Ponad 215 000 podpisów

Do dnia 14 września zbierane były podpisy pod projektem ustawy o powrocie do Rzeczypospolitej Polskiej osób pochodzenia polskiego deportowanych i zesłanych przez władze Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich.

Akcja zakończyła się pełnym sukcesem. Zebrano ponad 215 000 podpisów

Celem proponowanej ustawy jest zrealizowanie akcji repatriacyjnej osób polskiego pochodzenia, które same, bądź ich przodkowie byli zesłani lub deportowani przez władze ZSRR w ramach stalinowskich represji i które wyraziły wolę powrotu do Macierzy.

Z prośbą o wsparcie wystąpił Jakub Płażyński, syn tragicznie zmarłego śp. Macieja Płażyńskiego, który jako Prezes Stowarzyszenia „Wspólnota Polska" przygotował obywatelski projekt ustawy o repatriacji. Smoleńska tragedia przerwała pracę nad tą inicjatywą.

Dla skuteczności obywatelskiego projektu ustawy, potrzebne było zebranie 100 tysięcy podpisów obywateli pod projektem ustawy.

W akcję zbierania podpisów włączył się również Region Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność".

Flaga Solidarności na szczycie 7-tysięcznika

Michał Ruszkowski i Michał Stachowiak - dwaj łódzcy studenci podczas tegorocznych wakacji zamieścili flagę „Solidarności” na szczycie 7-tysięcznika - Pik Lenina

Pik Lenina to drugi co do wysokości szczyt byłego ZSRR leżący na granicy Tadżykistanu i Kirgistanu w Górach Zaałajskich, w Pamirze Góra jest niezwykle trudna, pochłonęła niejedno ludzkie życie, do tego 30-sto stopniowy mróz i wiatr wiejący z siłą ok 150 km/godz.

Trzeba mieć naprawdę dobrą kondycję!

Oczywiście nie była to pierwsza wyprawa młodych studentów: Ruszkowski zaliczył już Mont Blanc (4810 m n.p.m.) a Stachowiak Pico de Orizaba wulkan w Ameryce Środkowej (5636 m n.p.m).
Wspinacze chcą wydać album fotograficzny oraz film dokumentalny upamiętniającą wyprawę.

Patronem wyprawy był m.in. NSZZ „Solidarność” Ziemi Łódzkiej.

Otwarcie historycznej Sali BHP

24 08 2010 r odbyło się uroczyste otwarcie wyremontowanej historycznej Sali BHP na terenie Stoczni Gdańskiej.

Wzięli w nim udział sygnatariusze Porozumień Sierpniowych, członkowie Komisji Krajowej, kierownictwo gdańskiego IPN oraz przedstawiciele instytucji i organizacji, które wsparły jej remont. Abp Tadeusz Gocłowski  dokonał aktu wyświęcenia budynku. Remont Sali trwał 4 lata.

- Sala BHP jest dla Związku świętym miejscem, jakby powiedziała młodzież - kultowym. To ogromna satysfakcja, że możemy się tu spotkać -mówił Janusz Śniadek, przewodniczący KK NSZZ „Solidarność". Następnie szef „S" wręczył pamiątkowe podziękowania przedstawicielom instytucji i organizacji, które wsparły renowację Sali BHP. Wśród wyróżnionych znalazł się Region Ziemi Łódzkiej „S” oraz Międzyzakładowa Komisja NSZZ „Solidarność” z MPK Łódź.

Obecnie w historycznej Hali, w której były podpisywane Porozumienia Sierpniowe prezentowana jest wystawa zdjęć i pamiątek z okresu strajków w Stoczni Gdańskiej i działalności NSZZ "Solidarność" oraz publikacje wydane przez IPN dotyczące historii "S".

Wystawa Solidarność Ziemi Łódzkiej 1980-1989

W ramach obchodów 30-lecia powstania NSZZ “Solidarność” Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ “Solidarność” wraz z Muzeum Tradycji Niepodległościowej w Łodzi zapraszają na wystawę “SOLIDARNOŚĆ ZIEMI ŁÓDZKIEJ 1980-1989”.

Ekspozycja prezentowana jest w sali muzealnej NSZZ “Solidarność” w Instytucie Europejskim w Łodzi przy ul. Piotrkowskiej 258/260.

Wystawa otwarta została 3 września br.

