XIII Ogólnopolska Pielgrzymka do Lichenia - odwołana

W związku z licznymi pytaniami Region Ziemia Łódzka informuje, że XIII Ogólnopolska Pielgrzymka do Lichenia mająca się odbyć w dniu 10 kwietnia tego roku została odwołana.

Decyzję o odwołaniu Pielgrzymki podjęło Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” po konsultacji z przewodniczącym Zarządu Regionu w Koninie.

Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł

Zapraszamy do obejrzenia filmu fabularnego „Czarny Czwartek Janek Wiśniewski padł” w reżyserii Antoniego Krauze i Pawła Chmielewskiego.

Film stanowi wierną rekonstrukcję tragedii w Gdyni sprzed czterdziestu lat, zakończoną brutalną pacyfikacją manifestantów przez oddziały wojska i milicji w grudniu 1970 roku. „Czarny czwartek” wyróżnia nie tylko rozmach inscenizacyjny i trzymająca w napięciu akcja. Jest to pierwszy film fabularny opowiadający o tych wydarzeniach. Warto zwrócić uwagę na wybitne kreacje Piotra Fronczewskiego jako Zenona Kliszki oraz Wojciecha Pszoniaka jako Władysława Gomułki. Muzykę do filmu skomponował Michał Lorenc, „Balladę o Janku Wiśniewskim” - porywający motyw przewodni do „Czarnego czwartku” - zaśpiewał Kazik Staszewski.

Informujemy, że istnieje możliwość zorganizowania w kinie "Charlie" seansów w godzinach przedpołudniowych, ceny biletów już od 12 zł, do negocjacji w zależności od wielkości grupy.

Opiekunowie grup na seans wchodzą gratis.

Przypominamy jednocześnie, iż w ramach „Programu Grosik” Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” ma z kinem „Charlie” podpisaną umowę, w wyniku której posiadacze karty „Grosik” za bilet płacą 12 zł. Należy jedynie okazać się  jej posiadaniem w kasie kina.

Kino-Galeria „Charlie” 90-451 Łódź ul. Piotrkowska 203/205

tel. 42 636 00 92, fax. 42 636 03 14.

Beatyfikacja Jana Pawła II

1 maja w Rzymie odbędą się uroczystości beatyfikacji Jana Pawła II.

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” organizuje Pielgrzymkę do Rzymu wg następujących Programów:

• Program I

7-dniowa Pielgrzymka autokarowa w dniach 28.04 – 04.05. 2011

Cena: 1365,- zł od osoby

• Program II

8-dniowa Pielgrzymka autokarowa w dniach 28.04 – 05.05. 2011

Cena: 1575,- zł od osoby.

Szczegółowe informacje znajdą Państwo w formularzach zgłoszeniowych, które można uzyskać w Dziale Kontaktów z komisjami zakładowymi w siedzibie Zarządu Regionu pok. 311 w Łodzi ul. Kamińskiego 18 tel. (0-42) 67-72-627, (0-42) 67-72-628, jak również w komunikacie nr 1/2011 r.

Formularz oraz regulamin dostępny jest również do pobrania tutaj:

XXIX rocznica wprowadzenia stanu wojennego

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” obchodził w poniedziałek 13 grudnia dwudziestą dziewiątą rocznicę wprowadzenia stanu wojennego.

Uroczystości rozpoczęto wręczeniem medali Ministra Sprawiedliwości prawnikom, którzy swoją postawą potrafili sprzeciwić się oraz stawić czynny opór rozkazom i wytycznym władzy totalitarnej. Ludziom, którzy używając całej swojej wiedzy i wszelkich możliwych środków prawnych, robili wszystko, by nie dopuścić do haniebnych wyroków skazujących ludzi „Solidarności” w nierównej walce z reżimem.

Z Regionu Ziemia Łódzka najwyższe odznaczenie resortowe Ministra Sprawiedliwości przyznano: Rafałowi Kasprzykowi, Markowi Markiewiczowi, Stanisławowi Maurerowi, Zbigniewowi Maciejewskiemu oraz pośmiertnie: śp. Marii Budzanowskiej i śp. Andrzejowi Kernowi.

R. Kacprzyk i M. Markiewicz odznaczenia odebrali podczas uroczystości, która odbyła się w Ministerstwie Sprawiedliwości w Warszawie w dniu 31 sierpnia.

W poniedziałek 13 grudnia w Polsko-Amerykańskim Ośrodku Kształcenia Zawodowego w Łodzi minister sprawiedliwości Krzysztof Kwiatkowski wręczył medale pozostałym prawnikom. Śp. Andrzeja Kerna reprezentowała rodzina: żona i córka a śp. Marię Budzanowską – bratanica.

O godz.16.00 podczas mszy świętej w Kościele oo. Jezuitów p.w. Najświętszego Imienia Jezus w Łodzi modlono się w intencji ofiar stanu wojennego, a następnie zebrani z zapalonymi zniczami przeszli ulicą Sienkiewicza pod „Pomnik-Krzyż Pamięci Ofiar Stanu Wojennego i Walki o Godność Człowieka” przed Kościołem Podwyższenia Św. Krzyża.

