Ogólnopolska manifestacja w Warszawie - 30 czerwca

POLITYKA WASZA, BIEDA NASZA

Ponad tysiąc związkowców z Regionu Ziemia Łódzka NSZZ “Solidarność” uczestniczyło w manifestacji zorganizowanej 30 czerwca w Warszawie.

Zobacz film

Ogółem z całej Polski swe niezadowolenie z prowadzonej przez rząd Donalda Tuska polityki, zamanifestowało kilkadziesiąt tysięcy osób. Było gwarno, kolorowo i spokojnie. Uczestnicy przemarszu, oprócz związkowych flag i koszulek, mieli ze sobą trąbki, bębny, wuwuzele, gwizdki oraz pikietki z hasłami. Na czele pochodu szła orkiestra górnicza. Protestujący zebrali się na Placu Piłsudskiego, a następnie przeszli przed Kancelarię Rady Ministrów.

Po raz pierwszy związkowcy z przewodniczącym Piotrem Dudą i osobami towarzyszącymi, zostali przyjęci przez Premiera RP. Piotr Duda przedstawił premierowi postulaty związkowców.

XXII Międzynarodowy Wyścig Kolarski Solidarności i Olimpijczyków

W dniach 29 czerwca - 2 lipca 2011 r odbędzie się XXII Międzynarodowy Wyścig Kolarski Solidarności i Olimpijczyków pod Patronatem Honorowym PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO pod przewodnictwem PROF JERZEGO BUZKA.

Już po raz 22. Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” organizuje Międzynarodowy Wyścig Kolarski Solidarności i Olimpijczyków.

XXII Międzynarodowy Wyścig Kolarski Solidarności i Olimpijczyków - konferencja prasowa (zobacz film)

Kolarze będą mieli do pokonania ok. 700 km na trasie Nowy Sącz – Łódź. Kolejne miasta etapowe to: Krosno, Kraków. Kielce, Łódź. Na trasie rozegrane zostaną lotne finisze i premie górskie. Zawodnicy będą walczyć o zwycięstwo w 4 klasyfikacjach indywidualnych i drużynowej.

Ostatni etap XXII Międzynarodowego Wyścigu Kolarskiego Solidarności i Olimpijczyków rozegrany zostanie 2 lipca br. na trasie Radomsko – Łódź. Zawodnicy wystartują w Radomsku o godz. 10.40 z ul. 1000-lecia (przed Urzędem Miasta) i po pokonaniu 169,6 km trasy, rywalizację zakończą na ulicach Łodzi. Na kończące zmagania rundy, prowadzące al. J. Piłsudskiego pomiędzy ul. Piotrkowską a ul. Przędzalnianą, zawodnicy wjadą ok. godz. 14.30.

Zapraszamy sympatyków kolarstwa na metę Wyścigu oraz do oglądania relacji z trasy w programie telewizji polskiej.

Impreza zostanie rozegrana w klasie 2.1. Klasa ta została przyznana po światowej reformie kolarstwa i jest zarezerwowana dla imprez organizowanych profesjonalnie, z odpowiednio wysoką pulą nagród.

Szczegóły na stronie internetowej www.wyścig.com.pl

MINI WYŚCIG „Solidarności”

Tradycją stało się też, organizowanie w oczekiwaniu na przyjazd kolarzy, Mini Wyścigu dla dzieci w miastach na trasie Wyścigu. W Łodzi Mini Wyścig zostanie zorganizowany na al. Piłsudskiego w następujących kategoriach:

przedszkolna - poniżej 7 lat; dystans ok. 150 m. start o godz. 13.40

uczniowska młodsza - 7 - 8 lat; dystans ok. 300 m. start o godz. 13,50

uczniowska średnia - 9 – 10 lat: dystans ok. 600 m. start o godz. 14,00

przed gimnazjalna - 11 – 12 lat dystans ok. 1200 m. start o godz. 14,10

Przyjmowanie zgłoszeń od godz. 12.30 w namiocie Mini Wyścigu (al. Piłsudskiego i ul. Piotrkowskiej).

W Mini Wyścigu uczestniczyć mogą dziewczęta oraz chłopcy nie zrzeszeni w żadnych klubach i przybędą na imprezę z rodzicami lub opiekunami, którzy przekażą ich pisemną zgodę na udział w imprezie oraz legitymację szkolną potwierdzającą datę urodzenia. Każdy uczestnik Mini Wyścigu musi posiadać kask.

21 czerwca - ogólnopolska akcja zbierania podpisów

21 czerwca w Regionie Ziemia Łódzka przeprowadziliśmy akcję zbierania podpisów pod projektem Komitetu Obywatelskiego Inicjatywy Ustawodawczej o zmianie ustawy o podwyższeniu minimalnego wynagrodzenia.

Tego dnia w centrum  Łodzi i w siedzibach naszych Podregionów: w Kutnie, Zduńskiej Woli, Wieluniu, Ozorkowie, Brzezinach, Koluszkach, Pabianicach, Poddębicach, Sieradzu, Radomsku i Zgierzu  wystawione zostały stoliki, gdzie można było poprzeć tą inicjatywę składając podpisy na odpowiednich drukach.

Akcja cieszyła się dużym zainteresowaniem mieszkańców. Według danych, które do tej chwili wpłynęły rego dnia w naszym Regionie zebraliśmy 1900 podpisów. Liczenie trwa.

