Konstrukcja w procesie

W 1981 roku Ryszard Waśko, polski artysta, zaprosił do Łodzi do udziału w Konstrukcji w procesie wielu światowej sławy artystów do zrealizowania międzynarodowej wystawy sztuki współczesnej.

Konstrukcja w procesie stała się pierwszą z serii wystaw, których specyfika polega na tym, że artyści tworzą dzieła sztuki na miejscu. Dzieła sztuki stworzone w 1981 roku w Łodzi artyści przekazali w darze łódzkiej „Solidarności”. Był to gest symboliczny, gest hołdu dla tego społecznego ruchu, dla jego idei. Darowane eksponaty Zarząd Regionu Ziemi łódzkiej NSZZ „Solidarność” przekazał w 2005 roku na własność Muzeum Sztuki w Łodzi. W 30. Rocznicę stworzenia tych dzieł sztuki, 15 kwietnia odbyło się w MS2 w Łodzi uroczyste otwarcie wystawy „Konstrukcja w procesie”. Patronat honorowy nad wystawą objął Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”. W otwarciu wystawy uczestniczyli członkowie Komitetu Organizacyjnego sprzed 30 lat m.in. Maria Waśko, Tomasz Snopkiewicz i Jacek Jóźwiak oraz przewodniczący ZR ZŁ NSZZ „Solidarność” Waldemar Krenc.

W hołdzie ofiarom katastrofy smoleńskiej

10 kwietnia minęła pierwsza rocznica tragedii na lotnisku w Smoleńsku.

Rok temu, tego dnia o godz. 8.41 rozbił się samolot, na którego pokładzie  przebywało 96 osób.  Nikt nie przeżył. W katastrofie zginęli prezydent RP Lech Kaczyński wraz z małżonką oraz posłowie, senatorowie, ostatni prezydent RP na uchodźstwie Ryszard Kaczorowski, wicemarszałkowie Sejmu i Senatu, grupa parlamentarzystów, dowódcy wszystkich rodzajów Sił Zbrojnych RP, pracownicy Kancelarii Prezydenta, duchowni, przedstawiciele ministerstw, instytucji państwowych, organizacji kombatanckich i społecznych oraz osoby towarzyszące, stanowiący delegację polską udającą się na uroczystości związane z obchodami 70. rocznicy zbrodni katyńskiej, a także załoga samolotu.

Waldemar Krenc - Przewodniczący Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” wraz z Prezydium oraz Jerzy Kropiwnicki – Honorowy Przewodniczący Społecznego Komitetu Obchodów Świąt i Rocznic Narodowych im. Grzegorza Palki pragnąc oddać hołd ofiarom poległym w katastrofie smoleńskiej złożyli 10 kwietnia 2011 r. o godz. 8.41 kwiaty pod Pomnikiem Ofiar Katyńskich.

XIII Ogólnopolska Pielgrzymka do Lichenia - odwołana

W związku z licznymi pytaniami Region Ziemia Łódzka informuje, że XIII Ogólnopolska Pielgrzymka do Lichenia mająca się odbyć w dniu 10 kwietnia tego roku została odwołana.

Decyzję o odwołaniu Pielgrzymki podjęło Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” po konsultacji z przewodniczącym Zarządu Regionu w Koninie.

Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł

Zapraszamy do obejrzenia filmu fabularnego „Czarny Czwartek Janek Wiśniewski padł” w reżyserii Antoniego Krauze i Pawła Chmielewskiego.

Film stanowi wierną rekonstrukcję tragedii w Gdyni sprzed czterdziestu lat, zakończoną brutalną pacyfikacją manifestantów przez oddziały wojska i milicji w grudniu 1970 roku. „Czarny czwartek” wyróżnia nie tylko rozmach inscenizacyjny i trzymająca w napięciu akcja. Jest to pierwszy film fabularny opowiadający o tych wydarzeniach. Warto zwrócić uwagę na wybitne kreacje Piotra Fronczewskiego jako Zenona Kliszki oraz Wojciecha Pszoniaka jako Władysława Gomułki. Muzykę do filmu skomponował Michał Lorenc, „Balladę o Janku Wiśniewskim” - porywający motyw przewodni do „Czarnego czwartku” - zaśpiewał Kazik Staszewski.

Informujemy, że istnieje możliwość zorganizowania w kinie "Charlie" seansów w godzinach przedpołudniowych, ceny biletów już od 12 zł, do negocjacji w zależności od wielkości grupy.

Opiekunowie grup na seans wchodzą gratis.

Przypominamy jednocześnie, iż w ramach „Programu Grosik” Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” ma z kinem „Charlie” podpisaną umowę, w wyniku której posiadacze karty „Grosik” za bilet płacą 12 zł. Należy jedynie okazać się  jej posiadaniem w kasie kina.

Kino-Galeria „Charlie” 90-451 Łódź ul. Piotrkowska 203/205

tel. 42 636 00 92, fax. 42 636 03 14.

Beatyfikacja Jana Pawła II

1 maja w Rzymie odbędą się uroczystości beatyfikacji Jana Pawła II.