- Jesteśmy tu po raz dwudziesty dziewiąty, aby przypomnieć zbrodnię, jakiej dokonano na narodzie polskim i uczcić ofiary najbardziej czarnego dnia powojennej Polski– mówił Waldemar Krenc, przewodniczący łódzkiej „Solidarności'' w okolicznościowym przemówieniu. Następnie przedstawiciele władz miejskich, wojewódzkich, przedstawiciele instytucji, komisje zakładowe NSZZ „Solidarność” i Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej złożyli pod pomnikiem wiązanki kwiatów. Uroczystości towarzyszyły poczty sztandarowe naszego Związku.

Obchody  XXIX rocznicy wprowadzenia stanu wojennego w Regionie Ziemia Łódzka zakończonowręczeniem medali O Niepodległość Polski i Prawa Człowieka 13 XII 1981 - 4 VI 1989"w Polsko-Amerykańskim Ośrodku Kształcenia Zawodowego w Łodzi. Kapituła medalu tym razem uhonorowała 53 osoby.

11 Listopada - Narodowe Święto Niepodległości

11 listopada 2010 roku Społeczny Komitet Obchodów Świąt i Rocznic Narodowych im Grzegorza Palki zorganizował uroczystości z okazji 92 Rocznicy odzyskania Niepodległości.

Rozpoczęły się one tuż przed godziną 13 od uformowania szyku przed budynkiem pierwszej siedziby Zarządu Regionalnego NSZZ "Solidarność" na ulicy Piotrkowskiej. Pochód otwierały poczty sztamdarowe, a tuż za nimi szli przewodniczący Społecznego Komitetu Waldemar Krenc oraz honorowy przewodniczący Społecznego Komitetu Jerzy Kropiwnicki. Przy dźwiękach marszy uczestnicy uroczystości przeszli do ulicy Traugutta, a następnie pod pomnik Marszałka Józefa Piłsudskiego.

Tam rozpoczął się wiec związany z Narodowym Świętem Niepodległości. Okolicznościowe przemówienia wygłosili Waldemar Krenc oraz Jerzy Kropiwnicki.

Odpowiedni nastrój zapewniała orkiestra Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego w Łodzi grając pieśni patriotyczne - m.in. wiązankę pieśni legionowych. Uroczystość zakończyła się złożeniem wiązanek i kwiatów przez przybyłe delegacje.

Oferta szkoleniowa

Masz w domu lub pracy komputer ale nie potrafisz na nim pracować

• masz czas w godzinach popołudniowych
  • jesteś kreatywny
  • chcesz wiedzieć więcej
  •

Ośrodek Szkoleniowy przy Zarządzie Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” organizuje kursy komputerowe w godzinach popołudniowych, sezonowo - po promocyjnych cenach.

Zajęcia odbywać się będą w Polsko-Amerykańskim Ośrodku Kształcenia Zawodowego w Łodzi ul. Kamińskiego 17/19 w poniedziałki, środy i piątki w godzinach 16.00-20,00.

W miesiącach styczeń – luty 2011 roku organizujemy:

• kurs „Podstawy obsługi komputera” – 60 godzin.

Cena 300 zł. od osoby dla członka NSZZ „S” 260 zł.

• Kurs komputerowy I stopnia 50 godzin.

Cena 300 zł. od osoby dla członka NSZZ „S” 260 zł

Szczegóły dotyczące programów kursu, terminów oraz zapisy od listopada do grudnia br. przyjmuje Ośrodek Szkoleniowy Zarządu Regionu w Łodzi ul. Kamińskiego 18 pok. 209 tel. 42 67 72 616 lub e-mail szkolenia.lodz@solidarnosc.org.pl

UWAGA! Dla osób zgłaszających grupę 10-osobową dodatkowo 10 % zniżki.

Szkolenie „Solidarni w życiu – Solidarni w pracy”

Szkolenie

Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” zaprasza członków naszego Związku na szkolenie „Solidarni w życiu – Solidarni w pracy”.

Projekt skierowany jest do pracowników  zrzeszonych w NSZZ "Solidarność" z terenu woj łódzkiego. W ramach wsparcia dla osób samotnie wychowujących dzieci (do lat 7) zorganizujemy dwa szkolenia na które będzie można zabrać podopiecznych. Pierwsze odbyło się w wakacje tego roku, a na drugie zapraszamy latem 2011 roku – prosimy o nadsyłanie oddzielnych zgłoszeń na te wyjazdy.

W ramach projektu organizowane są bezpłatne czterodniowe szkolenia składające się z następujących modułów:

Organizowanie i rozwój związku zawodowego:

- Rozwiązywanie problemów

- Elastyczne formy zatrudnienia

- Profesjonalne kontakty interpersonalne ukierunkowane na dialog i współpracę.

W ramach szkolenia zapewniamy materiały szkoleniowe i promocyjne, dojazd, noclegi oraz wyżywienie.

Szkolenie kończy się wydaniem certyfikatu-zaświadczenia o uczestnictwie w szkoleniu.

Szkolenie odbywa się w Pałacu Piorunów.

Osoby chcące wziąć udział w ww. szkoleniu proszone są o kontakt z kol. Magdaleną Smolarek z Biura Zarządu Regionu ul. Kamińskiego 18, 90-229 Łódź pok. 206, tel. 42 677-26-11.

Projekt współfinansowany jest przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach działania 8.1: Rozwój pracowników i przedsiębiorstw w regionie, Poddziałania 8.1.3 Wzmocnienie lokalnego partnerstwa na rzecz adaptacyjności Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Okres realizacji - 1 kwietnia 2010 r. do 30 września 2011 r.

„Solidarni w życiu – Solidarni w pracy”