21 czerwca - zbieramy podpisy

21 czerwca – zbieramy podpisy

Decyzją Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” dzień 21 czerwca br będzie dniem akcji zbierania podpisów pod projektem Komitetu Obywatelskiego Inicjatywy Ustawodawczej o zmianie ustawy o podwyższeniu minimalnego wynagrodzenia.

Tego dnia w centrach miast zostaną wystawione stoliki, gdzie będzie można poprzeć tą inicjatywę.

Konferencja prasowa 20 czerwca

Celem ustawy jest stopniowe podwyższanie minimalnego wynagrodzenia za pracę do wysokości co najmniej 50% przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej w tempie zgodnym z tempem wzrostu gospodarczego.

Apelujemy do członków naszego związku oraz do wszystkich mieszkańców Łodzi i województwa łódzkiego o aktywne włączenie się w akcję zbierania podpisów. Chcemy, aby 21 czerwca "Solidarność" znowu była widoczna na ulicach, w centrach miast, w miejscach, gdzie przebywa dużo ludzi, w miejscach, gdzie pojawia się młodzież, bo ta akcja jest prowadzona również z myślą o nich.

Tylko w ten sposób możemy zmobilizować nasze społeczeństwo do starań o korzystniejsze gwarancje płacowe.

"Solidarność" walczy o wyższą płacę minimalną

NSZZ “Solidarność” zbiera podpisy pod projektem ustawy przewidującej podniesienie płacy minimalnej do poziomu 50 proc przeciętnego wynagrodzenia.

W tym celu został powołany Komitet Inicjatywy Obywatelskiej, w skład którego wchodzą członkowie Prezydium KK oraz przewodniczący Regionów i Sekretariatów Branżowych.

Według projektu Związku płaca minimalna ma być ściśle związana ze średnim wynagrodzeniem i z czasem dojść do 50% przeciętnego wynagrodzenia w Polsce.

Dziś osoby otrzymujące płace minimalną są zmuszone korzystać z opieki społecznej. Wyższa płaca minimalna powinna zahamować to zjawisko, a co za tym idzie zahamować wzrost rozwarstwienia społecznego. Obecnie wynagrodzenie minimalne otrzymuje ponad 350 tys. pracowników.

Zwracamy się do naszych członków o aktywne włączenie się do akcji zbierania podpisów. Poniżej pliki do ściągnięcia: "projekt ustawy" oraz "Wykaz obywateli udzielających poparcie projektowi". Wypełnione wykazy prosimy przekazywać do siedziby Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność" przy ulicy Kamińskiego 18 do pokoju 311 (dział kontaktów).

Andrzej Słowik bez pracy

W dniu 8 czerwca w Sądzie Rejonowym w Warszawie odbyła się sprawa przeciwko Ministerstwu Sprawa Zagranicznych o przywrócenie do pracy Andrzeja Słowika, pierwszego przewodniczącego Zarządu Regionalnego Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”.

Pozew został złożony w związku z jego bezpodstawnym zwolnieniem z pracy. Pełnomocnikiem Andrzeja Słowika jest znany działacz - mecenas Marek Markiewicz.

Na sali sądowej byli przedstawiciele Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” w charakterystycznych żółtych kurtkach z emblematami związku, na czele z przewodniczącym Zarządu Regionu Waldemarem Krencem, który zapowiedział, że tak jak teraz, tak i na następnej rozprawie stawi się wraz ze związkowcami, aby wspierać A. Słowika w walce o przywrócenie do pracy.

Kolejna sprawa odbędzie się 14 listopada również w warszawskim sądzie.

Andrzej Słowik wywodzący się z MPK w Łodzi był przewodniczącym łódzkiej „Solidarności” od września 1980 do marca 1992 roku. Był członkiem Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” oraz członkiem Prezydium KK. Został aresztowany 13 grudnia 1981 i wyrokiem Sądu Wojewódzkiego w Łodzi skazany na cztery i pół roku na karę więzienia (w wyniku rewizji kara więzienia przez Sąd Najwyższy została podwyższona do sześciu lat).Przetrzymywany był w areszcie Śledczym w Łodzi, areszcie Warszawa-Mokotów oraz w zakładach karnych w Hrubieszowie i Barczewie. Został zwolniony w końcu lipca 1984 r na mocy amnestii.

„Hołd katyński 2”

Informujemy, że Wydawnictwo „Biały Kruk” po raz kolejny wydało album poświęcony tragicznie zmarłej Parze Prezydenckiej Marii i Lechowi Kaczyńskim.

Album, podobnie jak wydanie poprzednie - bogato ilustrowany, na kredowym papierze ukazuje fotografie szczęśliwych chwil pary prezydenckiej, a także obraz Polski po tragedii katyńskiej, zdjęcia z pierwszej rocznicy tragedii smoleńskiej.

Album zawiera wspomnienia o Lechu Kaczyńskim, okolicznościowe homilie, kazania, wystąpienia: m.in. Jarosława Kaczyńskiego oraz Janusza Śniadka wygłoszone podczas uroczystości w rocznicę katastrofy.

Cena 1 egz. – promocyjna dla członków NSZZ „Solidarność” – 44,00 zł.+ 5 % VAT.

Chętni do nabycia albumu „Hołd katyński 2” proszeni są o kontakt z działem szkoleń, informacji i promocji ul. Kamińskiego 18, pok. 209, tel. 42 677-26-16, fax 42 677-26–613 lub e mail szkolenia.lodz@solidarnosc.org.pl