie - 30 czerwca

POLITYKA WASZA, BIEDA NASZA

Ponad tysiąc związkowców z Regionu Ziemia Łódzka NSZZ “Solidarność” uczestniczyło w manifestacji zorganizowanej 30 czerwca w Warszawie.

Zobacz film

Ogółem z całej Polski swe niezadowolenie z prowadzonej przez rząd Donalda Tuska polityki, zamanifestowało kilkadziesiąt tysięcy osób. Było gwarno, kolorowo i spokojnie. Uczestnicy przemarszu, oprócz związkowych flag i koszulek, mieli ze sobą trąbki, bębny, wuwuzele, gwizdki oraz pikietki z hasłami. Na czele pochodu szła orkiestra górnicza. Protestujący zebrali się na Placu Piłsudskiego, a następnie przeszli przed Kancelarię Rady Ministrów.

Po raz pierwszy związkowcy z przewodniczącym Piotrem Dudą i osobami towarzyszącymi, zostali przyjęci przez Premiera RP. Piotr Duda przedstawił premierowi postulaty związkowców.

XXII Międzynarodowy Wyścig Kolarski Solidarności i Olimpijczyków

W dniach 29 czerwca - 2 lipca 2011 r odbędzie się XXII Międzynarodowy Wyścig Kolarski Solidarności i Olimpijczyków pod Patronatem Honorowym PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO pod przewodnictwem PROF JERZEGO BUZKA.

Już po raz 22. Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” organizuje Międzynarodowy Wyścig Kolarski Solidarności i Olimpijczyków.

XXII Międzynarodowy Wyścig Kolarski Solidarności i Olimpijczyków - konferencja prasowa (zobacz film)

Kolarze będą mieli do pokonania ok. 700 km na trasie Nowy Sącz – Łódź. Kolejne miasta etapowe to: Krosno, Kraków. Kielce, Łódź. Na trasie rozegrane zostaną lotne finisze i premie górskie. Zawodnicy będą walczyć o zwycięstwo w 4 klasyfikacjach indywidualnych i drużynowej.

Ostatni etap XXII Międzynarodowego Wyścigu Kolarskiego Solidarności i Olimpijczyków rozegrany zostanie 2 lipca br. na trasie Radomsko – Łódź. Zawodnicy wystartują w Radomsku o godz. 10.40 z ul. 1000-lecia (przed Urzędem Miasta) i po pokonaniu 169,6 km trasy, rywalizację zakończą na ulicach Łodzi. Na kończące zmagania rundy, prowadzące al. J. Piłsudskiego pomiędzy ul. Piotrkowską a ul. Przędzalnianą, zawodnicy wjadą ok. godz. 14.30.

Zapraszamy sympatyków kolarstwa na metę Wyścigu oraz do oglądania relacji z trasy w programie telewizji polskiej.

Impreza zostanie rozegrana w klasie 2.1. Klasa ta została przyznana po światowej reformie kolarstwa i jest zarezerwowana dla imprez organizowanych profesjonalnie, z odpowiednio wysoką pulą nagród.

Szczegóły na stronie internetowej www.wyścig.com.pl

MINI WYŚCIG „Solidarności”

Tradycją stało się też, organizowanie w oczekiwaniu na przyjazd kolarzy, Mini Wyścigu dla dzieci w miastach na trasie Wyścigu. W Łodzi Mini Wyścig zostanie zorganizowany na al. Piłsudskiego w następujących kategoriach:

przedszkolna - poniżej 7 lat; dystans ok. 150 m. start o godz. 13.40

uczniowska młodsza - 7 - 8 lat; dystans ok. 300 m. start o godz. 13,50

uczniowska średnia - 9 – 10 lat: dystans ok. 600 m. start o godz. 14,00

przed gimnazjalna - 11 – 12 lat dystans ok. 1200 m. start o godz. 14,10

Przyjmowanie zgłoszeń od godz. 12.30 w namiocie Mini Wyścigu (al. Piłsudskiego i ul. Piotrkowskiej).

W Mini Wyścigu uczestniczyć mogą dziewczęta oraz chłopcy nie zrzeszeni w żadnych klubach i przybędą na imprezę z rodzicami lub opiekunami, którzy przekażą ich pisemną zgodę na udział w imprezie oraz legitymację szkolną potwierdzającą datę urodzenia. Każdy uczestnik Mini Wyścigu musi posiadać kask.

21 czerwca - ogólnopolska akcja zbierania podpisów

21 czerwca w Regionie Ziemia Łódzka przeprowadziliśmy akcję zbierania podpisów pod projektem Komitetu Obywatelskiego Inicjatywy Ustawodawczej o zmianie ustawy o podwyższeniu minimalnego wynagrodzenia.

Tego dnia w centrum  Łodzi i w siedzibach naszych Podregionów: w Kutnie, Zduńskiej Woli, Wieluniu, Ozorkowie, Brzezinach, Koluszkach, Pabianicach, Poddębicach, Sieradzu, Radomsku i Zgierzu  wystawione zostały stoliki, gdzie można było poprzeć tą inicjatywę składając podpisy na odpowiednich drukach.

Akcja cieszyła się dużym zainteresowaniem mieszkańców. Według danych, które do tej chwili wpłynęły rego dnia w naszym Regionie zebraliśmy 1900 podpisów. Liczenie trwa.