Komunikat w sprawie zamiaru likwidacji szkół i placówek oświatowych w Łodzi

Prezydium Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” i Międzyregionalna Sekcja Oświaty i Wychowania Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” w dniu 5 maja 2011 r negatywnie zaopiniowały wszystkie przedstawione projekty uchwał Rady Miejskiej w Łodzi dotyczące likwidacji i przekształceń szkół i placówek oświatowych prowadzonych przez Miasto Łódź.

Związek ustosunkował się merytorycznie do przedstawionych projektów i zaopiniował je negatywnie, głównie z powodu braku zapewnienia zatrudnienia dla wszystkich nauczycieli oraz pracowników administracji i obsługi likwidowanych placówek.

NSZZ „Solidarność” jest gotowy do kontynuowania rozmów z władzami miasta, które zostały podjęte po apelu Zarządu Regionu w dniu 18 kwietnia br.

Jednocześnie podkreślamy, iż decyzje dotyczące restrukturyzacji szkół i placówek oświatowych powinny być podejmowane po dokładnej analizie, szerokiej debacie oraz uchwaleniu strategii dla edukacji w mieście Łodzi.

Światowy Dzień Pamięci Ofiar Wypadków Przy Pracy i Chorób Zawodowych

W dniu 28 kwietnia 2011 r Region Ziemia Łódzka NSZZZ "Solidarność” już po raz dwudziesty obchodził Światowy Dzień Pamięci Ofiar Wypadków Przy Pracy i Chorób Zawodowych.

W Polsko-Amerykańskim Ośrodku Kształcenia Zawodowego odbyła się konferencja “Bezpieczna praca a związki zawodowe”.

W konferencji uczestniczyli zakładowi społeczni inspektorzy pracy, służby bhp, związkowcy.

Referaty wygłosili przedstawiciele Okręgowej Inspekcji Pracy w Łodzi, Wojewódzkiej Stacji Sanitarno–Epidemiologicznej w Łodzi i Instytutu Medycyny Pracy.

Dane statystyczne z roku 2010 wskazują, że poprawia się bezpieczeństwo pracowników. Zmniejszyła się liczba ofiar śmiertelnych, i mniej osób odniosło obrażenia. Problem ciągle jednak występuje – mówią przedstawiciele OIP w Łodzi.

W Łodzi w ubiegłym roku inspektorzy zbadali okoliczności 128 wypadków przy pracy, w których poszkodowanych zostało 139 osób a 23 osoby poniosły śmierć - mówią dane Państwowej Inspekcji Pracy.

Co z pracownikami Teatru Wielkiego w Łodzi?

26 kwietnia marszałek województwa łódzkiego Witold Stępień przyjął związkowców z „Solidarności”.

W spotkaniu uczestniczyli Piotr Ścieśko – członek Prezydium Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” oraz Marek Grabowski – przewodniczący Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” w Teatrze Wielkim. Przewodniczący związkowców z teatru stwierdził, iż w związku z planowanym remontem pracownicy obawiają się o miejsca pracy. Remont teatru może potrwać nawet kilkanaście miesięcy. Inwestycja ta wymaga zamknięcia obiektu na ten okres. „Co z naszymi pensjami w czasie remontu?” - pytają. Witold Stępień uspokoił związkowców i zapewnił, że w czasie trwania remontu nie będzie żadnych zwolnień ani bezpłatnych urlopów. Zostanie przygotowany plan, według którego w tym czasie teatr nie zawiesi działalności, a spektakle będą wystawiane na innych scenach w Łodzi i kraju.

3 maja – Obchody Święta Narodowego

3 maja 2011 r (wtorek) – Obchody Święta Narodowego i Święta Najświętszej Marii Panny Królowej Polski.

