XXXIV Ogólnopolska Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” organizuje w dniu 18 września 2016 r (niedziela) wyjazd na Pielgrzymkę do Częstochowy; Zapisy do dnia 14 września br przyjmuje Dział Regionalny ZR ZŁ przy ul Kamińskiego 18 (pokój 311) lub tel 42 67-72-627, 42 67-72-628; Do udziału w uroczystościach szczególnie gorąco zapraszamy poczty sztandarowe.

Koszt wyjazdu 35 zł od osoby.

Program Pielgrzymki 18 września 2016 r. (niedziela)

Godz. 10.00 – Koncert  pamięci ks. Romana Kotlarza, wstąpią: Jerzy Zelnik, Robert Grudzień  (muzyka)

Godz. 10.40 – Wystąpienie Przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotra Dudy

Godz. 11.00 – Uroczysta Msza Święta - przewodniczy i głosi homilię JE ks. Abp Józef Kupny Krajowy Duszpasterz Ludzi Pracy, Metropolita Wrocławski

Zbiórka uczestników w dniu Pielgrzymki o godz. 7.00 w Łodzi na al. Anstadta.

"Solidarność" złożyła do Sejmu podpisy

W piątek, 2 września 2016 r członkowie Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej Ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele złożyli marszałkowi Sejmu ponad 518000 podpisów popierających ten projekt; Wśród członków Komitetu składających podpisy obecny był przewodniczący Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność" Waldemar Krenc.

Szczegóły tutaj.

77 rocznica wybuchu II wojny światowej

1 września o godz 12 przy Pomniku Chwały Żołnierzy Armii Łódź w Parku Helenowskim przy ul Północnej w Łodzi odbyły się obchody 77 rocznicy wybuchu II wojny światowej; Obchody zorganizował Urząd Miasta Łodzi, a uczestniczyli w nim kombatanci, przedstawiciele władz państwowych, samorządowych, służb mundurowych, instytucji państwowych, organizacji społecznych oraz mieszkańcy Łodzi.

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność" reprezentował sekretarz Zarządu Ireneusz Wach.

Obchody 36 rocznicy powstania NSZZ „Solidarność"

31 sierpnia odbyły się, zorganizowane przez Zarząd Regionu łódzkiej „Solidarności”, obchody XXXVI rocznicy powstania NSZZ „Solidarność”; Uroczystości rozpoczęły się Mszą Świętą  w Kościele pod wezwaniem Najświętszego Imienia Jezus (u ojców Jezuitów) w Łodzi, której przewodniczył ksiądz Biskup Senior Adam Lepa; Po mszy uczestnicy uroczystości przeszli ulicą Sienkiewicza pod Pomnik-Krzyż Pamięci Ofiar Stanu Wojennego i Walki o Godność Człowieka znajdujący się przed Kościołem św Krzyża przy ulicy Sienkiewicza 38, gdzie okolicznościowe przemówienie wygłosił przewodniczący Zarządu Regionu Waldemar Krenc oraz zostały złożone kwiaty i znicze.

W obchodach wzięli udział przedstawiciele władz państwowych i samorządowych, instytucji państwowych, służb mundurowych, organizacji kombatanckich, stowarzyszeń i organizacji społecznych oraz członkowie NSZZ „Solidarność”, wśród których obecni byli przywódcy łódzkich strajków z roku 1980. Uroczystość uświetniły licznie zebrane poczty sztandarowe.

36 rocznica łódzkich strajków

26 sierpnia minęła 36 rocznica strajku w łódzkim MPK; Tego dnia odbyło się posiedzenie Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”, którego gościem był przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotr Duda; Uczestnicy obrad przyjęli między innymi Stanowisko Rocznicowe, a po ich zakończeniu wraz z Piotrem Dudą udali się pod Pamiątkową Tablicę upamiętniającą rocznicę strajku pracowników w MPK Łódź, który zapoczątkował łódzki Sierpień 1980 roku.

Jak co roku, Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” przy MPK w Łodzi zorganizowała w tym miejscu uroczystości, w których udział wzięli przedstawiciele władz państwowych i samorządowych, instytucji państwowych, organizacji społecznych oraz przede wszystkim członkowie i sympatycy NSZZ „Solidarność”. Pod Pamiątkową Tablicą obecne były również poczty sztandarowe NSZZ „Solidarność”. Okolicznościowe przemówienia wygłosili przewodniczący KK Piotr Duda, przewodniczący łódzkiej „Solidarności” Waldemar Krenc oraz gospodarz uroczystości, przewodniczący „Solidarności” w MPK Łódź, Adam Popiołek. Na koniec uczestnicy obchodów złożyli pod Pamiątkową Tablicą wiązanki.

Odsłonięcie Pomnika Powstańców Warszawskich

1 sierpnia, w 72 rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego przy zbiegu ulic alei Palki i Wojska Polskiego odsłonięto pomnik Powstańców Warszawskich; w uroczystości wzięły udział poczty sztandarowe, w tym Poczet Sztandarowy Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”; Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej reprezentował zastępca przewodniczącego Bogdan Osiński.

Wolne niedziele dla pracowników handlu

Trwa akcja zbierania podpisów pod projektem ustawy ograniczającej handel w niedziele; O zrealizowanie tego postulatu od dawna walczy „Solidarność”; Z inicjatywy Sekretariatu Banków, Handlu i Usług NSZZ „Solidarność” powstał Komitet Inicjatywy Ustawodawczej Ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele; Akcja trwa do końca sierpnia, jednak ze względów logistycznych podpisy prosimy dostarczać do połowy sierpnia.

Listy można odbierać oraz wypełnione składać w następujących miejscach:

• Łódź,Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” ul. Kamińskiego 18, III p. pok. 311 (Dział Kontaktów z Komisjami Zakładowymi: tel. 42/67-72-627, 42/67-72-628,

w siedzibach podregionów:

• Brzeziny, ul. H. Sienkiewicza 11
  • Kutno, ul. G. Narutowicza 11
  • Łask, ul. Narutowicza 1
  • Ozorków, ul. Listopadowa 9a
  • Pabianice, ul. R. Traugutta 2
  • Radomsko, Prymasa S. Wyszyńskiego 27
  • Sieradz, ul. T. Kościuszki 5
  • Wieluń, ul. Palestrancka 5/2
  • Zduńska Wola, ul. J. Kilińskiego 17
  • Zgierz, ul. Łęczycka 24

Do zbierania podpisów należy wykorzystać tylko i wyłącznie wzór listy obywateli popierających projekt Ustawy, który jest dostępny do pobrania na naszych stronach internetowych: www.wolnaniedziela.pl oraz www.solidarnosc.org.pl/sbhiu.