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” organizuje Pielgrzymkę do Rzymu wg następujących Programów:

• Program I

7-dniowa Pielgrzymka autokarowa w dniach 28.04 – 04.05. 2011

Cena: 1365,- zł od osoby

• Program II

8-dniowa Pielgrzymka autokarowa w dniach 28.04 – 05.05. 2011

Cena: 1575,- zł od osoby.

Szczegółowe informacje znajdą Państwo w formularzach zgłoszeniowych, które można uzyskać w Dziale Kontaktów z komisjami zakładowymi w siedzibie Zarządu Regionu pok. 311 w Łodzi ul. Kamińskiego 18 tel. (0-42) 67-72-627, (0-42) 67-72-628, jak również w komunikacie nr 1/2011 r.

Formularz oraz regulamin dostępny jest również do pobrania tutaj:

XXIX rocznica wprowadzenia stanu wojennego

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” obchodził w poniedziałek 13 grudnia dwudziestą dziewiątą rocznicę wprowadzenia stanu wojennego.

Uroczystości rozpoczęto wręczeniem medali Ministra Sprawiedliwości prawnikom, którzy swoją postawą potrafili sprzeciwić się oraz stawić czynny opór rozkazom i wytycznym władzy totalitarnej. Ludziom, którzy używając całej swojej wiedzy i wszelkich możliwych środków prawnych, robili wszystko, by nie dopuścić do haniebnych wyroków skazujących ludzi „Solidarności” w nierównej walce z reżimem.

Z Regionu Ziemia Łódzka najwyższe odznaczenie resortowe Ministra Sprawiedliwości przyznano: Rafałowi Kasprzykowi, Markowi Markiewiczowi, Stanisławowi Maurerowi, Zbigniewowi Maciejewskiemu oraz pośmiertnie: śp. Marii Budzanowskiej i śp. Andrzejowi Kernowi.

R. Kacprzyk i M. Markiewicz odznaczenia odebrali podczas uroczystości, która odbyła się w Ministerstwie Sprawiedliwości w Warszawie w dniu 31 sierpnia.

W poniedziałek 13 grudnia w Polsko-Amerykańskim Ośrodku Kształcenia Zawodowego w Łodzi minister sprawiedliwości Krzysztof Kwiatkowski wręczył medale pozostałym prawnikom. Śp. Andrzeja Kerna reprezentowała rodzina: żona i córka a śp. Marię Budzanowską – bratanica.

O godz.16.00 podczas mszy świętej w Kościele oo. Jezuitów p.w. Najświętszego Imienia Jezus w Łodzi modlono się w intencji ofiar stanu wojennego, a następnie zebrani z zapalonymi zniczami przeszli ulicą Sienkiewicza pod „Pomnik-Krzyż Pamięci Ofiar Stanu Wojennego i Walki o Godność Człowieka” przed Kościołem Podwyższenia Św. Krzyża.

- Jesteśmy tu po raz dwudziesty dziewiąty, aby przypomnieć zbrodnię, jakiej dokonano na narodzie polskim i uczcić ofiary najbardziej czarnego dnia powojennej Polski– mówił Waldemar Krenc, przewodniczący łódzkiej „Solidarności'' w okolicznościowym przemówieniu. Następnie przedstawiciele władz miejskich, wojewódzkich, przedstawiciele instytucji, komisje zakładowe NSZZ „Solidarność” i Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej złożyli pod pomnikiem wiązanki kwiatów. Uroczystości towarzyszyły poczty sztandarowe naszego Związku.

Obchody  XXIX rocznicy wprowadzenia stanu wojennego w Regionie Ziemia Łódzka zakończonowręczeniem medali O Niepodległość Polski i Prawa Człowieka 13 XII 1981 - 4 VI 1989"w Polsko-Amerykańskim Ośrodku Kształcenia Zawodowego w Łodzi. Kapituła medalu tym razem uhonorowała 53 osoby.

11 Listopada - Narodowe Święto Niepodległości

11 listopada 2010 roku Społeczny Komitet Obchodów Świąt i Rocznic Narodowych im Grzegorza Palki zorganizował uroczystości z okazji 92 Rocznicy odzyskania Niepodległości.

Rozpoczęły się one tuż przed godziną 13 od uformowania szyku przed budynkiem pierwszej siedziby Zarządu Regionalnego NSZZ "Solidarność" na ulicy Piotrkowskiej. Pochód otwierały poczty sztamdarowe, a tuż za nimi szli przewodniczący Społecznego Komitetu Waldemar Krenc oraz honorowy przewodniczący Społecznego Komitetu Jerzy Kropiwnicki. Przy dźwiękach marszy uczestnicy uroczystości przeszli do ulicy Traugutta, a następnie pod pomnik Marszałka Józefa Piłsudskiego.

Tam rozpoczął się wiec związany z Narodowym Świętem Niepodległości. Okolicznościowe przemówienia wygłosili Waldemar Krenc oraz Jerzy Kropiwnicki.

Odpowiedni nastrój zapewniała orkiestra Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego w Łodzi grając pieśni patriotyczne - m.in. wiązankę pieśni legionowych. Uroczystość zakończyła się złożeniem wiązanek i kwiatów przez przybyłe delegacje.