W kolejną rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 Maja organizowane są w Łodzi następujące uroczystości:

godz. 9:30

Zbiórka pocztów sztandarowych na pl. Jana Pawła II przed Bazyliką Archikatedralną (ul. Piotrkowska 265)

godz. 10:00

Uroczysta Msza Św. w  Bazylice  Archikatedralnej w intencji Ojczyzny celebrowana przez Jego Ekscelencję Ks. Arcybiskupa dr Władysława Ziółka Metropolitę Łódzkiego

godz. 11:15

Uroczystości przed płytą Grobu Nieznanego Żołnierza:

- zmiana warty

- przemówienie Wojewody Łódzkiego Jolanty Chełmińskiej

- apel poległych

- salwa honorowa

- złożenie wieńców i kwiatów

- defilada kompanii honorowych

Serdecznie zapraszamy członków Związku oraz poczty sztandarowe NSZZ „Solidarność” do wzięcia udziału w uroczystościach

Konstrukcja w procesie

W 1981 roku Ryszard Waśko, polski artysta, zaprosił do Łodzi do udziału w Konstrukcji w procesie wielu światowej sławy artystów do zrealizowania międzynarodowej wystawy sztuki współczesnej.

Konstrukcja w procesie stała się pierwszą z serii wystaw, których specyfika polega na tym, że artyści tworzą dzieła sztuki na miejscu. Dzieła sztuki stworzone w 1981 roku w Łodzi artyści przekazali w darze łódzkiej „Solidarności”. Był to gest symboliczny, gest hołdu dla tego społecznego ruchu, dla jego idei. Darowane eksponaty Zarząd Regionu Ziemi łódzkiej NSZZ „Solidarność” przekazał w 2005 roku na własność Muzeum Sztuki w Łodzi. W 30. Rocznicę stworzenia tych dzieł sztuki, 15 kwietnia odbyło się w MS2 w Łodzi uroczyste otwarcie wystawy „Konstrukcja w procesie”. Patronat honorowy nad wystawą objął Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”. W otwarciu wystawy uczestniczyli członkowie Komitetu Organizacyjnego sprzed 30 lat m.in. Maria Waśko, Tomasz Snopkiewicz i Jacek Jóźwiak oraz przewodniczący ZR ZŁ NSZZ „Solidarność” Waldemar Krenc.

W hołdzie ofiarom katastrofy smoleńskiej

10 kwietnia minęła pierwsza rocznica tragedii na lotnisku w Smoleńsku.

Rok temu, tego dnia o godz. 8.41 rozbił się samolot, na którego pokładzie  przebywało 96 osób.  Nikt nie przeżył. W katastrofie zginęli prezydent RP Lech Kaczyński wraz z małżonką oraz posłowie, senatorowie, ostatni prezydent RP na uchodźstwie Ryszard Kaczorowski, wicemarszałkowie Sejmu i Senatu, grupa parlamentarzystów, dowódcy wszystkich rodzajów Sił Zbrojnych RP, pracownicy Kancelarii Prezydenta, duchowni, przedstawiciele ministerstw, instytucji państwowych, organizacji kombatanckich i społecznych oraz osoby towarzyszące, stanowiący delegację polską udającą się na uroczystości związane z obchodami 70. rocznicy zbrodni katyńskiej, a także załoga samolotu.

Waldemar Krenc - Przewodniczący Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” wraz z Prezydium oraz Jerzy Kropiwnicki – Honorowy Przewodniczący Społecznego Komitetu Obchodów Świąt i Rocznic Narodowych im. Grzegorza Palki pragnąc oddać hołd ofiarom poległym w katastrofie smoleńskiej złożyli 10 kwietnia 2011 r. o godz. 8.41 kwiaty pod Pomnikiem Ofiar Katyńskich.

XIII Ogólnopolska Pielgrzymka do Lichenia - odwołana

W związku z licznymi pytaniami Region Ziemia Łódzka informuje, że XIII Ogólnopolska Pielgrzymka do Lichenia mająca się odbyć w dniu 10 kwietnia tego roku została odwołana.

Decyzję o odwołaniu Pielgrzymki podjęło Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” po konsultacji z przewodniczącym Zarządu Regionu w Koninie.