Uroczystości z okazji XXX rocznicy powstania NSZZ Solidarność

XXX rocznica powstania NSZZ „Solidarność”

Obchody rozpoczęła uroczysta Msza Święta, która została odprawiona 29 sierpnia (niedziela) br.

o godz. 11.30 w Kościele pod wezwaniem Najświętszego Imienia Jezus (u O. Jezuitów) w Łodzi przy ul. H. Sienkiewicza 60. Po mszy nastąpił przemarsz uczestników ul. H. Sienkiewicza pod Pomnik–Krzyż Pamięci Ofiar Stanu Wojennego i Walki o Godność Człowieka przed Kościołem św. Krzyża przy ul. Sienkiewicza 38, gdzie zostały złożone kwiaty. Okolicznościowe przemówienie wygłosił przewodniczący ZR ZŁ NSZZ „Solidarność” Waldemar Krenc.

Wagon 2010.Lublin w Łodzi

Lubelski Wagon w Łodzi

Uczestnicy projektu wagon 2010 lublin od 17 lipca specjalnym wagonem podróżują po Polsce.

Ich celem jest upamiętnienie wydarzeń z lata 1980 roku. W każdym z miast na trasie swojej podróży starają się zebrać i udokumentować wspomnienia ludzi, którzy byli związani z tamtymi wydarzeniami. Dodatkowo celem ich podróży jest również skonfrontowanie dzisiejszej rzeczywistości z ideałami i marzeniami z roku 1980. Stąd zadawane pytanie „Jak rozumiecie wolność dzisiaj?”. Oprócz nagrań wspomnień zespół Wagonu-2010 przygotował wystawę poświęconą “Lubelskiemu Lipcowi '80.”

8.08.2010 r. pociąg zatrzymał się na stacji Łódź-Fabryczna. Na dworcu nie mogło zabraknąć przedstawicieli łódzkiej „Solidarności”. Ze strony Zarządu Regionu gości przywitał wiceprzewodniczący ZR Bogdan Osiński, obecni byli również wiceprzewodniczący ZR ZŁ Jerzy Goszczyński oraz sekretarz ZR ZŁ Ireneusz Wach, który przekazał w imieniu ZR uczestnikom projektu archiwalne biuletyny, pisma, komunikaty, ulotki i plakaty wydawane przez „Solidarność” Ziemi Łódzkiej w latach 1980-1981.

Na dworcu pojawiły się też osoby, które tworzyły historię łódzkiej „Solidarności” w latach 80-tych. Podzielili się oni z uczestnikami projektu wspomnieniami z tamtych lat. Po wyjeździe z Łodzi Wagon zatrzyma się jeszcze w dwóch miastach, aby na końcu swojej podróży zawitać do Gdańska. Tam przekazana zostanie dokumentacja z podróży po Polsce, a m.in. z wypowiedzi zebranych w poszczególnych miastach powstanie książka.

Wyrok Trybunału Konstytucyjnego

Umowa na czas określony nie dyskryminuje działaczy związkowych

Jest nareszcie wyrok Trybunału Konstytucyjnego, na który czekali wszyscy związkowcy.

Trybunał uznał, iż szczególna ochrona stosunku pracy działaczy związkowcy odnosi się do wszystkich stosunków pracy i nie ma znaczenia czy jest to umowa o pracę na czas określony, czy też nieokreślony. Sędziowie uznali, iż samo odszkodowanie to za mało. Zdaniem Trybunału związkowiec musi mieć możliwość ubiegania się o przywrócenie do pracy również gdy jest zatrudniony na czas określony.

Sprawa zaczęła się w zakładzie Officina Labour Sp. Z o.o. w Rzgowie k/Łodzi, który zwolnił z pracy pracowników w momencie gdy powiadomili prezesa tej firmy o założeniu NSZZ „Solidarność”. Wśród zwolnionych założycieli związku był Michał Szwarc, który był zatrudniony na czas określony. Nasz związkowiec pozwał firmę, składając wniosek do pabianickiego sądu o przywrócenie do pracy. Jednak sędzia z Pabianic uznała, iż nie może wydać wyroku bez interpretacji przepisów przez Trybunał Konstytucyjny. Wyrok Trybunału okazał się korzystny dla związkowców. Jest on ostateczny, a prawo zacznie obowiązywać po ogłoszeniu w Dzienniku Ustaw. Jest to wielki sukces „Solidarności” oraz triumf prawa nad antyzwiązkowym działaniem niektórych pracodawców.

Więcej informacji na stronie Trybunału Konstytucyjnego: http://www.trybunal.gov.pl/Rozprawy/2010/p_04_10.htm w komunikacie P 4/10.