Festyn z okazji XXX-lecia NSZZ Solidarność

Na XXX-lecie NSZZ „Solidarność”

W niedzielę, 11 lipca Zarząd Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” w centrum Łodzi zorganizował koncert z okazji 30-lecia powstania Związku.

Na początku dzieci zabawiała Majka Jeżowska, a następnie zaprezentował się „Teatr we Dwoje”. Ponadto wystąpili: Jan Pietrzak, Andrzej Rosiewicz, Adam Nowak oraz Konrad Michalak, który przypomniał piosenki Jacka Kaczmarskiego. Dla młodzieży zagrał zespół „Normalsi”. Koncert zakończył zespół „Lombard, który przedstawił widowisko „W hołdzie Solidarności – drogi do wolności”. Było to połączenie dobrze znanych przebojów zespołu z multimedialną prezentacją przedstawiającą historię Polski od roku 1980 do czasów obecnych. Koncert prowadził jak zwykle dowcipny Jacek Skiba. W ciągu całego dnia na scenie przeprowadzanych było wiele konkursów, zarówno dla najmłodszych jak i osób dorosłych. Każdy uczestnik konkursu otrzymywał nagrodę. Rozdawano również różnego rodzaju gadżety związkowe, a łódzki oddział IPN zaprezentował publikacje o historii „Solidarności”.

Przewodniczący Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” Waldemar Krenc podziękował współtwórcom koncertu oraz mieszkańcom miasta za przybycie. Głos zabrali również specjalni goście koncertu: minister Krzysztof Kwiatkowski, wiceprezydent Łodzi Wiesława Zewald, wicemarszałek Witold Stępień oraz wojewoda Jolanta Chełmińska.

Medale z okazji XXX-lecia NSZZ Solidarność Regionu Ziemia Łódzka

W związku z dużym zainteresowaniem organizacji zakładowych oraz członków naszego Związku medalami z okazji XXX-lecia powstania NSZZ „Solidarność” informujemy, że jeszcze tylko do31 sierpnia tego roku przyjmujemy zapisy na zakup Medalu Okolicznościowego.

Po tym terminie zapisy nie będą przyjmowane.

Przypominamy, że medal wytworzony jest z metalu o średnicy 70 mm i grubości 4 mm. Medal znajduje się w drewnianym etui.  Zdjęcie medalu poniżej.

Cena za 1 szt. – 35,- zł.

Zapotrzebowania należy zgłaszać do Działu szkoleń i informacji ZR tel. 42 67-72-616 lub    e-mail: szkolenia.lodz@solidarnosc.org.pl

XXI Wyścig Kolarski Solidarności i Olimpijczyków za nami!

Jacek Morajko zwyciężył w 21 Wyścigu Solidarności i Olimpijczyków.

Mistrz Polski sprzed tygodnia potwierdził swoją wysoką formę wyprzedzając Włocha Pasquale Muto i Niemca Stefana Schaefera.

Klasyfikacja końcowa: 1. Morajko 21:31.21, 2. Muto, 3. Schaefer, 4. Gottfried, 5. Luka Mezgac (Słowenia/Zheroquadro), 6. Mares.

Zwycięzcy innych klasyfikacji – punktowa: Schulze, górska: Jewhen Sobal (Białoruś), młodzieżowa - Andriej Krasilnikau (Białoruś), jubileuszowa - Eric Baumann (Niemcy/NetApp); drużynowa – ISD.

Na zdjęciu kolarze podczas I etapu w Konstantynowie Łódzkim.

Apel ws. Tygodnika Solidarność

Apel  ws Tygodnika „Solidarność”

XIX Walne Zebranie Delegatów Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” uznaje  Tygodnik „Solidarność” za najlepsze źródło wiarygodnych informacji na temat bieżących wydarzeń w NSZZ „Solidarność” bowiem są one pozyskiwane bezpośrednio od członków Związku.

Ponadto tygodnik jest jedynym medium, w którym „Solidarność” przedstawia swoje zdanie na temat najważniejszych wydarzeń w kraju i dzięki niemu dociera do odbiorców nie będących członkami Związku.

XIX Walne Zebranie Delegatów Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” apeluje do organizacji zakładowych NSZZ „Solidarność” oraz do członków Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” o nabywanie Tygodnika „Solidarność”.

Aby Tygodnik „Solidarność” mógł się rozwijać, między innymi, konieczne jest zatrudnianie etatowych dziennikarzy. Wymaga to zgromadzenia bardzo dużych środków finansowych. Podstawową drogą do ich pozyskiwania jest sprzedaż Tygodnika „Solidarności”.

"Tygodnik Solidarność" można nabyć w Zarządzie Regionu Ziemia Łódzka NSZZ "Solidarność" pok. 311, poprzez prenumeratę lub w wybranych kioskach z prasą.

Oferta książki-albumu z okazji 30-lecia NSZZ „Solidarność”

Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” informuje, że jest możliwość nabycia unikalnej książki-albumu o 30-leciu funkcjonowania NSZZ „Solidarność”.

Znajdą się w niej najważniejsze wydarzenia z okresu 30-lecia Związku: zjazdy krajowe, uchwały programowe, inicjatywy Związku, strajki, manifestacje i podstawowe informacje o działaczach Związku.

Książka będzie ciekawym wydawnictwem okolicznościowym z licznymi ilustracjami na przypadającą 30 rocznicę powstania NSZZ „Solidarność” i związane z nią uroczystości.

Książka ta wydana przez Spółkę TYSOL, jest pierwszą pozycją wydaną w ramach serii Biblioteka "Tygodnika Solidarność".

Cena 20 zł za 1 egz., format, B-5, termin wydania - druga połowa lipca br.

Prosimy o składanie zamówień, najpóźniej do 30 czerwca br. do Zarządu Regionu Ziemia Łódzka ul. Kamińskiego 18, pok. 209 tel. 42 67  72 616, fax 42 67 72 613
lub e-mail:
szkolenia.lodz@solidarnosc.org.pl

Hołd Katyński

„Hołd katyński”

Co można zrobić z prawdą w świecie pełnym kłamstwa? .

.. Choć niektórzy twierdzą, że prawda obroni się sama, to jest to chyba dość naiwny pogląd. Bałagan nie posprząta się sam, problemy się same nie rozwiążą, a prawda miałaby się sama obronić?

Tadeusz Płoski, biskup polowy Wojska Polskiego
fragment niewygłoszonej w Katyniu homilii

Informujemy, że Wydawnictwo „Biały Kruk” wydało piękny album poświęcony tragicznie zmarłej Parze Prezydenckiej Marii i Lechowi Kaczyńskim.

Album bogato ilustrowany, na kredowym papierze ukazuje obraz Polski po tragedii katyńskiej, zawiera zdjęcia kolejno te ze Smoleńska: szczątki samolotu jak i ukazujące ból Polaków w dniach żałoby, dni pełne łez i ludzkiej solidarności aż wreszcie pogrzeb na Wawelu w Krakowie.

W albumie znajdują się również: przemówienie Lecha Kaczyńskiego przygotowane (i niewygłoszone) na 70 rocznicę zbrodni katyńskiej oraz kazania, homilie, listy kondolencyjne.

Cena 1 egz. – promocyjna dla członków NSZZ „Solidarność” powyżej 40 zł.

Chętni do nabycia albumu „Hołd katyński” proszeni są o kontakt z działem szkoleń, informacji i promocji
ul. Kamińskiego 18, pok. 209, tel. 42 677-26-16, fax 42 67726 – 613
lub e mail szkolenia.lodz@solidarnosc.org.pl